zaterdag 28 maart 2015

Quizclub Kwistet Wehs maartquiz, Poperinge, vrijdag 27 maart


Om onze Poperingse 'Kwistet Weh'-quizvrienden een hart onder de riem steken (of ze een loer te draaien ;-)) vaardigde B.E.F! een ploeg af op hun maandelijkse quizcompetitie in het Romanhof. Deze maand zorgde de equipe van de Libertijnen voor het eerst voor de quiz ... en ze trapten toch wat in de val waar heel wat nieuwbakken quizopstellers in trappen: uit vrees de aanwezige teams een te makkelijke quiz voor te schotelen maakten ze er een (iets te) harde dobber van. Gevolg ... de helft van de 10 aanwezige ploegen onder de helft ...

De linkenquiz zelf kon B.E.F! wel bekoren. We moesten geregeld onze hersenen pijnigen, soms met resultaat (Sissy Spacek, de tafelrondes), soms zonder resultaat (Berthold Brecht). En bovenal, we leerden toch heel wat bij: Primus zorgde voor de soundtrack van South Park, Julia Roberts was een poosje gehuwd met de aartslelijke (country)zanger/acteur Lyle 'She's no lady' Lovett, Morpheus 'de vormgevende' (denk aan The Matrix) is niet alleen een biertje maar ook de Griekse god van de dromen terwijl Urania (wiens naam staart voor 'hemelse') dan weer de muze van de sterrenkunde is. Verder werden we er aan herinnerd dat Eddy et les vedettes  Bart Van Loo begeleid(d)en op zijn 'Chansons'-tournée en dat het Munchausen by Proxy-syndroom een psychiatrisch syndroom is waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde (denk moeder-kind).  We leerden vooral ook dat we wat betreft fauna & flora nog heel wat te leren hebben: Dolle Kervel (Chaerophyllum temulum) is net als Gevlekte Scheerling (Conium maculatum) en (Reuzen)berenklauw (Heracleum mantegazzianum) een plant uit de schermbloemenfamilie die kwalijke gevolgen kan hebben (tja, wat zat er nu in die beker die Xanthippe aan Socrates gaf?), de vogel van het jaar 2015 is de boomvalk (Falco subbuteo) en de kwak (Nycticorax nycticorax), één van de kleinere leden uit de reigerfamilie, is een solitair jagende nachtvogel met een uitstekend gezichtsvermogen.

Conclusie: vanwege de kleinschaligheid zal ik geen punten uitdelen. De quizopstellers/presentatoren hebben dat goed gedaan maar componeerden een iets te moeilijke quiz. Als ze volgende keer de moeilijkheidsgraad wat verlagen kunnen ze  iedereen een prima avond leerrijk vertier bezorgen.

zaterdag 21 maart 2015

Drie Koningen Quiz, Torhout, vrijdag 21 maart 2015


Als Johnny De Nul die een touretappe wint ... zo voelden wij ons.

Een Drie Koningen quiz in maart, het lijkt een beetje op vijgen na Pasen. Maar sinds gisteravond zal dat B.E.F! worst wezen, voor ons mag het iedere vrijdag van het jaar Drie Koningen quiz zijn. Van bij het begin stond B.E.F! in de top drie tussen kleppers als Licht Aangeschoten Wild (VQR 19), Vier Zonder Stuurman (VQR 40), 4 Hand (VQR 55), Stardust (VQR 52) en andere Oude Belgen (VQR 37). In tegenstelling tot de KoekeDozeKlan-quiz, waar we zelfs een tijdje de leiding namen (en Staf D. uit K. bijna een hartaanval bezorgden), gleden we niet van het podium. In tegendeel, dankzij een schitterende superronde waar iedere B.E.F!-fer op voorbeeldige wijze zijn steentje bijdroeg en de schiftingsvraag eindigden we op de eerste plaats en dit in een categorie 4 quiz!

De quiz was een niet zo makkelijke D-quiz met (redelijk verborgen en/of ruim interpreteerbare) linken. Niet dat er veelvuldig sprake was van linkendwang, toch passeerden, zonder dat we er erg in hadden, heel wat vragen met een rare 'twist' de revue. Een traditionele quiz vond ik het niet, wel leuk en op geen enkel moment vervelend. 

De jury bleek ook heel mild te zijn, maar dat zal wellicht (of toch hopelijk) in het voordeel van alle ploegen hebben gespeeld. In ieder geval, de regel 'als het maar fonetisch juist is' werd zeer ruim geïnterpreteerd, waarvoor dank.

Wat hebben we geleerd? Aeroob trainen is trainen met lange tijd verhoogde hartslag en ademhaling (vetverbranding), bij anaërobe training blijft je hartslag en ademhaling lange tijd lager en werk je met korte pieken van boven de 80% van je max. hartslag (spierontwikkeling), de vorkstaartmeeuw is een arctische meeuw met een zwaluwstaart (in het Duits spreken ze niet toevallig van Schwalbe Möwe), Wegmann is een Duits renner die wellicht omwille van de link in de quiz werd opgenomen, SM-player is een open source mediaplayer voor Windows en Linux, de naald van Cleopatra is de gemeenschappelijke bijnaam van de obelisken in Parijs, London en New-York (het is ook een plantje!), de Mariadistel is die ene distel met veel homeopatische eigenschappen (lever en spijsverteringsstelsel), Dr. Eggman (AKA Doctor Robotnik) is de nemesis van Sonic, Börner is een bekend merk van mandolines en ander keukengerei, Spermalie is niet De Groene Poort en omgekeerd (ze zijn wel beiden Brugs wat voor nogal wat verwarring kan zorgen), Bergerac is niet enkel bekend omwille van Cyrano maar ook omwille van zijn Monbazillac (zoete witte wijn). En tenslotte: zeg nooit berepoot tegen een berenhap want die laatste is een soortnaam en die andere niet. De gerateerde muziekvragen (van DJ Bobo over Anita 'Ring My Bell' Ward, Millie 'My girl lollipop! Small en de Dildo Warheads tot The Baby's die de wereld in 1979 wisten te verblijden met 'Everytime I think of you') laten we naar aloude traditie buiten beschouwing.

De punten. Laten we het, zonder er veel woorden aan vuil te maken, houden op een zeer mooie 7,9. Er werd, wat mij betreft, net iets teveel buiten de traditionele quizpaadjes getreden (wat misschien wel in het voordeel van B.E.F! speelde), de Kriek was iets te prijzig, teveel ploegen waren gebuisd (17 van de 49) en de quiz was iets te laat afgelopen om een 8 te verdienen.

Conclusie: leuke quiz die een zeer breed publiek verdient. Allen daarheen!

zaterdag 14 maart 2015

Quiz me wijzer, Zonnebeke, vrijdag 13 maart 2015


Voor ervaren quizploegen niet meteen veel interessante vragen gehoord maar globaal genomen toch mooie organisatie. Comfortabele zaal, duidelijke powerpoint, degelijke presentatie (misschien toch een beetje trager spreken), verzorgde antwoordformulieren, ... Kortom voor een vrijdag de dertiende mooi amusement op maat van de aanwezige quizzers.

Redelijk wat 'makkelijke' vragen afgestemd op de vele niet-quizzers (die voor quizzers dan weer net de hel kunnen zijn): waar leg je je servet als je klaar bent met eten? (links van het bord), wat is het huisnummer van Samson & Gert? (101), welke leerkracht deelt haar familienaam met een Studio 100 personage? (Bol), welke kleur hebben pinguïns op de noordpool? (geen), welke tafel lijkt Pippi Langkous niet te kennen? (tafel van drie), ... De finaleronde met per onderwerp drie vragen met een verschillende moeilijkheidsgraad was dan weer veel te moeilijk, de driepunters vond ik zelfs een beetje van de pot gerukt.

B.E.F! stond van begin tot einde aan de leiding en kreeg enkel weerwerk van 'Dronken gepeisd is nuchter gezeid', een gelegenheidsteam dat werd aangevoerd door de kapitein van Memorystick.

Wat hebben we geleerd? Hirsutisme = overbeharing bij vrouwen, Edict van Milaan (313) bepaalde dat er godsdienstvrijheid kwam in het Romeinse Rijk, de Sinai-berg wordt ook de Horebberg genoemd, ATHENA is een laserwapen van Lockheed Martin, Remco Campert won in 2015 de Prijs der Nederlandse letteren, de schoonmoedersstoel is een soort cactus en Asmara is de hoofdstad van Eritrea.

De punten:
De organisatoren verdienen toch wel een mooie 7,6. De vragen waren dan wel niet uitdagend en af en toe ook zelfs een beetje triviaal, maar het was overall een zeer goed voorbereidde en verzorgde quiz. Menselijke jury (alle B.E.F! klachten werden met zorg afgehandeld), democratische drankprijzen, mooie prijzentafel ... Kortom mooie eersteling!

Conclusie: zeker geen voer voor ploegen die wekelijks aan het quizzen slaan maar een zeer verzorgde quiz die perfect het aanwezige publiek, dat bijna volledig bestond uit niet-quizzers, perfect bediende

zondag 8 maart 2015

Sint-Anna Quizt, Bulskamp (Veurne), zaterdag 7 maart 2015


Een quiz die B.E.F! beter zo snel mogelijk vergeet die Sint-Anna Quizt anno 2015. Een ongeval in Menen zorgde ervoor dat één van onze spelers een kwartier te laat op ons meetingpoint was, onderweg werden we dan nog eens geconfronteerd met een wegomlegging. Die laatste 10 minuten extra vertraging deden ons helemaal de das om. Toen we om tien voor acht in de zaal aankwamen was de schiftingsvraag (het gewicht scchatten van Liesje, zie foto) en ronde 1 net afgelopen, 't is te zeggen we hoorden nog enkele (voor ons valse) noten muziek ... Als je weet dat er slecht 9 rondes werden gespeeld en dat het een quiz was waar je als VQR-ploeg bij wijze van spreken je best moest doen om meer dan 1 fout per ronde te maken, dan weet je ook dat een plaats binnen de top 5 quasi onmogelijk was. 

Op zich heb ik er niks op tegen dat een quiz op tijd begint, integendeel, maar toch ... Als je ervan op de hoogte bent dat er ploegen zijn die te kampen kunnen hebben met een wegomleiding dan kun je er ofwel voor zorgen dat de deelnemende ploegen weten dat er omleiding is, ofwel kun je een quiz zo opbouwen dat ploegen die een kwartier te laat komen niet onmiddellijk hun ambities volledig mogen opbergen. Voor beide zorgen kan ook natuurlijk. Het eerste kun je door gewoon een dag voordien een mail te sturen (lijkt me echt niet zo moeilijk en het kost je niks). Het tweede kun je door te starten met een tafelronde, daarvoor 15 tot 20 minuten tijd te voorzien en die samen met de antwoorden van één van de volgende rondes te laten indienen. Ook is het efficiënt om op het einde van elke ronde, die veelal toch wordt afgesloten met een muziekje, nog eens in één dia alle vragen van de ronde te herhalen met een kernzin. Als je die twee combineert kun je zelfs ploegen die een half uur vertraging oplopen nog redelijk ter wille zijn en hen de mogelijkheid bieden hun ambities waar te maken.

Over de quiz zelf zou ik misschien beter niet al te veel zeggen, mijn oordeel zou te fel gekleurd kunnen zijn, waarvoor mijn excuses. Feit is dat als we in ronde 1 afklokken op 18 punten (zowat ons gemiddelde in de andere rondes) we eindigen op een derde plaats. Onze start was vrij furieus (18/20 en 20/20 in rondes 2 en 3) maar als je ziet dat dit je geen punt dichter bij de top van rangschikking brengt dan geef je al snel op en speel je niet meer scherp genoeg om er het maximum uit te halen. Even twijfelden we nog om te 'strijden' voor de 11de plaats, dan kregen we nog 25 EUR ... maar ons eergevoel zat ons in de weg. Uiteindelijk klokten we af op de 8ste plaats, zo'n 30 punten of 15 correcte antwoorden (gezien onze 'valse start' eigenlijk 5 à 6) achter de verdienstelijke winnaars. 

Dat B.E.F! te laat kwam en zodoende geen aanspraak kon maken op een overwinning was overigens niet het enigste opmerkelijke feit van de avond. Nog verrassender was dat 'Zeven op tien', het nummer 409 uit de VQR-ranking, een quasi perfect parcours aflegde en eindigde met een (smalle) straatlengte voorsprong op Fiasco, Les Compagnons en The Black Velvets. Of B.E.F! hen het vuur aan de schenen had kunnen leggen, zullen we dank zij het verkeer in Vlaanderen, laattijdig of niet gekende wegenwerken en de quizmaster van dienst nooit weten ...

Dat de quiz er om 23 uur al helemaal opzat vinden we niet erg, we zitten graag om 24 uur al terug in ons bedje (of achter onze computer ...). Ook een pluim voor de attente jury, ik vond het alvast heel charmant dat ze ons kwamen melden dat ze het een plezier vonden om onze antwoordformulieren te verbeteren (en mijn ploegmakkers mij maar verwijten dat ik te slordig schrijf ...).

Wat hebben we geleerd? 
- Toubib = een in Frankrijk gebruikt informeel woord voor dokter, afgeleid uit het Algerijns
- reep = zwaar touwwerk (ik vind echter niet direct terug dat een reep specifiek gebruikt werd voor het binden van stro, of begrepen we de vraag verkeerd?)
die twee werden wel aan tafel gezegd (reep / rope / reep stof), maar er werd getwijfeld en voor iets anders gekozen (eigenlijk te weinig overleg binnen de ploeg, wat gezien de commotie niet verwonderlijk was!)
- regalia = uiterlijke tekenen van de soevereine macht van een vorst, koning of keizer, wij hadden de 'ega' link niet door en kozen voor (het niet eens zo foute) kroonjuwelen, die ega-link niet zien kostte ons 6 punten
- soloslim = in wieze alle slagen thuis halen
- Regan = de presidentiële naam van het bezeten meisje uit 'The Exorcist' (ook hier speelde het niet zien van de ega-link, net als bij egaliseren ons parten)

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6/10 : a) voor het grote publieke waren de linken soms onduidelijk,  voor meer geroutineerde quizzers was er dan weer sprake van te veel linkendwang, b) een ronde met overal 'ail' in, één met overal 'ega', vorig jaar zaten we ook al in een stad (New York?) nu was het Kortrijk ... volgend jaar Veurne? kortom ... been there, done that ... tijd om eens iets anders te zoeken, c) flink aantal onduidelijke/niet-éénduidige vragen (de reep: waarom zou men geen stro hebben gebonden met vlastouw, het egaliseren : er zijn toch echt wel duidelijkere foto's te vinden, voor mij blijft het een foto waarbij een vloer werd 'ingewassen', die 'rijexamen' vraag in de alfabetronde ... wie het correcte antwoord schreef namelijk 'aantal keer dat werd deelgenomen aan een rijexamen' was onterecht de A kwijt ...), d) vragen werden steeds gebracht zonder verhaal achter de vraag en dat verhaal achter de vraag maakt quizzen voor mijn soms interessanter dan het kennen van het juiste antwoord e) het vragen naar enkel voornamen (Brad en Klara) vind ik altijd een beetje flauw en getuigen van crowd-pleasing en/of linkendwang f) een kop-staart ronde met de ene keer één en de andere keer twee tot drie letters 'overlap' kan mij niet bekoren g) wel leuk was dan weer de rebus-ronde
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 6,5/10 : kunst leek totaal afwezig, veel fauna en flora kregen we niet te zien, tja ... ik kan me eigenlijk geen enkel traditioneel thema voor de geest halen dat goed was vertegenwoordigd, zal wel liggen aan een overdaad aan 'varia', zwakke finaleronde met 26 vragen over auto's ... en nog veel flauwere praktische proef (zonde van de tijd die er nodig was om al die kruiden in pottekes te steken, ik hoop dat de kruiden zelf nog kunnen worden gerecycleerd anders hadden het weinig zin dat ze ooit werden geoogst)
- infrastructuur en quizcomfort: 8/10 : ideale zaal voor een quiz met een dertigtal ploegen ... helaas werd er niet in het minst rekening gehouden met 'laatkomers' en had je op geen enkel ogenblik een idee van de scores per ronde (je punten controleren was quasi onmogelijk, kregen we punten voor shift i.p.v. tax shift ... ik zou het niet weten), duidelijk verstaanbare presentator
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 : makkelijksheidsgraad van de vragen viel goed mee (D tot E-quiz waardig) maar er waren die onduidelijke vragen en die zeer éénzijdige finalereeks (doordat De Libertijnen weinig over auto's wisten zakten ze van het podium zowaar weg uit de top 5 van de rangschikking ... echt not done zo'n ronde)
- drank : 3/5 : er was opnieuw koffie en er was bruiswater met bruis ... maar de prijzen swingden de pan uit ... 1,70 EUR voor een koffie of een waterke, 2 EUR voor een palm (als ik me goed herinner zelfs 2,5 EUR voor een kriek ... maar ik kan verkeerd zijn) ... en je betaalt al 20 EUR startgeld ... De dag ervoor dronken we nog aan 1,40 EUR.
- algemene sfeer : 3,5/5 : rustige quiz-sfeer, echter iets te weinig 'ambiance' en ondanks de cartoons die tussendoor werden geprojecteerd niet de minste funfactor (nu ja, zelf ben ik ook niet de grootste promotor/aanhanger van quizzen met een hoge funfactor)
- prijzentafel : 4,5/5 mooie prijzen voor de top drie en de plaatsen 11 en 21 en wat streekbier voor iedereen
gemiddelde score : toch nog een verdienstelijke 7/10 


zaterdag 7 maart 2015

2de Yeauleau-quiz, Vlamertinge, vrijdag 6 maart 2015


FC Yolo is een amateurvoetbalploeg die dit weekend voor de tweede keer een quiz organiseerde. Vorig jaar met slechts 9 ploegen, dit jaar met zowaar 35 ploegen in een bomvolle zaal. Een quiz met 9 ploegen moet natuurlijk anders worden georganiseerd dan een quiz met 35 ploegen ... en daar wrong een beetje het schoentje. Als de quizmaster-vragenopsteller ook nog eens portier moet spelen en drank rondbrengen dan kun je spreken van veel goede wil maar evenzeer van een personeelstekort. Zowel de catering als het uitdelen van de tafelrondes als ophalen van de antwoordformulieren verliep laten we zeggen niet erg routineus ...

De quiz zelf was een 100% D-quiz, het verwonderde B.E.F! dan ook zeer dat ploegen als Fiasco en The Black Velvets reeds van in het begin de rol moesten lossen en het uitdraaide op een duel tussen de Johnny De Nul's van het West-Vlaamse quizzen en Ganesha. Uiteindelijk won B.E.F! met slechts 1 puntje voorsprong op Ganesha. Derde werd Computer Says No maar dat was dan wel al op 10 punten van de winnaars. Vrouwelijk gezelschap blijkt B.E.F! overigens geluk te brengen ... voor de tweede maal in drie weken worden we gedepanneerd door één van onze eega's ... en alle twee de quizzen wonnen we.

Nu moet wel gezegd dat dat ene puntje wellicht vier of vijf punten had moeten zijn. Maar wie zal het zeggen ... we kregen slechts een keer (namelijk halfweg de quiz) de scores per ronde te zien. Na de pauze werden we geen enkele keer op de hoogte gebracht van het scoreverloop en moesten we het stellen met het eindrapport ... Jammer!

De rondes 1 tot 9 en de eerste tafelronde waren makkelijk maar wel leuk om te spelen. De themarondes kenden ook nog eens een link (vragen over eten & drinken met allemaal meisjesnamen in het antwoord) wat ze zeer 'speelbaar' maakte. Enkel de tweede tafelronde bezorgde B.E.F! wat kopzorgen.  Over ronde 10 moet Yolo zich dan toch weer even gaan bezinnen. De kwaliteit van scherm, geluidsinstallatie en zaal (slechte akoestiek) laten dergelijke ronde niet toe ... als ze dan ook nog eens in een veel te snel tempo wordt afgehaspeld dan kun je al raden wat heel wat teams ervan dachten ... Het was ook geen quiz die het moest hebben van evenwicht. Vragen over fauna en flora, wetenschap, literatuur en kunst kwamen slecht sporadisch voor, maar het grootste deel van de aanwezige ploegen was daar wellicht eerder blij dan rouwig om.

Wat hebben we geleerd? Bitter weinig, maar daar maalt B.E.F! niet om. We maakten kennis met een volledig in silicone en ander biologisch niet afbreekbaar materiaal opgetrokken wannabee die luistert naar de naam Jess Greenberg, we kwamen aan de weet dat je donderbeestjes ook trips(en) mag noemen, dat flitsmarathon  het woord van het jaar 2014 was en dat Jürgen Klinsmann aan de grondslag ligt van de zogenaamde Klinsmann-dive. Verder zullen we in de toekomst de slag om Iwo Jima (ergens tussen de Marianen en Tokyo, februari 1945, gekend als Operatie Detachment) nooit meer verwarren met de slag om Okinawa (Riukiu-eilanden, april-juni 1945).


De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8/10 (thema's met in die thema's linken ... voor mij was het nieuw)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10 (kan beter!)
- infrastructuur & organisatie : 7/10 (groter lettertype voorzien op powerpoint, de mondelinge vraag enkel kernachtig weergeven, na de pauze geen zicht op de scores per ronde, beter geen foto dan één die enkel verwarring schept)
- moeilijkheidsgraad : 4,5/5 (echte D-quiz, dus ideaal voor het gros van de aanwezige ploegen ... enkel laatste ronde was er wat over)
- drank : 3,5/5 (democratische prijzen, beperkte kaart, service verliep niet echt vlot, briefjes om drankbestelling (en joker) te noteren kunnen een stuk professioneler)
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 3/5 
totaal : 37/50 of 7,3/10

Conclusie : een quiz die organisatorisch nog wat moet worden gefinetuned maar voor de rest (door B.E.F!) als leuk tot zeer leuk werd ervaren, zeer 'speelbaar' voor beginnende quizteams en niet-geroutineerde quizzers.