vrijdag 13 september 2013

1ste Romanov-quiz, Poperinge, vrijdag 6 september

Let op de 'shapewear' uiterst rechts.
Voor 1 keer laat Faros vertellen ...

VAN UW VERSLAGGEVER TER PLAATSE :
Vrijdag 6 september trok een gewijzigde B.E.F.!-ploeg met kersverse aanwinst (Frederik) ietwat te neer gedrukt naar Poperinge waar in het Roman hof de Romanov-quiz plaatsvond. Zonder grote leider Faros (dit verslag wordt door één van zijn vazallen gepleegd) bleek al snel dat er onzekerheid in de ploeg sloop. Niet alleen had ons lichtend voorbeeld gedreigd met pek en veren bij een slecht resultaat, bij aankomst bleek ook de eigen kas leeg zodat het quizgeld uit eigen zakken getoverd moest worden (en dat waren we niet meer gewoon). En toen bleek ook dat één helft van een illustere quizploeg (Harry Safari) zich gemeld had. Wat onze kansen op een 1e plaats zeker in het gedrang bracht.

Blijkbaar waren deze kleine deukjes al voldoende om B.E.F.! de 1e ronde compleet de mist te doen ingaan. 10 zegswijzen waarbij de zelfstandige naamwoorden vervangen werden door letters (Wie jaagt met A vangt slecht B en C). De letters moesten ingevuld worden met behulp van foto’s. Of, wie jaagt met katten vangt slechts muizen en ratten. De foto die paste bij katten was die van Catweazle, de muizen bleek een plattegrond van Muizen bij Mechelen en Ratzinger de rat. Hier lieten we kostbare punten liggen omdat we enkele spreuken niet vonden en dat bracht ons op een onoverkomelijke achterstand (10e plaats) en alhoewel we elke ronde ietsje bijbeenden was de kloof te groot en eindigden we beschamend op een 8e plaats met 77% en dat op een totaal van 15 ploegen. Zelfs Black Velvets bis (Black Velvets was de organisator) kon zich comfortabel nestelen op een 4e plaats. The Bold and Beautiful (met enkele Safari’s) konden zonder moeite met 91% de palm in de wacht slepen. Quiz en Flupke op 2 en Fiasco op 3 vervolledigden het podium.

We leerden dus wel iets bij. Losse noten in een muziekstuk zijn staccato, Engelandvaarders is de naam van de ontsnapte Belgische en Nederlandse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog en een barcarolle is een gondellied. Alhoewel dit kwalitatief zeker niet meer dan D-niveau was braken we toch onze tanden op vragen als een bepaalde landstreek in Italië (Emilia-Romagna), een dessert met pudding (Charlotte) of een tournedos rossini. Detoureren is de achtergrond van een foto digitaal verwijderen. De bende van Lamoot zijn de Verrückte idioten die wel voor een hilarisch filmmoment tijdens de quiz zorgden. Een soort autisme was idiot savant. De meeste ronden waren trouwens linkenrondes bv. de ronde met hoog vetzakkerij gehalte waarbij het Grieks eiland Zakinthos of Ivan Van de Cloot meespeelde. En een gaine wordt heden ten dage  shapewear genoemd.

Diverse foutjes en fouten ontsierden echter de quiz (de eerste vraag met de spreekwoorden moest door de organisator zelf ingevuld worden omdat niet iedereen het snapte). Bij het Rolling Stones nummer Paint it black vroeg men de bijhorende Vietnam film maar bleek het antwoord de serie Tour of Duty. En in de laatste ronde zweefden plots enkele antwoorden over het scherm. Geluk voor wie ze zag. Enkel een prijs voor de 3 eerste vonden we wel iets mager maar voor onszelf hadden we dat eigenlijk niet verdiend. Dat elk goed antwoord 2 punten opleverde speelde natuurlijk in het voordeel van de sterkste ploegen. De woordvoerder van Black Velvets poneerde echter dat een minder goed antwoord (Rokeren ipv. Rocade, Bal masqueé ipv masquerade) dan toch een punt wel een punt opleverde en daar konden we best mee leven. Geen hoogvlieger deze quiz maar wel genietbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten