zondag 28 juni 2015

8ste Spaghettiquiz, Roeselare, zaterdag 28 juni 2015


Mooie zaal, degelijk projectiescherm, comfortabele tafels en stoelen ... aan de accommodatie kan het niet gelegen hebben dat er maar 4 ploegen kwamen opdagen. Twee ploegen van de organiserende spelletjesclub en twee quizploegen uit de West-Vlaamse subtop, B.E.F! en The Fellowship, dat was het volledige deelnemersveld.

Na één ronde te hebben gespeeld was het vlug duidelijk waar het schoentje wrong ... Deze quiz was véél, maar dan ook véél, te moeilijk voor een verenigingsquiz. Naast te moeilijk was hij ook veel te éénzijdig. Om het een beetje cru te zeggen 'Het was al Waterloo wat de klok sloeg'. Enkel het hitje van Abba ontbrak ... en dat was wellicht omdat a) iedereen dat zou herkennen en dat leek op geen enkel moment de bedoeling van de quizmaster en b) omdat er geen fluit muziek te horen was wegens technisch niet haalbaar (hallo, dit is de 21ste eeuw)'.

En toch kunnen we niet ontkennen dat we interessante vragen hebben gehoord die de quizmaster dan ook nog eens met flair wist te doorspekken met interessante verhalen. De man leek immers heel goed op de hoogte te zijn van de dingen waarover hij ons ondervroeg. De rubriek 'Wat hebben we geleerd' kan er alleen maar wel bij varen:
- lori's zijn niet alleen een soort papegaaien maar ook een soort trage, nachtactieve halfapen (lemuren zijn er aan verwant maar die vind je enkel in Madagascar)
- brown bess was een koosnaampje voor de Engelse musketten ten tijde van ... Waterloo
- de diamantsoetra (China, 868) is het oudste bekende gedrukte boek
- Michel Ney was een topmaarschalk in dienst van Napoleon die hem de 'dapperste ter dapperen' vond
- Gebhard Leberecht von Blücher was reeds 73 jaar toen hij aan het hoofd van het Pruisisch leger deelnam aan de slag van Waterloo.
- arachnodactylie is een anomalie die ook wel spinnenvingers wordt genoemd (cfr. Niccollo Paganini en het Marfan-syndroom)
- Jean Moulin was de grote chef van de 'résistance' (CNR = Conseil Nationale de la Résistance), hij was het die zijn naam gaf aan vele Franse straten en niet de (wind)molen ... hoe het zit met de Moulin Rouge daar zijn we nog niet uit
- de echte naam van de first duke of Wellington was Arthur Wellesley
- als je wordt gevraagd naar een Engelse koningin die nooit in Engeland is geweest, antwoord dan maar Berengaria van Navarra
- de Arabische bijnaam van Richard Leeuwenhart schijnt Marik Rik te zijn geweest (een verhaal voor 'toeristen' dat vraagt naar bevestiging want nergens op het net te vinden)
- de opnames voor King's Landing (Game of thrones) gebeuren in Dubrovnik
- Girolamo Savonarola was een nogal dolgedraaide dominicaan die in de 15de eeuw armoede predikte in en om Firenze en hierdoor moeilijkheden kreeg met de Medici's en Machiavelli
- Multatuli betekent 'ik heb veel geleden'
- het pankration, letterlijk 'alle krachten', was een vorm van worstelen in de Griekse Oudheid waarbij heel wat was toegestaan, ondermeer het verwonden van de tegenstander (echter niet de ogen uit het oogkas duwen ... ) 
- een van de eerste pogingen om de geluidssnelheid te berekenen werd uitgevoerd door het afschieten van een kanon op een heldere dag
- Rik Poot pootte overal in Vlaanderen zijn 'metalen' kunstwerken neer
- het algemeen stemrecht voor vrouwen in België dateert van 1948 (Nieuw-Zeeland spant hierin de kroon met 1893), in België mochten vrouwen wel vanaf 1921 gaan stemmen voor de gemeenteraad grootoorlogsweduwen mochten echter ook op nationaal niveau stemmen ( het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen onder het motto 'één man, één stem', dateert van 1918)

Gezien dit een B/C quiz was hoef ik geen punten te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten