zaterdag 7 november 2015

KWB Emelgem Quiz, Emelgem, vrijdag 6 november 2015


Dat de quizmaster/presentator een minzaam mens is en dat de quiz gemaakt is vol goede wil en voornemens, daar twijfel ik geen moment aan. Helaas ... de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens ... en de laatste twee rondes voelden voor B.E.F! ook een beetje aan als de hel of op zijn minst toch een calvarieberg.

Ons resultaat mocht er best zijn, behalve de Darren Keet Ultra's die ons in zicht van de meet nog wisten te kloppen (1,5 punten ... een zucht), zijn alle ploegen die voor ons eindigden bij voorbaat te sterk voor ons op dit soort quiz. Aan de teams die het podium haalden (1. Stardust 2. Vier zonder Stuurman 3. Les Non-Classées) kunnen we in een C/D-quiz niet tippen. Ook al stonden we halfweg nog aan de leiding, ik voelde het zo aan mijn water dat we nog gingen wegzakken zodra de moeilijkheidsgraad wat zou stijgen. En stijgen ... dat deed hij! Conclusie: zolang het een quiz van D-niveau is kan B.E.F! zich meten met de (West-Vlaamse) top ... zodra er overgeschakeld wordt naar C-niveau schiet B.E.F! schromelijk tekort ... Jammer, maar helaas.

De quiz zelf valt nog het makkelijkst samen te vatten als een sportquiz vol 'foute'* muziek en wapengeweld of een muziekquiz gekruid met tal van oorlogs- en sportvragen. Dit moet zowat de meest onevenwichtige quiz zijn die ik ooit speelde! Enkele rondes verdienen toch wel een pluim, ik denk hierbij aan de foute e-ronde (een alfabet ronde waarbij ieder antwoord minstens één e en een niet-e als klinker had), de foto duo-ronde en met wat goede wil de NBA-ronde. Die laatste ronde werd dan weer verpest door technische problemen en mocht eigenlijk nooit worden gespeeld (wegens thema bekend en uitgesteld tot na de pauze ...). De MacRonde daarentegen was niet alleen onevenwichtig (6 van de 20 vragen waren sportvragen!) maar ook nog eens ongeïnspireerd. De rest hing er zowat tussen in maar door het groot aantal vragen per ronde leek het wel alsof je drie marathons na elkaar moest lopen. Klap op de vuurpijl een finaleronde met 60 vragen waarvan meer dan de helft echt wel pittig.

Wat hebben we geleerd? Het bedevaartsoord Banneux in Wallonië heeft niks te maken met het tapijt van Bayeux, Robert McNamara was de defensieminister van Kennedy, de grootste kerk van Wenen is de Stephansdom, we maakten kennis met de van oorsprong Aziatische suikerwortel (vergulde wortel), het rapunzelklokje (repelsteeltje), de geneeskrachtige bodembedekker mansoor (hazelwortel of wilde gember) en de bintoerong (beenmarter). Wie films wil opnemen moet zich niet altijd naar Ouarzazate reppen maar kan ook eens Craco (Zuid-Italië) overwegen, misschien loop je daar wel Alicia Vikander tegen het lijf, een Zweedse schone die momenteel Hollywood bestormt. Concerto d'Aranjuez (ook paleis nabij Madrid) is een schitterend werk voor klassieke gitaar van Joaquin Rodrigo (en niet Tarrega, Segovia of Albeniz). Ook te onthouden, al was het maar omdat hij schitterend in een link zou passen: Arthur Vierendeel is, letterlijk, een bekend Belgisch bruggenbouwer.

Om nog een idee te geven van de vele oorlogsvragen die op ons werden afgevuurd nog 2 uitsmijtertjes: 1) de Duitse vliegtuigbouwer Fieseler tekende ook voor de V1’s, de V staat voor eigenlijk voor Vergeltunfswaffe, de echte naam van dit onbemand straalvliegtuigje luidt eigenlijk Fieseler Fi 103 of FZG-76 (FZG betekende Flakzielgerät ofwel luchtafweerdoelapparaat), 2) Ouvrage Hackenberg is een van de grote vestingwerken (gros ouvrage) van de Maginotlinie, het bevindt zich op ongeveer 20 kilometer ten oosten van Thionville in het departement Moezel bij het dorp Veckring op de Hackenberg (343 meter) en geldt als het sluitstuk van de Maginotlinie, tijdens de bezetting werd het ouvrage door 'den Duitser' ingericht als fabriek.

En voor de Chelsea-fans: het yacht van Abramovic heet de Eclipse en niet de Figo want dat is dan weer een Ford (speciaal voor de Indiase markt) die alles heeft van een Fiesta ... Kan het nog verwarrender? Ja, maar de gebruiksaanwijzing bij de laatste ronde van de KWB Emelgem Quiz zal ik jullie besparen ...

* lees: muziek die aan de meeste B.E.F!-fers onopmerkzaam is voorbijgegaan ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten