zaterdag 13 oktober 2012

De Regenboogquiz, Zonnebeke (Geluveld), vrijdag 12/10/2012

De Regenboog (Geluveld) is één van de 5 basisscholen die Zonnebeke, mijn thuishaven, rijk is. Naar ik meen organiseerde de school voor de tweede keer een 'verenigingenquiz'. Hoewel je 'vereniging' niet te letterlijk moet nemen blijft het de bedoeling dat enkel teams die de school 'een warm hart toedragen' aan de quiz deelnemen. Vandaar dat bij het personeel van de bibliotheek van Zonnebeke, die al jarenlang goed samenwerkt met de Regenboog, het idee rijpte om één team (van 6 spelers!) samen te stellen en af te vaardigen op de Regenboogquiz. Zodoende stond tussen de namen van zowat 28 deelnemende teams die van 'Ronkedoor', zij het in een niet zo 'ambitieuze' samenstelling.

De quiz zelf is natuurlijk niet te vergelijken met andere quizzen die tot nog toe  in deze blog besproken werden, het opzet is dan ook geheel anders. Het lijkt me dan ook beter om hier niet zozeer mijn mening naar voor te schuiven, eerder probeer ik een spreekbuis te zijn van het 4-tal spelers in het team die slechts zeer occasioneel deelnemen aan een quiz.

Met zo'n 28 ploegen zat de zaal goed volgepropt, dit gecombineerd met de slechte akoestiek, teams van 6 spelers en de uitgelaten sfeer deden het ergste vrezen. Maar de samenstellers van de quiz hadden daar (al dan niet bewust) zeer goed op ingespeeld. Het merendeel van de vragen waren kort tot zeer kort en heel wat vragen bestonden uit muziekfragmenten (onderandere een volledige ronde met begintunes van tv-programma's) of werden enkel met beeld ondersteund. Toch even melden dat het weinig zin heeft om de tekst bij de lange vragen volledig te projecteren ... die is toch niet leesbaar of wordt niet gelezen. Jammer misschien ook dat er bij het merendeel van de vragen weinig beeldmateriaal werd geprojecteerd.

De quiz duurde, dankzij het vrij goed gerespecteerde beginuur, de korte vragen en het beperkt aantal vragen, ook niet zo lang (ca. twee en een half uur, pauze inbegrepen). Ook dit zullen de meeste ploegen wellicht hebben geapprecieerd.

De moeilijkheidsgraad van de vragen was, zeker voor dit niveau, niet te onderschatten. In iedere reeks zaten toch enkele kuitenbijters waarop ook Ronkedoor zijn tanden stuk beet (2 reeksen van 6 op 10 ... niet echt schitterend). 'Debiele' vragen zaten er totaal niet bij ... soms wel vragen waarvoor je wat moest gokken, maar dat hoort erbij. Te onthouden : monopoly is het meeste verkochte gezelschapsspel ter wereld ... maar dat kan volgend jaar weer totaal anders zijn.

De quiz zat vrij traditioneel ineen. Tien rondes van tien vragen (bij één reeks moest je vooraf je joker voor dubbele punten inzetten), verder was er een rode draad waarvoor je bij het begin van iedere reeks een tip kreeg (spijtig genoeg werden heel wat tips al op voorhand 'verklapt' door het illustratiemateriaal die op de achterkant van de antwoordformulieren stond afgedrukt) en tijdens de pauze kreeg je enkele droedels, taalpuzzels, een blad met 'zoek de verschillen' en logo's voorgeschoteld (het zou geen slecht idee zijn geweest om vooral die logo's ook nog eens in kleur te projecteren). De rondes werden mooi cryptisch omschreven, zo was goudzoekers een sportronde, de BH-ronde een zoektocht naar bekende huizen. Deze laatste ronde, die door verschillende quizzers van ons team lovend werd onthaald, illustreerde zeer goed het concept van deze quiz: van 10 gebouwen moest je zeggen in welk Vlaams tv-programma of film ze een voorname rol speelden (van het kapsalon van Alberto over de kantine van FC De Kampioenen tot de loft uit De Loft). Leuk, iedereen weet er wel iets van, je kunt wat gokken ... maar niet echt iets om voor te schotelen aan teams die vaak quizzen. Maar zulke teams waren hier niet aanwezig ...

En zo waren er nog een paar zaken die ervaren quizzers slechts matig kunnen appreciëren: alle correcte antwoorden werden pas op het einde van de quiz gegeven en de 'stand' werd slecht 2 keer medegedeeld (1 keer voor de pauze en 1 keer op het einde). Maar het aanwezige publiek ergerde zich daar niet aan, integendeel ze vonden het beter zo omdat het discussies tussendoor onmogelijk maakt.

Prijzen: enkel de top drie (1. Ronkedoor, 2. KWB Geluveld en 3. JC De Moane) en de rode lantaarn werden in de watten gelegd.

Conclusie : pretentieloze maar goed voorbereide quiz waar, denk ik toch, alle deelnemers met volle teugen hebben van genoten (net als van de drank die rijkelijk vloeide). Zeer geschikte quiz om iemand kennis te laten maken met het fenomeen 'zaalquiz', echter niet geschikt voor verstokte quizzers. Maar gezien de doelgroep kunnen we alleen maar zeggen: Doe zo voort!

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8,5/10
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 8,5/10
- infrastructuur : 8/10
- moeilijkheidsgraad : 4/5
- drank : 4/5
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 3/5
gemiddelde score : 8/10Geen opmerkingen:

Een reactie posten