zondag 14 juni 2015

3de KOEreursquiz, Esen (Diksmuide), vrijdag 14 juni 2015


De eerste KOEreursquiz herinner ik me als leuk en beloftevol, de tweede kan ik nog het best omschrijven als topentertainment. Vanzelfsprekend waren onze verwachtingen voor deze derde editie heel hoog ... en met spijt in het hart moet ik bekennen dat deze niet geheel werden ingelost. Een 'grand cru' was deze derde Koereursquiz volgens B.E.F! dan ook niet.

Grootste boosdoener was het tempo van de quiz ... dat was namelijk pijnlijk traag. Ik kan wel begrijpen dat je omwille van het  groot aantal gelegenheidsploegen (toch zo'n 2/3 van het deelnemersveld) en de tafelrondes het tempo wat drukt, maar op deze quiz ging het bij momenten echt niet vooruit. Het leek ook alsof de presentatoren in vergelijking met de vorige jaren zich niet helemaal in hun sas voelden (vragen beter voorbereiden!). Pas tijdens de tombola, toen ze hun koerspetten weer stevig op hun kop hadden gezet, leken ze even weer over de punch van de vorige jaren te beschikken. Misschien werden we op de eerste twee edities te veel verwend door de KOEreurs of is er sprake van gewenning, de B.E.F!-fer die deze quiz voor het eerst speelde vond het immers toch wel een topper. 

Dit blijft, vooral voor gelegenheidsploegen, dan ook een leuke en vooral verzorgde D-quiz. Schitterende powerpoint, toegankelijke vragen, mooie (zij het niet bijster originele) linken, noem maar op ... Waar de quiz dan weer niet in uitblinkt is evenwichtigheid. Kunst & cultuur leek zich hoofdzakelijk te beperken tot wat literatuurvragen terwijl geschiedenis en wetenschappen net als fauna en flora lagen te verkommeren in een verdomhoekje. En hoewel de quizmaster er ons op Los Flippos voor verwittigde, ik blijf het spijtig vinden.

Wat de prestatie van B.E.F! betreft kunnen we alleen maar tevreden zijn. Het liep als een trein! We waren moelijk op een fout te betrappen en alleen de ronde met de meerkeuzevragen deed het ons even benauwd krijgen. Dat belette niet dat B.E.F! van de eerste tot de laatste ronde aan de leiding stond. Enkel Saturday Night Fever en The Fellowship konden ons even bedreigen en uiteindelijk moest op het einde van het tweede deel van de quiz ook SNF duidelijk de rol lossen.

Wat hebben we geleerd? Weinig tot niets. Ik som even onze 7 fouten op: Bangkwang is een beruchte gevangenis nabij Bangkok, Nizjni Novgorod (tussen 1932 en 1990 Gorki genoemd) is na Moskou, Sint-Petersburg, Novosibirsk en Jekaterinenburg de grootste stad van Rusland, Gilbert O'Sullivan kennen we van het deuntje 'Matrimony' (en 'Claire', 'Nothing rhymed', 'Get down', ...), Snow Blow alias Marven Vantorre is de West-Vlaamse versie van Jackass, na zijn verrijzenis trakteerde Jezus Maria Magdalena op de woorden noli me tangere (raak me niet aan) toen ze hem herkende, Diksmuide herdenkt WOI in het Museum aan de IJzer en zowel Avalon als Ontario zijn pruimvariëteiten.

De punten : een iets mindere editie dan die van 2014 ... dus een 7,9/10

1 opmerking: