zaterdag 28 november 2015

NVA-quiz, Poperinge, 27 november 2015


Quiz die volledig werd opgehangen aan de leuke meiden van K3 en hun vrolijke liedjes. Dan verwacht je heel wat makkelijke en triviale vragen en die waren er ook wel, toch was de quiz een stuk pittiger dan we voortgaand op het overkoepelend thema hadden verwacht. Reden daarvan: er werd regelmatig afgeweken van 'de geijkte quizpaden'. Getuige daarvan : een topscore van 83,7%, niet echt fabuleus voor een D-quiz ...

Het spectaculairste onderdeel van de quiz was nog het scoreverloop. In de openingsronde (een fotoronde met als acrostichon 'NVA op stap met de meiden van K3') gingen zowel Les Non-Classés als The Black Velvets compleet onderuit en keken al meteen tegen een achterstand aan die niet meer te overbruggen zou blijken. Quiz & Flupke en B.E.F! openden foutloos maar eerstgenoemden bleven in de gewone rondes even goed of zelfs beter scoren dan de 'sterrenteams' en het leek erop dat de vierde hond met het been, in casu een zeer goed gevulde biermand, ging lopen. In de eerder makkelijke laatste ronde leek Quiz & Flupke echter te lijden aan het syndroom van Kyle Edmund (12/20 tegenover de 18/20 van B.E.F!) en zo werd het team dat van bij het begin met de overwinning leek te gaan lopen nog voorbijgesneld door B.E.F!.

Wat hebben we geleerd? De quizopsteller houdt van rare wagens: we kregen niet alleen Qoros (een samenwerking van het Chinese Chery en de Israel corporation) maar ook Saturn (enkel door middel van een ons totaal onbekend logo) op ons brood. De quizopsteller houdt van koken (of eten, of beide): de 10 vragen tellende 'oma's aan de top'-ronde opende zelfs met drie culinaire vragen ... Voor B.E.F! waren zowel yakitori (Japans gespiesd vlees), papadum (krokante Indische pannenkoekjes) en de Weight Watchers, althans het logo, nieuw. Verder maakten we kennis met de van geboorte Poperingse schilder-kanaalaanlegger-cartograaf-manusje van alles uit de 16de eeuw Lanceloot Blondeel (komt misschien ooit nog eens van pas op een Ieperse quiz), hoorden we dat het woord culotte voor een soort broek nog steeds wordt gebruikt, vernamen we dat een agent provocateur een soort undercover agent is en kwamen we aan de weten dat Humbert Humbert de love interest was van Dolores aka Lolita. De kaka is een aan de kea verwante papegaai die leeft in Nieuw-Zeeland (kaka is Polynesisch voor papegaai), Wagga Wagga is een stadje in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales en het Brusselse 2-sterren restaurant van Christophe Hardiquet luistert naar de naam Bon Bon. Beefeaters worden ook wel Yeoman-warders genoemd, de undercut is een soort kapsel (in midden normaal, kort rond de oren), de Genste superflitspaal is een lidar (ligth detection and ranging), er was ooit een Antwerps platenlabel genaamd Bonzai-records gekend voor zijn rave, house en trance-muziek (nu Bonzai Music), de Italiaan Infantino wordt getipt als opvolger van Platini bij de UEFA, luzerne of Medicago sativa is een plantje dat in de landbouw als bemesting en als veevoer wordt gebruikt is en Danse macabre van Saint-Saens deed dienst als soundtrack in de ons totaal onbekende tv-serie Jonathan Creek. Als je het ooit in je hoofd haalt iets te lezen van Stephen Hawking, lees dan 'A brief history of time' (1988, vertaald als Het heelal) en 'The Universe in a nutshell' (2001, vertaald als Het universum). Dat Madonna begin de jaren 90 de wereld rondreisde met haar Blond ambition tour, dat er in een kleurenronde gevraagd wordt naar roadshow (rondreizende presentatie) en dat de zoon van de over het paard getilde Wesley Sneyder en de goddelijke Yolante Casbau van Kasbergen Xess Xava heet kan ons  helemaal gestolen worden maar in een poging al onze fouten op te sommen (en de lezer een idee te geven van de reden waarom er op deze quiz niet echt indrukwekkend werd gescoord) vermeld ik ze hier toch maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten