Puntensysteem

Voor het seizoen 2015-2016 voorziet Faros geen quoteringen meer.

Faros durft het aan om een quiz te quoteren. Hierbij houdt hij rekening met verschillende parameters. Het spreekt vanzelf dat de ene parameter zwaarder doorweegt dan de andere. Natuurlijk is deze quotering een persoonlijke kwestie en gaat de quiz die het meest benadert wat hij de ideale quiz vindt met de meeste punten lopen. Zijn missie getrouw, vindt Faros het zeer belangrijk dat de quiz ook met plezier moet kunnen worden gespeeld door een beginnende quizploeg. Verder houdt Faros niet van debiele vragen, (ingewikkelde) puzzelrondes en praktische proeven.

Originaliteit in vragenrondes en vragen : 10 punten

Zeer  belangrijk is de originaliteit van de vragen. Er zijn zo van die vragen/antwoorden die op bepaalde tijdstippen in zowat alle quizzen voorkomen. Denk maar aan de vraag naar de nieuwe Hooverphonic zangeres (Noëmie Wolfs, 2011) of de vulkaan die in IJsland uitbarstte en het luchtvaartverkeer verstoorde (Eyjafjallajökull, 2010). Hij heeft niks tegen makkelijke vragen maar ze mogen niet al te debiel zijn, als het antwoord al voor (meer dan) de helft 'verscholen' zit in de vraag dan hoeft het voor Faros niet meer.

Het meest houdt Faros van vragen die je vanuit verschillende invalshoeken/specialismes kunt benaderen. Bijvoorbeeld een vraag naar 'een film van Oliver Stone waarvan de titel verwijst naar de dag waarop de Amerikaanse onafhankelijkheid wordt gevierd' is niet louter een filmvraag maar krijgt ook een politiek/geschiedkundige dimensie.

Hetzelfde kan worden gezegd over de vragenrondes. Persoonlijk houdt hij van variatie binnen één ronde. Quizzen waar eerst 10 sportvragen, dan 10 geschiedenisvragen ... op hem af worden gevuurd zijn niet echt aan hem besteed, ook al hebben ze (waarschijnlijk) hun bestaansrecht.

Zijn favoriete quizzen zijn linken- of themaquizzen waarbij de link steeds in het antwoord zit en niet afwisselend in het antwoord en de vraag (zoals bijvoorbeeld in de Premiejagers). Een originele inkleding van deze linken/thema's kan alleen maar als positief worden ervaren. De link of  het thema mag ook niet al te veel overkomen als een 'keurslijf'.

Evenwicht in de vragen : 10 punten

Wanneer een vragenronde uit 'slechts' 10 tot 12 vragen bestaat dan is het zonde dat drie van die vragen bijvoorbeeld sport- of muziekvragen zijn. Grof geschat kun je makkelijk zo'n 15 thema's/onderwerpen verzinnen waaruit in een algemene quiz kan worden geput, dus kan het niet zo moeilijk zijn om wat evenwicht  in de binnen één ronde behandelde onderwerpen te brengen.

Infrastructuur (zaal, techniek, projectie, klankinstallatie ...) en organisatie : 10 punten

Een goeie accommodatie is toch het minste wat je in Vlaanderen op een quiz mag verwachten. Een pluspunt is natuurlijk wanneer de aanwezige infrastructuur ook daadwerkelijk (effectief & efficiënt) wordt gebruikt. Een reuzenscherm dat alleen wordt gebruikt om de stand op te projecteren ... dat kan toch echt de bedoeling niet zijn!

Verzorgde rondgedeelde (antwoord)formulieren, vlotte inschrijving, op tijd beginnen en eindigen ... zijn allemaal dingen die we kunnen appreciëren.

Een vlekkeloze inzet van technische middelen, een geweldige zaal met alle comfort, voldoende ruimte tussen de tafels ... zijn allemaal zaken die hier in overweging worden genomen.

Moeilijkheidsgraad : 5 punten

Deze blog richt zich vooral tot beginnende quizzers en tot 'occasionele' quizzers bij wie het quizplezier (en niet het biervertier) toch op de eerste plaats komt. Te gemakkelijke quizzen, waar één beetje quizzer in 8 van de 10 gevallen halverwege de vraag al het antwoord kan opschrijven, zullen hier niet hoog scoren.

Quizzen die zich aankondigen als D-quizzen maar volgens Faros uiteindelijk C-quizzen of zelfs B-quizzen blijken te zijn worden genadeloos afgestraft.

Drankkaart : 5 punten

Geen Vlaamse quiz zonder dat de nodige drank vloeit! Wat het aanbod op de drankkaart betreft moet er toch enige variëteit zijn. Niet dat we dit bier of die frisdrank eisen maar een light frisdrank, wat wijn en één streekbiertje moeten toch wel op de kaart staan. Ook een éénvoudig hapje, als is het maar een broodje, kunnen we best appreciëren.

De prijs van de drankjes speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Op een quiz vinden we 1,50 EUR voor een simpele cola of pintje meer dan genoeg. Wie daarvoor meer dan 1,75 EUR vraagt zal zijn puntentotaal hier zien wegslinken.

Een vlotte bediening waarbij tijdens de quiz de bestellingen in stilte worden opgenomen en in stilte door de bediening aan tafel wordt gebracht is een must.

Algemene sfeer : 5 punten

Leve de ambiance! Een presentator die erin slaagt zijn vragen met wat enthousiasme te brengen is het minste wat je kunt verwachten. Een presentator die erin slaagt wat met het publiek te spelen is altijd meegenomen.

De max is natuurlijk wanneer de muziek live wordt gebracht. Wie daarin slaagt krijgt voor dit criterium sowieso het maximum van de punten.

Prijzentafel : 5 punten

Wat Faros betreft (en hopelijk vele quizzers met hem) het minst belangrijke aspect. Quizzen doe je vooral voor de eer, toch is een prijs(je) altijd welkom. Faros apprecieert het enorm wanneer de top 3 (en eventueel de beste 'lokale' ploeg) speciaal in de bloemetjes worden gezet. Soms is het onderscheid tussen de betere ploegen en de pure funploegen (of hoe moet je ze noemen) aan de prijzentafel zo klein dat hij een beetje plaatsvervangende schaamte voelt.