zondag 8 juni 2014

KOEreursquiz, Esen (Diksmuide), zaterdag 7 juni 2014


Zaterdagavond (en nacht) 6 juni ... een avond (en nacht) voor B.E.F.! om nooit te vergeten : onze eerste overwinning op een Cat. 5 quiz, de eerste keer dat we een drie-sterren-ploeg het nakijken geven en ... op de terugweg naar huis onze eerste alcoholcontrole (die onze BOB van dienst weergaloos doorstond).

De KOEreursquiz bracht, tot spijt van wie het benijdt, wat je mag verwachten van een D-quiz die zich op een groot publiek richt: brood en spelen ... maar dan in een zeer goede verpakking. Alleen mensen bij wie de verzuring heel hard is toegeslagen zijn niet in staat om hiervan te genieten. Wil dat zeggen dat het voor mij iedere week van dat moet zijn? Nee, helemaal niet ... maar één keer per jaar moet zeker kunnen. Ik kijk in ieder geval nu al uit naar de 3de editie van de KOEreursquiz.

Wat deze quiz aantrekkelijk maakt zijn niet de evenwichtig samengestelde vragenrondes (quasi niks van literatuur, kunst, wetenschap of fauna en flora, en ook geschiedenis of aardrijkskunde kwamen nauwelijks aan bod) of de originele invalshoeken onder de vorm van doorwrochte linken of ander high-tech spul (cfr. de krasronde van de Eiciediecies-quiz). Hij biedt gewoon multimediaal amusement voor jong en oud (deze jaargang was wel KNT), hoge en lage dames/heren, ervaren en onervaren quizzers ...  Zolang de stand-up comedy geen schaduw werpt op het quizzen, zolang de ploeg die het meeste vragen juist beantwoordt de quiz wint (wat bijvoorbeeld niet noodzakelijk zo was op de overigens leuke Eiciediecies-quiz), zolang de top drie geen 99% haalt en er minder dan 10% van de ploegen gebuisd zijn, zolang de spanning tot de laatste vraag te snijden is, zolang er koffie op de kaart staat, het bruiswater niet te plat en de Omer heerlijk koud is, ... kan ik alleen maar zeggen: DOE ZO VOORT beste KOEreurs!!!!

Wat hebben we geleerd? Niet veel (en dat hoort voor een team als B.E.F.! zo op een D-quiz!). De Hoge Bi is de mooie Nederlandse naam voor zo'n fiets met één heel groot en één heel klein wiel (vélocipède schreven we niet op omwille van niet-Nederlands en méér omvattend, we gokten dan maar op hoogwieler) de slag bij Midway was een zeeslag tussen de VS en Japan die het tij in het voordeel van de Amerikanen deed keren (omwille van het atol-gehalte kozen wij verkeerdelijk voor Tarawa ... te veel kennis hebben is ook niet altijd goed), op 4 mei (May the Fourth be with You) vieren we Star Wars-dag en op 13 februari minnaressendag, Jägermeister begint niet met een F :-), het modelabel van Lucille Delvaux (Lucy voor de vrienden) draagt de naam 'Lucy has a secret', de onintelligente en vaak roekeloze huisvader uit Family Guy luistert naar de naam Peter Griffin, FCUK (ook gekend als French Connection) is een  kledingmerk, Johan Anthierens was gelukkig gescheiden, 4AD is naast een café in Diksmuide ook een vermaard platenlabel dat werk van ondermeer The Pixies, Bon Iver, The National uitbracht en Blinky, Pinky, Inky en Clyde zijn de vijanden van PacMan. En 'last' (en ook wel 'least'): Christian Bale had in 'American Hustle' heel wat werk met zijn overkam.

De punten.
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8/10 (niks wereldschokkends, gewoon leuk, het afwisselen van linken in de vragen en linken in de antwoorden was best wel aardig)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10 (tja ... zoals eerder gezegd wrong hier het schoentje toch een beetje, ook weinig muziek gehoord en toch wel erg éénzijdige tafelrondes)
- infrastructuur & organisatie : 9/10 (een waar multimediaal spektakel hoewel het scherm nog wat groter had gekund)
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een D-quiz pur sang met toch misschien iets te weinig kuitenbijters)
- drank : 4/5 (democratische prijzen, uitgebreide kaart)
- algemene sfeer : 4,5/5 (de punten zeggen genoeg)
- prijzentafel : 4/5 (een prijsje voor iedereen en iets meer tot véél meer voor de top 8) 
totaal : 40,5/50 of 8,1 /10

Conclusie.
De afwezigen hadden ongelijk!


1 opmerking: