zaterdag 23 november 2013

2de TAH-quiz, Heule, vrijdag 22 november 2013


Op basis van de deelnemerslijst van vorig jaar dacht B.E.F.! deze TAH-quiz makkelijk te kunnen winnen. Nog eens de eerste plaats behalen na de vele tweede en derde plaatsen van de voorbije weken ... het zou nogal deugd doen. Eens in de zaal aangekomen zag ik ras naambordjes met ronkende namen als Fiasco (VQR 146) en Stardust (VQR 128) er op. Daar hadden we niet op gerekend en toen we ook nog Memorystick (VQR 138) in de zaal ontwaarden wisten we dat we al content mochten zijn als we er in slaagden het podium te halen. Uiteindelijk won Memorystick afgetekend de quiz en werden Stardust, B.E.F.! en Fiasco ex-aequo tweede. Een schiftingsvraag die niets met quizzen te maken had (schat de leeftijd van de juryleden) plaatste B.E.F! uiteindelijk op de derde plaats.

De quiz zelf was niet slecht maar ook geen topentertainment. Linkenrondes van diverse pluimage wisselden elkaar af (laten we het er op houden dat het begrip linkenronde zeer ruim en divers werd geïnterpreteerd). Op één van de rondes moest een joker voor dubbele punten worden ingezet terwijl je niet goed wist waarover de vragen gingen (de ene reeks bleek allemaal sport te zijn, ander waren gemengd en nog andere waren dan weer allemaal tv-tunes), bovendien was de moeilijkheidsgraad van de rondes te verschillend hiervoor. Zonder die joker (wij hadden die natuurlijk ingezet op de ronde die bleek onze slechtste te zijn terwijl de concurrerende ploegen daar de volle 10 punten zagen verdubbeld worden) en zonder die vervelende rekenpuzzels en raadseltjes hadden we deze quiz ongetwijfeld gewonnen (hoedje af voor Fiasco en Memorystick die op die rekenraadels 6/6 haalden ... wij gaven het al op voordat we ze hadden gelezen). 

Het grootste euvel van de quiz was de tijd die met alles, behalve quizzen, verloren ging. Van de 4 uur dat we in de zaal aanwezig waren hebben we hooguit 2 uur gequizd (en we zijn heus niet blijven plakken nadien). In plaats van om 19u30 zoals aangekondigd werd pas om 8u15 gestart, de pauzes duurden langer dan nodig en er ging redelijk wat tijd verloren met het uitdelen van formulieren. Het quizzen zelf moest daardoor te snel gaan en de combinatie van korte (en niet zo goed opgestelde) vragen bracht met zich mee dat er hard moest worden gezwoegd en er weinig tijd was om te overleggen. Het leek me dat de organisatoren/quizopstellers zelf nog niet vaak hebben gequizd.

Wat hebben we geleerd?
- tack-waarde : kleefkracht van inkt
- Kitkat heet de laatste Android versie ... maar dat kan binnen een paar weken alweer wat anders zijn
- een ringstok (juweliersgereedschap) wordt ook triboulet genoemd
- de Bosberg ligt in Galmaarden (en in Geraardsbergen)
- Cote d'Or is een frans departement (nr. 21)  in de Bourgondië (met de steden Dijon en Beaune)
- paus Leo I (de 45ste paus, °401 - +471) is de eerste wiens levensloop bekend is

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (er heerste duidelijk verwarring tussen het begrip 'linkenronde', zoals de pluk-ronde en 'themaronde', zoals de ronde van België ; rekenraadsels en jokers : weg ermee)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 6/10 (als je themarondes mixt met linkenrondes zoals hier werd gedaan, dan krijg je niet makkelijk een evenwichtige quiz)
- infrastructuur : 7,5/10 : eenvoudige maar redelijk aantrekkelijke powerpoint, goeie presentatie 
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 (de ene reeks was veel moeilijker dan de andere, die ronde met de bijnamen voor Belgische sportploegen lijkt me nogal specialistenwerk en hoort niet thuis op een D-quiz)
- drank : 3/5 (slappe koffie en triest bieren assortiment)
- algemene sfeer : 3/5 (wel veel rumoer door de slechte akoestiek maar weinig ambiance, vervelend dat de presentatoren geregeld moest oproepen tot stilte, dit leidde tot een nogal 'schoolse' sfeer)
- prijzentafel : 3,5/5 (behoorlijke prijzentafel)
gemiddeld : 6,7/10

Conclusie: hoewel de quiz geen hoogvlieger was mocht hij er best zijn, evenwichtiger rondes en meer tijd om te quizzen i.p.v. te lummelen kunnen al zorgen voor een grote stap in de goede richting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten