zondag 24 maart 2013

3de PERPO-quiz, Poperinge, zaterdag 23/3/2013


Twee dagen na elkaar quizzen, het is niet van onze gewoonte. Toch trokken we na onze derde plaats in de Ieperse Atheneumquiz een dag later richting Poperinge voor de Perpo-quiz. Als winnaar van de vorige editie mochten we plaats nemen aan een soort eretafel vooraan in de zaal ... en toegegeven dat zorgde voor  een adembenemend zicht. Dit (in/uit)zicht kwam echter de concentratie van enkele van onze spelers niet altijd ten goede ...

De quiz zelf was goed georganiseerd en zeer goed afgestemd op het doelpubliek dat hoofdzakelijk bestond uit niet-quizzers en occasionele quizzers. Voor zover ik er kan over oordelen was 'Ronkedoor' de ploeg met de meeste (quiz)ervaring en dat wil veel, zoniet alles, zeggen ...

Als er dan toch wat kritiek moet worden gespuid (en wie mij kent weet dat ik dat niet kan laten) dan kan dat bijvoorbeeld over het overaanbod aan muziekvragen. In de meeste ronden telden we naast een muziekfragment (waarvan we spijtig genoeg niet alleen de uitvoerder maar ook de titel moesten noteren)  ook nog een tweede muziekvraag ... Een beetje van het goede teveel dus. De finaleronde, waarvan de organisatie verhoopte dat het de eindrangschikking op zijn kop zou zetten, was nogal ingewikkeld (een verschillend aantal punten per vraag waarvan je zelf de inzet kon bepalen en dan ook nog eens kon verdubbelen, daarnaast moest je ook nog eens op zoek naar een codewoord ... het klinkt hier nog éénvoudiger dan het was). Ze deed de jury wellicht nog meer zweten dan de aanwezige 30 ploegen. Die finale ronde zorgde ook bijna voor de ommekeer, Ronkedoor hield uiteindelijk slechts 1 punt over van de 12 punten voorsprong die ze voor aanvang van het eindspel hadden verzameld. Direct beginnen opschrijven wat bij één (of twee) spelers opkomt en verdergaan zonder er zich ook maar enige vraag bij te stellen is helemaal niet verstandig. Gelukkig liep het deze keer goed af en hebben we (hopelijk) een lesje geleerd voor de toekomst. Op Los Flippos kun je de eindstand van de quiz terug vinden, althans van de top 5.

Het tempo van de quiz lag iets te laag, er werd na het stellen van de laatste vraag te lang gedraald om de antwoordformulieren op te halen. Zo liep de quiz iets te lang uit en was het na 12 uur vooraleer we ons stalen ros konden bereiken (nee, geen New California).

En wat heeft Ronkedoor zoal bijgeleerd op deze PERPO-quiz? Dengue is ook bekend als knokkelkoorts, California is een VW-model (het gebeurd niet vaak dat we autovragen verkeerd hebben ... deze dus wel), Daiquiri is een cocktail genoemd naar een Cubaans strand, de parelduiker is een vogel die je tijdens de winter kunt spotten in de Nederlandse kustwateren, we spreken van een sterrenkijker wanneer een baby wordt geboren in de ‘normale’ achterhoofdsligging maar dan niet met de neus naar beneden maar met de neus naar boven , de eerste M in MMS staat voor multimedia, Wessex staat voor West-Saksen, niet gekastreerde beren (lees mannelijke varkens) verspreiden een berengeur, tv in het Duits is Fernsehen. Dat was het zo'n beetje.

Voor de rest was deze quiz zeer goed te pruimen zonder dat het echt een hoogvlieger was. Geroutineerde quizteams hebben hier eigenlijk niet zoveel te zoeken wegens niet voldoende uitdagend en niet voldoende vernieuwend. Maar dat hoeft natuurlijk voor gelegenheidsquizzers geen beletsel te zijn, integendeel.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (erg origineel was het allemaal niet)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 8/10
- infrastructuur & organisatie : 8/10
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een echte D-quiz!)
- drank : 3,5/5 (eerder prijzig en veel te veel verschillende prijzen)
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 4/5
gemiddelde score : 7,6 / 10Geen opmerkingen:

Een reactie posten