zondag 9 september 2012

Het (quiz)debuut van Jong N-VA Westhoek, Ieper, zaterdag 8/9/2012


De eerste quiz van Jong N-VA Westhoek was meteen ook de eerste quiz waaraan ik dit nog jonge quizseizoen deelnam. In zaal Familiekring (te vinden in een Ieperse 'achterbuurt') meldden zich 24 teams, waaronder 'mijn' Ronkedoor. Dat de meeste van die ploegen 'N-VA' in hun naam en vaandel droegen hoeft ons niet te verwonderen, toch waren met ondermeer De Olifant, Edelrot, Fiasco en (naar ik meen) Ambiorix enkele teams met enige quizervaring aanwezig. We wisten meteen uit welke hoek 'het gevaar' kwam. En ook al mailde een teamlid van het nog experimentele Ronkedoor ter elfder ure af, we waren er zeker van dat een top drie plaats tot de mogelijkheden behoorde en een top vijf plaats een minimum was.

De opbouw van de quiz (die uiteindelijk zo'n 10 minuten te laat begon) was heel éénvoudig : 10 rondes van 10 vragen met halverwege een pauze. De spitsvondigheden lagen eerder in de behandelde thema's dan in de opbouw van quiz en vragenrondes. Zo bleek de strikvragenronde niet de verwachte ronde met 'strikvragen' maar wel met strik-vragen (zoals farfalle, de pasta met strikjes- of vlindertjesvorm en het vlinderakkoord van Elio di Rupo, Belgiës meest notoire vlinderdasdrager). En hoewel mijn voorkeur gaat naar een quiz met de linken in het antwoord, was deze vorm ook best wel te pruimen.

Wat soms (naast de te verwachten politieke propaganda) wel een beetje stoorde was dat in de rondes een evenwichtige verdeling van de thema's/onderwerpen soms zoek was. Van de onafhankelijkheidsronde kon je nog verwachten dat het een geo-politieke bedoening zou worden, bij de andere rondes leek het creëren van meer evenwicht toch best haalbaar. In een algemene reeks van 10 vragen 3 muziekvragen stoppen ('strik'vragen ... zoals in vlinderstrik) lijkt me van het goede te veel, idem dito met twee (kinder)filmvragen in een reeks van 10 (drakenronde). Wat gebrek aan inspiratie bij de samensteller van de quiz? Leuk was dan weer de weverronde, een soort kruising tussen een fotoronde en een premiejagers-ronde.

De moeilijkheidsgraad zat goed. De meeste reeksen bevatten slechts 2 tot 3 vragen die als 'moeilijk' konden worden beschouwd. Een ietwat getraind quizteam haalde vrij makkelijk een gemiddelde van 8 op 10.

Presentatie, techniek enz. verliepen vrij vlot. Wel wat gepiep op de geluidsinsallatie waardoor de geluidsfragmenten, die toch worden geacht voor wat ambiance en sfeer te zorgen, veel te stil werden afgespeeld. We vragen ons zelfs af of die achterin de zaal te horen waren. Idem dito voor het projectiescherm, op de eerste rij was alles prima te zien (en te lezen, want naast het illustratiemateriaal kreeg je ook kort de vraag te zien) maar of dit achter in te zaal ook zo was, durf ik te betwijfelen.

De antwoorden werden steeds aangereikt direct na het spelen van de ronde, de resultaten werden meer dan voldoende geprojecteerd. Je kreeg echter alleen de totaalstand te zien en niet de score per ronde (je moest dus heel goed je eigen score bijhouden om eventueel 'klacht' in te dienen).
En hoe was die uitslag? Op één vonden we Den Olifant (85 op 100), een team dat zeker te duchten is in D-quizzen waar weinig aandacht wordt geschonken aan life-style en glamour (de 'boekskes' dus), zoals hier het geval was. Mijn Ronkedoor, dat na twee rondes de koppositie had, strandde uiteindelijk op de tweede plaats (82 op 100) . Een drietal vragen waarvan ons driekoppig team de kennis wel in huis had maar bij het opschrijven van de antwoorden verkeerde keuzes maakte en natuurlijk het ontbreken van een vierde speler kostte ons (hoogstwaarschijnlijk) de overwinning. Edelrot werd derde, Fiasco eindigde vierde met in zijn kielzog een resem N-VA- en andere sympathiserende ploegen ...

Je hebt zo van die vragen of beter antwoorden waarvan je trots bent dat je ze niet weet of die je zo snel mogelijk wil vergeten. Anderen wil je dan juist weer onthouden, vandaar deze rubriek 'Wat hebben we geleerd vandaag?'.
- de Groene Lijn is de scheidingslijn die Nicosia (en Cyprus?) opdeelt in de zuidelijke Grieks-Cypriotische regio en de noordelijke Turks-Cypriotische regio
- Isabelle Caro is de naam van het Franse model gekend van de campagne tegen anorexia
- de echte voornaam van Bobbejaan Schoepen is Modest
- het roze in de oorspronkelijke homovlag stond voor seks (en niet voor liefde en tederheid ... wat ben ik toch naïef)

De zaal was een zaal zoals er zoveel zijn, een typische Vlaamse parochiezaal zonder veel franjes. Er was voldoende ruimte tussen de tafels wat altijd aangenaam is.

Op de drankkaart viel vooral op dat light dranken ontbraken. Misschien hadden ze die wel achter 'de toog' maar voor zover ik zag was daar op het 'menu' niks van te merken. De prijzen waren correct.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8/10
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10
- infrastructuur : 7,5/10
- moeilijkheidsgraad : 5/5
- drank : 3,5/5
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 3/5
gemiddelde score : 7,5/10

BESLUIT : een schot in de roos kun je deze quiz niet echt noemen, toch was ze het deelnemen zeker waard, op dus naar een tweede editie (liefst met ietwat minder politieke boodschappen)!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten