zaterdag 23 maart 2013

3de Atheneum-quiz, Ieper, vrijdag 22/3/2013


Tegen alle tradities in beginnen we deze quizbespreking met een quizvraag/raadseltje*:'Een lichtjaar wordt gebruikt wanneer we het hebben over heel grote afstanden. Maar welke meetéénheid is het equivalent voor hééél korte afstanden, het gaat om enkele nanometers, oftewel enkele miljardste deeltjes van de meter.'

Deze vraag kregen we gisterenavond voorgeschoteld op de 3e quiz van het Iepers Atheneum. Gelukkig is het er geen dat de hele quiz typeert maar toch ... af en toe gingen de quizsamenstellers het héél ver zoeken om het talrijk opgekomen publiek te 'entertainen'. Dit talrijk opgekomen publiek bestond uit 40 quizploegen waarvan het overgrote deel gelegenheidsquizzers. Behalve 'Black Out' (die, hun eindrangschikking in acht genomen, gedurende de avond veel last bleken te hebben van hun naam), 'De Olifant', 'Ganesha' en 'Atheneum Roeselare' (een ploeg die zich schijnbaar beperkt tot het circuit van de Atheneum-quizzen en het in dat circuit verdacht goed doet) weinig tot geen teams waarmee we in het verleden al de degens kruisten. In de zaal ontwaarden we ook een ploeg met twee 'Boeboeks' maar het zou voor hen, net als voor 'De Olifant', niet echt een quiz worden die hen goed lag.

Lange tijd zag het er uit dat het een driestrijd zou worden tussen 'Ganesha', 'Atheneum Roeselare' (die het grootste gedeelte van de quiz aan de leiding stond) en 'Ronkedoor'. Na een schitterende eindspurt van 'Ganesha' en drie (zéér) ontgoochelende laatste rondes van zowel 'Ronkedoor' als 'Atheneum Roeselare' ging de meest wijze olifant met de bloemen lopen. Mijn 'Ronkedoor' klokte pas af op de derde plaats. Hierbij moet worden gezegd dat 'Ganesha' aantrad met hun sterkste bezetting en deze is in niet veel te vergelijken met die van onze vorige twee confrontaties ('Postquiz Ieper' en 'Link-quiz Sint-Eloois-Winkel'). In ieder geval een dikke proficiat aan de spelers van 'Ganesha'!

De quiz bestond uit 9 rondes van telkens 10 vragen. Voor die 10 vragen werd inspiratie gezocht bij 10 thema's. Drie van die thema's ('kennis van de Franse taal', 'de enquête i.v.m. de gebrekkige algemene kennis van onze toekomstige leerkrachten' en 'de grote oorlog') verwerden al snel, zo niet onmiddellijk, tot gimmicks. Spijtig want een thema als 'fauna & flora' kwam totaal niet aan bod en andere, zoals cultuur-literatuur-kunst en als ik me niet vergis aardrijkskunde-geschiedenis, werden dan weer aangeboden als één thema. Die vragenrondes werden telkens 'begeleid' door wat je tafelrondes zou kunnen noemen, hierover straks meer. Uiteindelijk waren die tafelrondes goed voor zowat de helft van de te verdienen punten.

Kort gezegd een vrij goede quiz maar we misten echt wel net dat ietsje méér. We bemerkten toch ook redelijk wat schoonheidsfoutjes die eigenlijk makkelijk te vermijden zijn. Ik noem er een paar op:
- het kort herhalen van de vraag op de powerpoint zou de Babylonische spraakverwarring die er soms was verhelpen (NAVO, waarvan we de Franse term moesten geven, klonk voor mij eerste als nagel dan als navel ... idem dito voor de wijnkelner die klonk als wijnkelder).
- de soms ellenlange verhalen bij de vragen, op zich soms wel interessant, maar voor de meeste aanwezigen een kelk die men liever aan zich ziet voorbijgaan.
- antwoordformulieren waarop je recto de antwoorden op de gewone vragen moest invullen en verso je zowel de vragen van de tafelrondes vond als de antwoorden op de tafelrondes moest invullen. Moest je ze nog dubbel hebben gekregen dan zou het misschien nog 'loslopen' maar we kregen slechts 1 exemplaar ... tijdens sommige rondes een regelrechte ramp.
- de foto's bij de tafelrondes kregen we enkel in zwart/wit  en ze werden niet (in het groot) geprojecteerd op het scherm.
- overkill aan tafelrondes: iedere ronde werd begeleid door een korte tafelronde. Sommige van die tafelrondes, zoals die waarin één van de opdrachten was om in een tekst van een halve bladzijde alle klinkers te tellen, waren er echt wel over.
- op een zaalquiz horen géén, ik herhaal GÉÉN, puzzels. Als Dr. Staf Dujardin (zie onder Dr. Staf) dat zegt kunnen we niet anders dan het te beamen.
- het vragen naar titels van (pop)liedjes is en blijft voor mij zeer discutabel, vooral wanneer de jury dan ook nog eens zeer streng is ...

Wel zeer positief was het nogmaals kort en krachtig herhalen van alle vragen op 1 dia op het einde van de ronde. Dikke pluim ook voor het bijhouden, opvolgen en projecteren van de tussen- en eindstand.

Wat hebben we zoal 'geleerd'? Er was niet zoveel dat we willen 'onthouden' voor later. Dat 'Diego' het derde doelpunt scoorde in de Europacupfinale van 2012 kan me echt gestolen worden, het zou eventueel nog kunnen in een linkenronde met tekenfilmfiguren (de sabeltandtijfer uit Ice Age, weet-je-wel) maar daarbuiten zijn er echt wel betere sportvragen. En een ei zal ik nooit van mijn leven 5 minuten in kokend water laten liggen als ik het halfzacht wil. Ook de titel van de periodiek van het Atheneum of het Frans equivalent van PMD of OCMW zijn niet echt zaken die ik ooit nog hoop opnieuw voorgeschoteld te krijgen op een quiz. Laten we het dan maar houden bij de 22 gouden medailles van Phelps en de 17 Grand Slams van Federer. En ook het naar het schijnt meest gehypete Britse (foto)model van het moment, namelijk Cara Delevingne, lijkt me, bij gebrek aan beter, het 'memoriseren' waard. Bovendien weten we nu ook weer dat het Plumer was en niet Haig die het tweede leger aanvoerde tijdens het Britse offensief bij de heuvelrug van Mesen op 7 juni 1917. Oh ja, die eerste wereldoorlog startte op 28 juli (dag waarop Oostenrijk de oorlog verklaard aan Servië) ...

En tenslotte, tot spijt van wie het benijdt, de punten : 
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (weg met die puzzels!!!!)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10
- infrastructuur & organisatie : 7/10
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5
- drank : 4/5
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 4/5 gemiddelde score : 7,2 / 10

*de baardseconde : lengte die een baard groeit in één seconde : met dank aan 'Scheire en de schepping'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten