zondag 9 december 2012

1e Gezinsbondquiz Langemark, zaterdag 8/12/2012


De Gezinsbondquiz van Langemark is een quiz die zich richt tot lokale verenigingen en quizploegen. De bedoeling was om de lat laag te leggen zodat alle ploegen met een goed gevoel konden naar huis trekken. Die 'lage lat' uitte zich ook in de keuze van de onderwerpen : veel media en trivia, geen geschiedenis, geen kunst, geen wetenschap ... Uiteindelijk waren er 26 ploegen aanwezig op deze eersteling, opmerkelijk was het vele jonge volk (twintigers en dertigers) die de weg naar O.C. Den Tap had gevonden.

Kiezen voor een lokaal publiek en daarvoor de lat laag leggen is misschien wel lovenswaardig, maar dan lijkt het me beter om te kiezen voor een ludiekere formule dan een vrij traditionele quiz met 100 vragen (ik herinner me bijvoorbeeld een Zonnebeekse Gezinsbondquiz die zich liet inspireren op 'De Slimste Mens'). 'Een goede raad' voor volgend jaar : opleuken die boel!

En nog een goedbedoelde opmerking aan de quizopsteller: kijk voor het opmaken van je quizvragen eens voorbij de lands- en tijdsgrenzen. Veel te veel vragen bleven hangen in de Vlaamse klei of Waalse bossen en in het hedendaagse tijdsgewricht ... We leuk om weten : IDR op de verkeersborden staat voor IEPER-DIKSMUIDE-ROESELARE.

Ook niet zo leuk was dat sommige rondes een soort linkenrondes (fauna & flora) en andere dan weer helemaal niet (bekende Vlamingen of Belgen, de quizmaster wist het zelf ook niet goed). Zeer verwarrend allemaal ... Wie dacht er goed aan te doen haar/zijn 'joker' in te zetten bij 'fauna en flora' omdat zij/hij alles weet over de bloemetjes en de bijtjes was er aan voor de moeite.

Na voorgaande is het duidelijk dat de concurrentie voor Ronkedoor eerder beperkt was. Naast 'De Olifant' was er nog de 'Sint-Jansgilde' featuring de Slimste Man en de Slimste vrouw van Langemark (m.a.w. het Langemarkse duo dat deelnam aan de préselecties van de Slimste Gemeente). Voor Ronkedoor werd het dan ook een logische overwinning met een score van 94 op 108. Op de tweede plaats vonden we de 'Sint-Jansgilde', 'De Olifant' werd derde. 

Het is heel moeilijk om deze quiz te vergelijken met organisaties die al jaren bestaan. Als we echter deze Gezinsbondquiz vergelijken met de eersteling van NV-A (... oktober), dan heb ik toch een beter gevoel bij deze laatste die we (nogal streng) quoteerden met 7,5 ... Maar laat dat de organisatoren niet afschrikken om volgend jaar nog eens een quiz te organiseren. Foutjes maken is niet erg, zolang je er maar uit leert.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6,5/10 : pas op met fouten in de vragen of discutabele vragen
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10
- infrastructuur : 7,5/10
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5
- drank : 3,5/5 : weinig speciale en/of streekbieren
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 3,5/5
gemiddelde score : 7/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten