dinsdag 7 juni 2016

TTC Kuurne quiz, Kuurne, zaterdag 4 juni

Leuke C-light quiz van Pico. terwijl de editie van 2015 veel weg had van een ongeïnspireerd haastwerkje, was deze er (terug) ééntje om in te kaderen. Weinig van de pot gerukte vragen met misschien die naar de Slag Van Dalheim (begin van de Tachtigjarige oorlog?) als uitzondering die de regel moest bevestigen.

B.E.F! speelde behoorlijk maar we voelden toch dat een maand inactiviteit ons geen windeieren had gelegd. Toch heel wat zaken wisten we of moesten we geweten hebben maar haalden ons blad niet en waren aanleiding tot een aha-erlebnis bij het overlopen van de antwoorden. Denk maar aan de Joséphine de Beauharnais (de grote liefde van Napoleon), wintertaling ('s werelds kleinste eend, taling volstond niet als antwoord), trebbiano (de edelste druivensoort van Italië, de aan tafel geopperde en neergepende tempranillo is natuurlijk Spaans), copperhead ('Kortijkse' gin), Idomena (bijna dagelijks in het nieuws vanwege de vluchtelingen), Ter Maat (Nederlandse volleyballer actief bij Gent, speler van het jaar), Caracalla (1ste soldaten keizer ... spijtig genoeg werden in de vraagstelling zijn thermen niet vermeld), Frieda (figuurtje van Schulz in Peanuts), Pomerans (zure sinaasappel, leverancier van ondermeer voor oranjebloesemolie en belangrijk ingredient van marmelade), Sweeney Todd (de demon barber of Fleet Street ... starring Johnny Depp), A la Mort Subite (het moest volledig zijn nietwaar), Vondracek (winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd), Hedebauw (voorman van de PTB en de voorbije week nog uitvoerig in het nieuws) en om te eindigen de Slag bij Ligny (Napoleons laatste overwinning).

Wat hebben we (behalve wat reeds werd opgesomd) geleerd en zal misschien ooit nog eens van pas komen? Een van Mussolini's minnaressen deelt haar naam met een ex-spurtbom, namelijk Petacci, Frosinone is een stad(je) in Lazio die even een voetbalploeg in eerste klasse had (niet te verwarren met Fossombrone), na The Smashing Pumpkins was Billy Corgan actief bij Zwan, Arseus heet heden ten dage Fagron, een frater is een soort vogel (een mus met de bek van een vink), een nyala is een soort antilope die nogal wat heeft van een bongo die zijn haar niet laat knippen, ziste is dat te mijden wit gedoe dat te vinden is onder de zeste, Montagne noire is een bergketen in de buurt van Carcasonne en Nièvre is een departement in la douce France die je moet situeren in de het zuidwesten van Bourgondië. En dan waren er nog de excentrieke Amerikaanse golfer uit de jaren '90 van vorige eeuw, John Daly en de Belgische scheidsrechter met een boon voor Boussoufa en gekend om zjjn penaltykluchten, Laurent Colemont ... bij nader inzien misschien toch ook een beetje van de pot gerukt op een C-light quiz ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten