zondag 24 februari 2013

6de Postquiz, Ieper, zaterdag 23/2/2013

Pas de tweede quiz (het BEF!-experiment in Grote Staf's Kleine Volksquiz niet meegerekend) waaraan Ronkedoor dit jaar deelnam en we mochten al onze Ronkie-yell aanheffen. Het deed deugd, niet in het minst omdat we teams met sterktepunten (allée 1 sterktepunt en niet in hun sterkste opstelling) ruim achter ons lieten en van begin (drie eerste rondes speelden we foutloos!) tot einde autoritair de leiding namen. We zien het Tom Boonen de eerstkomende maanden nog niet doen ...

En opnieuw wisten we de antwoorden op alle muziekvragen ... 'Grote Staf' (= de bobo van het Vlaamse quizcircuit) zal nog gelijk hebben, Ronkedoor is op gebied van muziek B-niveau waard :-). Toch houden we het nog even enkel bij algemene quizzen van D-niveau ...

Over de quiz zelf kunnen we kort zijn. Voor quizploegen die regelmatig een quiz spelen was hij niet uitdagend genoeg. Voor ploegen die hun eerste stappen in het quizcircuit zetten is het een ideale binnenkomer. De samensteller van dienst deed wellicht wat hem werd gevraagd, we kunnen hem dus niks verwijten. Maar misschien doet de Post er goed aan om in de toekomst de quiz enkel open te stellen voor postvrouwen en -mannen. Zo'n 'trucjes' als met wat letters een naam zoeken (namelijk die van de grote roerganger van onze post) voor 10 punten (en dat in een quiz waar een uitgebalanceerde ploeg nauwelijks op een fout kon worden betrapt) dat maakt ons, en alle serieuze quizzers met ons, niet vrolijk. Het scheelde geen haar of 'De Olifant' verloor hierdoor zijn welverdiende 2de plaats. De Olifant dus op 2 en Ganesha op 3, een podium vol olifanten met Ronkedoor eens te meer als de sterkste in een zoveelste aflevering van de 'battle of the elephants'.

Het rubriekje 'wat hebben we geleerd vandaag' kan heel kort: WEINIG TOT NIKS. Van de 7 vragen die we  fout beantwoordden waren er minimaal 2 gokvragen van het genre 'hoeveel mensen met een facebookprofiel sterven er wereldwijd per dag'. Zaken dus waarmee je je geheugen beter niet mee belast.

Originaliteit in vragen en vragenrondes : 7/10 : Voor regelmatige quizzers was het een nogal clichématig geheel. Beginnende quizzers kregen echter een zeer haalbare en voor hen wellicht best leuke quiz voorgeschoteld.

Evenwicht in de vragen : 8/10 : Daar kunnen we echt niet over klagen. Alle thema's kwamen in gelijke mate aan bod. Geen lokale vragen. Enkel de gokvragen werpen een kleine smet op het geheel.

Infrastructuur & organisatie : 8/10 : Als 9de inschrijven en dan achteraan de zaal op plaats 20 moeten plaats nemen ... raar. Nu ja, een invloed op onze plaats in de rangschikking zal het wellicht niet hebben gehad. Alles verliep vlot, redelijke powerpoint, correcte invulformulieren, goede geluidsinstallatie. 

Moeilijkheidsgraad van de vragen : 3/5 : Gezien deze blog ook een gids moet zijn voor beginnende quizploegen en deze quiz voor hen zeer speelbaar zou moeten zijn toch een 3/5 ... moest ik enkel punten geven vanuit mijn quizachtergrond dan zou ik twijfelen tussen een 1 en een 2 op 5 want eigenlijk was het een E-quiz zonder praktische proeven.

Algemene sfeer : 3/5 : Ik vraag me af of quizploegen die regelmatig (laten we zeggen 1 tot 2 keer per maand in het 'seizoen') quizzen hier wel echt welkom zijn, die indruk had/heb ik althans niet: het afschepen van de winnaars met een aalmoes en tussendoor 'restaurantbonnen' verloten, hoe kom je erbij? Spijtig ook dat bepaalde ploegen die 'meestreden' voor het podium het niet over hun hart kregen om de winnaars te feliciteren.

Drank : 2/5 : Prijzen correct (1,50 EUR voor een gewone consumatie), maar het aantal soorten drank was ondermaats : geen Kriek, geen streekbieren (Leffe en Duvel kun je bezwaarlijk streekbieren noemen), een zeer beperkt assortiment frisdranken. Mijn glas met bruiswater was amper voor 2/3 gevuld, bovendien was de 'bruis' gaan vliegen ...

Prijzentafel : 1/5 : dat het crisis was dat wisten we, dat de crisis zo fel om zich heen grijpt wisten we niet. Een drietal jaar geleden kreeg de winnende ploeg nog een enveloppe met 60 of 80 EUR in ... dit jaar zat er in die enveloppe nog welgeteld 20 EUR (daar konden we net ons inschrijvingsgeld mee betalen). Beste organisator, moest je dit lezen, geef dan beter een fles bier of zo, dat heeft net nog iets minder weg van een aalmoes ...

Conclusie : 32/50 of 6,4/10. Ik speelde deze quiz voor de 3de keer en spijtig genoeg moet ik vaststellen dat er eerder achteruitgang dan vooruitgang wordt geboekt. Spijtig, want de quiz op zich is best wel nog OK, maar het hele randgebeuren spijtig genoeg niet (meer).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten