zaterdag 16 november 2013

2de SKI Quiz, Diksmuide, vrijdag 16 november 2013


Met redelijk wat frustratie omdat kort voor de 'aftrap', met het wegvallen van Les Non-Classés, deze SKI-quiz 'degradeerde' van Cat. 5 naar een Cat. 6, trokken we naar Diksmuide. Gezien de zware tegenstand (Freddy het kalfje, Memorystick, Fiasco, Edelrot om enkel de ploegen met sterktepunten te noemen) leek het ons immers onmogelijk om punten te verdienen voor de heilige VQR. En toch, deze makkelijke maar uitstekend georganiseerde quiz, bleek ons te liggen en kon wellicht alle aanwezigen bekoren. Het werd uiteindelijk een zeer leuke quizavond. Jammer dat ploegen als 'Ganesha' hun geluk gingen zoeken in de ajuinstad, hopelijk bezorgde de bier-quiz aldaar hen geen kater ...

B.E.F.! liep een uitmuntende wedstrijd en werd uiteindelijk tweede op drie punten van Freddy het Kalfje. Achteraf gezien zat de overwinning er wel in, spijtig genoeg veranderden we  in laatste instantie enkele antwoorden of kwam het goede antwoord niet op het antwoordblad terecht door te weinig overleg (Hot Wheels ... spijtig genoeg hadden we het dubbele alfabet niet door, Goudvink en niet Appelvink voor 2 punten, Rudy De Leeuw ... ik zag een kaalkop en schreef vlug op het antwoordblad Jannie Haek terwijl een teamgenoot onder de foto reeds De Leeuw had geschreven). Maar 'achteraf gezien' ... dat is natuurlijk vaak praat na de vaak. Toch voelden we ons in de auto opnieuw de morele winnaar (bestaat daar geen ranking voor?). In ieder geval waren we zot content dat we teams als Memorystick, Fiasco, Edelrot, The Black Velvets, The Fellowship en natuurlijk het sympathieke Massagesalon Chez Saint-Josée achter ons hebben kunnen houden.

Over de quiz zelf dus niks dan lof. Ondanks een niet zo denderende zaal op het gebied van de akoestiek en de aanwezigheid van 42 ploegen waaronder enorm veel pure gelegenheidsploegen was alles zeer goed te horen. Eenvoudige maar duidelijke powerpoint. Net voldoende filmpjes om er de sfeer in te houden. Af en toe fantastische links (tennismatch als hoogtepunt ... laten we hopen dat deze niet is 'gestolen' anders breekt de hel op Los Flippos weer los, leuk ook de fotoronde waarin leraars van het VTI werden verwerkt zonder dat het ons stoorde). Kortom, een zaalquiz voor een breed publiek zoals een zaalquiz voor een breed publiek zou moeten zijn. Wel iets te gemakkelijk voor de meer geroutineerde quizzers maar gezien de vele af-en-toe-quizzers en evenveel één-keer-per-jaar-quizzers was deze lage moeilijkheidsgraad zeer gerechtvaardigd. Overigens, die hoge makkelijkheidsgraad zorgde uiteindelijk voor heel wat spanning tot de laatste ronde met zelfs een aantal 'gelegenheidsploegen' in de hoofrol. Bovendien hielden de tafelrondes ons tijdens de doorgaans zeer makkelijke vragenrondes aan de slag.

Wat hebben we geleerd?
- de Fransen namen wraak voor De Guldensporenslag in de Slag bij Pevelenberg (daar waar Boonen en Musseeuw jaren later geregeld slag leverden)
- de pyrhulla pyrhulla is de goudvink (die eten blijkbaar de bloesems op bij de fruittelers, die boomgaard-tip deed ons op het laatste moment kiezen voor appelvink) en de milvus migrans is de zwarte wouw (wouw is in het Engels 'kite' ... zoals een vlieger! nu weet ik waarom die Afghaanse gids steeds stond te roepen 'look a black kite' terwijl er in de lucht geen vlieger was te zien ...)
Siemens is de éénheid van geleidbaarheid (naar Werner von Siemens die niks te heeft maken met die van de huishoudtoestellen)
- Hot Wheels was de grote concurrent van Matchbox en hoort nu bij Mattel
- van Vanda Vanda en Sash hadden we liever nooit/niks meer gehoord ;-)

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8,5/10 (schitterende tennis-ronde, wel een half punt aftrek omwille van de aanwezigheid van een puzzelronde)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 9 /10 (te weinig strips om toch maar iets van kritiek te kunnen geven)
- infrastructuur : 8,5/10 : aantrekkelijke powerpoint, goeie presentatie
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een zeer makkelijke D-quiz)
- drank : 4/5 (er was zelfs lekkere koffie!)
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 3/5 (misschien nog het minst goeie van de avond, maar geen mens die daar om maalt) gemiddelde score : 8,2/10

Conclusie : makkelijke maar leuke quiz, ideaal voor wie zijn eerste stappen wil zetten in het quiz-circuit!

Onze dank aan de organisatoren. We hopen dat het VTI van Diksmuide met de opbrengst lekker zal kunnen skiën. Het is hun van harte gegund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten