zaterdag 27 oktober 2012

10e Quiz van de Bib, Ieper, vrijdag 26/10/2012En de winnaar was ... Ronkedoor! Met 85 punten op 100 trok Ronkedoor uiteindelijk het laken naar zich toe. Op de tweede plaats met 83 punten eindigden De Lustige Lijnvissers B met in hun kielzog de Latente Flatulenten (of iets van die strekking) en Ganesha.

Eigenlijk is deze quiz ook een buitenbeentje in het hedendaags circuit. Hij is bijna nog even kurkdroog als bij mijn eerste overwinning (toen met Team ZonderBlondines) zo'n 10 jaar geleden. Heel weinig beeldmateriaal, geen rode draden of linkenrondes, niks van tierlantijntjes of spitsvondigheden ... Honderd vragen en 'that's it'. Dat kan in deze tijden van 'quizzen vol linken' als een verdienste worden beschouwd zolang het de enige quiz is die het op die manier doet.

Het grootste euvel van de quiz was eigenlijk het tempo, dat  lag namelijk veel  te hoog. Een mens kon nog net het antwoord schrijven en de bladeren werden reeds opgehaald. Alles nog eens nalezen en/of overdenken was er totaal niet bij ... het scheelde geen haar of dat kostte ons de overwinning. Nochtans was er geen enkele reden om zo gehaast te werk te gaan, de quiz begon redelijk op tijd en was om kwart na tien al afgelopen. Tijd zat dus om het wat kalmer aan te doen.

Het was niet zo makkelijk om iets te vinden voor de vaste rubriek 'Wat hebben we geleerd vandaag'. Toch enkele zaken die misschien nog eens van pas komen : de Sulferberg is dé helling van de Guido Belcanto Classic, potjesvlees is géén rillette (deze laatste bevat geen gelei), mosselschelpen horen niet thuis in de composthoop (notenschelpen daarentegen wel), Iepers toptalent Emma Meesseman basket bij Villeneuve d'Ascq alvorens ze naar topploeg Spartak Moskou trekt, Oostenrijk is het land in de Eurozone met de minste werkloosheid, Camp David ligt dicht bij Washington. Verder is Nicolaas de Kannonnier een Ieperse reus die door de Torrepoortwijk aan de stad werd geschonken en is de familienaam van Paulien uit 'Thuis' Snackaert. Tja, het waren vooral lokale vragen en trivia waar we punten lieten liggen ...

De accomodatie was perfect behalve dan de geluidsinstallatie. Die oogde wel heel mooi maar presteerde niet altijd even performant. Regelmatig moest je er wat gepiep en geruis bij nemen ... zal wel aan die loopmicro's liggen. Met zo'n prachtige projectiemogelijkheden zou ik toch wat meer beeldmateriaal voorzien. Een pluim ook voor de duopresentatie en (vooral) voor de jury die zich meermaals van zijn mildste kant liet zien. De scores werden heel goed opgevolgd. Uitgebreide en correct geprijsde drank- en spijskaart.

De vragen waren gelukkiglijk niet te lang (in het verleden was deze quiz wel eens in dat bedje ziek). Moeilijkheidsgraad zat vrij goed, heel weinig echte weggevers. Wel vrij veel meerkeuzevragen, maar dan wel goeie waar je mits wat logisch denkwerk het goeie antwoord kon achterhalen. Een pijnpunt zijn, hoewel ze dit jaar nog meevielen, misschien wel de 'Ieper en omstreken'-vragen. Veel quizzers vragen zich wellicht af of ze (nog) thuishoren op een zaalquiz waar heel wat mensen uit de brede regio aan deelnemen.

Over het evenwicht tussen de onderwerpen kon ik me, wegens veel trivia, licht amusement en lokale vragen, moeilijk een oordeel vormen. Toch heb ik de indruk dat sportvragen in de meerderheid waren. Voor de rest weinig natuur en wetenschap, weinig geschiedenis, ... Traditionele quizonderwerpen waren misschien wel licht ondervertegenwoordigd.

Prijzentafel : heel veel mooie boeken ... maar ik koos, net als het merendeel van mijn teamgenoten, toch maar voor een eetbon (25 EUR) van De Fonderie. Mijn echtgenote kijkt er al naar uit ...

De punten :

- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7,5/10
- infrastructuur : 8,5/10
- moeilijkheidsgraad : 4/5
- drank : 4,5/5
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 4,5/5
gemiddelde score : 8/10


Al bij al een leuke quiz waar je krijgt wat je verwacht, niets meer maar ook niets minder.

1 opmerking:

 1. Dag Faros !!
  Al bij al een milde bespreking van de doorgaans kritische ex-Kwista-speler !
  Helemaal eens met "kurkdroog" (alhoewel al iets natter dan vroeger) - en met hoog tempo (ondergetekende zou liever nog iets strakker zien...) - maar lokale vragen ?? Hooguit 2 denk ik - en ja, ook dat is minder dan vroeger.
  En inderdaad - wij mikken niet op quizzers maar op iedereen die zin heeft in een gezellige avond uit (ook wie anders nooit aan een quiz deelneemt).
  Maar wij nemen aan dat Ronkedoor volgende keer weer van de partij is ??
  En 8/10 is bijna zo goed als jullie score....
  Groetjes !

  BeantwoordenVerwijderen