zaterdag 6 oktober 2012

RTOM quiz Menen, vrijdag, 5/10/2012


De RTOM-quiz was zo'n quiz waar, wat mij betreft, heel veel over te vertellen valt. Ik ging er alvast vol goede moed naartoe. Een paar jaar geleden nestelde ik me er met mijn toenmalige ploeg comfortabel in de top 5 en mijn huidige ploeg Ronkedoor kondigde zich iets sterker aan ... Groot was echter de desillusie toen ik ter plaatse vernam dat er een aantal (in mijn gelegenheidsquizzers-ogen) topteams aanwezig waren. Maar dit hoefde natuurlijk niet te betekenen dat het geen leuke quiz kon worden ...

Originaliteit in vragen en vragenrondes : 8,5/10
Ik kan niet anders dan hier een dikke 8,5 te geven. Behalve de 'ruimtes in een huis'-ronde (zoiets speelde ik in mei laatstleden nog in Poperinge) blonk de quiz uit in originaliteit. Voor mij waren een Filipientje, een Trivial-ronde en tutti quanti allemaal nieuw. Er waren zoveel nieuwe concepten (veelquizzers zullen dat wellicht anders zien) dat ik er zelfs een beetje bij verloren liep en heimwee kreeg naar de tijd dat in een quiz gewoon 100 vragen werden gesteld en daarmee uit. Maar dat ligt natuurlijk volledig aan mij.

De linkenrondes waren verzorgd en niet te ver gezocht. Wel spijtig dat als je het linkenblad volledig kon invullen (bijvoorbeeld de ronde waarop je een fotoblad kreeg met acteurs en regisseurs) je bij het beantwoorden van de eigenlijke vragen niet eens meer moest nadenken. Ook niet leuk is wanneer de link/het systeem of het vinden van de link/het systeem belangrijker wordt dan het beantwoorden van de vragen zelf. Zo was er een muziekronde waarin de titels van de gespeelde nummers waarvan je de uitvoerder moest herkennen in de antwoorden op de daaropvolgende vragen waren verwerkt, wat op zich heel origineel was ... maar waarin wie de link/het systeem niet doorhad heel wat punten verloor (wie de link doorhad kreeg zowat 8 antwoorden cadeau, waaronder die op de moeilijkere vragen). Wat mij betreft te vermijden ... maar misschien was ik gewoon te moe om die 'link' te vinden, het was inmiddels al na twaalven. Ook zeer overbodig (en een beetje ridicuul) de 'speciale' tipronde helemaal op het einde van de quiz (zo rond 0u45 uur dus). Al dat gedoe voor ocharme 3 punten ...

Evenwicht in de vragen(rondes) : 9,5/10
Ik heb er me niet aan geërgerd dat er te veel vragen over het zelfde onderwerp/thema binnen een (gewone) ronde werden gesteld, en dat is (hoewel ik dit niet heb afgewogen als met een apothekersschaal) al heel veel.
Maar de perfectie werd nu ook weer niet bereikt (een in mijn ogen belangrijk thema als taal kwam bij mijn weten nauwelijks aan bod, idem voor actualiteit, godsdienst en mythologie). Bijna de volle 10 punten dus!

Infrastructuur : 6/10
De zaal waarin de quiz zo'n twee jaar terug doorging herinner ik me als 'het niveau en het vele werk dat in de quiz werd gestopt onwaardig'. Dit jaar (wijkcentrum Koekuit in de Hogeweg) was het beter maar ik quiz toch liever vanuit mijn luie zetel dan vanop een tuinstoel en dito tafel. Graag deftige tafels en stoelen dus (zetels zijn inderdaad een brug te ver) tenzij er wordt gekozen voor een 'terras-quiz'.

Wat de antwoordformulieren die we ontvingen betreft dienen toch enkele opmerkingen te worden gemaakt. Het was een beetje een soepje. Verkeerde rondenummers, geen plaats of een 'niet-in-het-oog springende' plaats om naam en nummer van het team te zetten ... De verdeling van de antwoordformulieren over de tafels was alles behalve goed geregeld wat te maken kan hebben met de manier waarop de tafels werden geplaatst. Deze kwam ook de vlotheid van het ophalen van de antwoordformulieren zeker niet ten goede. Rechte rijen ogen dan wel niet zo gezellig, ze zijn zeer efficiënt en effectief!

De inzet van technische middelen was over het algemeen goed. Over de projectie daarentegen was ik niet zo te spreken. Het gebruikte lettercorps viel nogal klein uit en ik zat niet eens op de laatste rij, bovendien was er nog plaats voor een aantal rijen ... Het lijkt ook voldoende dat de presentatie bestaat uit een grote foto met een korte herhaling van de vraag. Wat mij betreft werd er teveel van de 'gesproken' informatie ook opgenomen in de presentatie (waardoor er dan weer minder wordt geluisterd). De eerste projectie van de tussenstand kwam vrij laat.

Er werd veel te laat begonnen (waarom gewoon die fotoronde niet om 8 uur opstarten, de laatkomers hebben daar toch geen nadeel bij!) met als gevolg dat er ook veel te laat werd geëindigd ... Als je om 8 uur echt begint en voor 12 uur echt kunt eindigen, dan ben je echt op de goede weg ... dit was hier niet het geval.

Moeilijkheidsgraad : 4/5
De moeilijkheidsgraad was zo ongeveer wat ik ervan had verwacht. Er waren voldoende vragen die als makkelijk kunnen worden bestempeld. Toch zal de quiz voor 'echte' gelegenheidsploegen wellicht iets te moeilijk zij geweest. Ik heb de indruk dat de quiz in vergelijking met twee jaar geleden weg is gedreven van zijn oorspronkelijke doelpubliek (waar normaal gezien toch ook collega-atletiekverenigingen zouden moeten kunnen worden gerekend), omwille van die reden hier geen 5. Er waren in vergelijking met twee jaar geleden ook heel wat sterke ploegen aanwezig ... hopelijk brengt dit de samensteller niet op het idee om de quiz nog  moeilijker te maken.

Je hebt zo van die vragen of beter antwoorden waarvan je trots bent dat je ze niet weet of die je zo snel mogelijk wil vergeten (zoals de titel van het album nr. 98 van Jommeke ... maar die Wawa Wang blijft in mijn hoofd hangen). Andere vind je dan net weer interessant en boeiend genoeg om te onthouden in de hoop dat het ooit nog eens van pas komt :
- Vondelaar is de agent uit de Guust Flater-stripreeks
- Calanque is in Zuid-Frankrijk een diepe vallei met steile hellingen deels ondergedompeld in zee
- de Popocatépetl is een wereldberoemde vulkaan in Mexico (en wordt volgens bepaalde bronnen informeel Popo genoemd ... ik vraag me af of dit laatste ook als antwoord zou zijn goedgekeurd)
- Dirk Nowitzki is de (wellicht) beste Duitse basketballer ooit
- Operatie Condor is de codenaam van het samenwerkingsverband van (totalitaire) Latijns-Amerikaanse regimes in de jaren 70
- Halloumi is een Cypriotische kaas
- Kreeft Bellevue is een traditioneel en vrij éénvoudig kreeftgerecht
- James Heartfield is een van die vele Duiste kunstenaars die zijn echte naam, Helmut Herzfeld, verengelste als protest tegen Hitler.
- Alexander Bain is Schot en vond de elektrische klok en de fax uit
- Pasadena is de voorstad van LA waar jaarlijks de Rose Bowl plaats vindt
- De aartsvijand van Bugs Bunny heet Elmer Fudd
Ziezo, nu weet je ook wat zowat de moeilijkheidsgraad van deze quiz was.

Drankkaart : 4,5/5
Mooie drankenkaart, ook de prijs van de drankjes viel zeer goed mee. Ook leuk is dat er knabbeltjes op de tafels stonden (die in de loop van de quiz nog werden bijgevuld ook). Vlotte bediening.

Algemene sfeer : 3,5/5
Ondanks (of dankzij?) de vele muziek was de sfeer een beetje gelaten (wat wellicht samenhangt met het karakter van de zaal en het publiek). Misschien dat vele quizteams dat appreciëren, maar ik heb het toch liever iets 'leutiger'. Degelijke presentatie.
Toch moet ik even kwijt dat als je als jury/samensteller/presentator een mijns inziens 'redelijk' correct antwoord 'en plein public' afkeurt en zelf een 'politiek incorrect' informeel antwoord als norm stelt, heb ik toch liever dat je dat doet met een kwinkslag dan 'op flegmatieke, Ben Crabbé-achtige wijze' (dat de EGKS al was overgegaan in de Europese Gemeenschap toen de Berlijnse muur viel, dat zal hopelijk elke quizzer die aanwezig was hebben geweten). Zo werd Duitsland wellicht slechts 1 keer wereldkampioen voetbal (1990) want in 1954 en 1974 'noemde' het land nog West-Duitsland ... Nu ja, dat hoeft ook niet te betekenen dat je daar als quizzer overdreven moet op reageren (mea culpa). 

Prijzentafel : 4/5
Het was laat, heel laat ... ik zou begot niet weten wat het spreekwoordelijke podium (Bedweters, Kwistedadde, Licht Aangeschoten Wild) als prijs ontving, het zal zich wellicht in licht-alcoholische sferen hebben gesitueerd. Persoonlijk ben ik al blij dat we geen prijs moesten gaan 'kiezen' ... anders zat ik misschien pas om 3 uur in bed. Met onze 8ste plaats (op 24 en vóór teams als '4 zonder stuurman','Les Non Classés' en 'Memorystick') werd elk teamlid beloond met 2 flesjes (overheerlijke) Omer en 1 Potje (ouderwetsche boeren) paté. Het zal smaken!

Conclusie : 40/50 of 8/10
Een zeer professioneel in elkaar gestoken quiz waarin ongetwijfeld heel veel tijd en goeie wil is gekropen. Het lijkt me ook dat de samensteller aan het samenstellen heel wat plezier heeft beleefd. Spijtig genoeg liet de omkadering soms te wensen over en was het allemaal net niet strak en clean genoeg. Er is dus zeker noch ruimte voor verbetering. En als het doel is om (opnieuw) gelegenheidsquizzers aan te trekken dan denk ik dat deze editie toch iets te ingewikkeld, te ambitieus en te moeilijk was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten