zaterdag 1 december 2012

Faros raakt verzeilt op 'De Slimste gemeente'


Vandaag dank zij 'De Slimste Gemeente' een schitterende dag beleefd! En ook al overleven we de Brusselse preselecties niet (en eerlijk gezegd die kans is groot ... ), toch kan mijn dag niet meer stuk. Het idee om met enkele teams uit omliggende gemeentes in een busje naar Brussel te trekken was een voltreffer. Dank u Ieper, Staden, v. uit Zonnebeke en ook een beetje Langemark ... 

Het minste dat je kon zeggen was dat de dag strak georganiseerd was. We slaagden er zelfs in om een tiental minuten vroeger dan gepland van start te gaan. Naast een negental thematische vragenrondes kregen we ook een drietal fotorondes voorgeschoteld. Volgens 'echte quizzers' (je weet wel, van die mensen die met hun hoofd reeds in de 'superprestige' zitten) bevatten de vragen veel te veel 'trivia' en lag de nadruk te veel op 'amusement' en 'actua'. Maar daar waren gelegenheidsquizzers als ondergetekende het zeker niet mee eens. Duidelijke vragen (behalve de spreekwoordelijke uitzonderingen), voldoende variatie, consistente moeilijkheidsgraad ... wat kan een quizzer meer wensen. Twee wat mij betreft minder duidelijke vragen: de enige bevaarbare zijrivier van de Maas (op zowel de Semois als de Samber wordt gevaren ... waarom bijvoorbeeld niet subtiel verwijzen naar de stripreeks 'Samber' om de onduidelijkheid weg te nemen) en de foto van de 'houten plug' (gekend van IKEA) dat door diverse teams als 'drevel' werd geduid. Ik daag jullie uit om 'drevel' eens in te tikken als zoekterm bij Google Afbeeldingen ... Uiteindelijk vernam ik op het vermaarde Los Flippos quizforum dat het zou gaan om 'deuvels' ... nu ja, voor mij zijn en blijven het houten pluggen. Over de rest van de vragen echter niks dan lof. Een score van deze quiz, zoals bij mijn andere besprekingen, moet je hier niet verwachten. Daarvoor wijkt hij te veel af van 'normale' zaalquizzen.

Tofste ronde vond ik persoonlijk 'the Beauty & the Nerd'-fotoronde waar je een foto van een vrouw moest koppelen aan een foto van een man met dezelfde familienaam. Echt teamwork zorgde ervoor dat we daar een mooie score van 29 op 30 haalden. Alleen bij de foto's van de bloedmooie Paraguyaanse speerwerpster Leryn Franco en de Spaanse dictator Francisco Franco gingen we de mist in. We matchten ze wel als 'koppel' maar de naam ontglipte ons ... en daar ging onze enige potentiële 'strike'. Net als in de Geschiedenisronde strandden we op 1 puntje van het maximum.

En zo komen we bij de onvermijdelijke vraag : 'Hoe bracht het Zonnebeekse duo het er uiteindelijk van af?' Een wezenlijke handicap was dat onze vrouwelijke kandidate, hoewel ze zich weerde als een duivelin in een wijwatervat, weinig tot geen quizervaring had. Een even grote handicap was dat ondergetekende een redelijke allrounder is maar geen enkel thema echt grondig beheerst ... en (dat hebben we toch geleerd van  coach Raymond uit Quiz me Quick) dan haal je nooit het niveau dat nodig is om zich te plaatsen voor de 'superprestige'. Hierbij rijst de vraag: moet je als kandidaat 'superprestige-niveau' halen om te kunnen doorstoten naar de volgende ronde ... Op 12 december weten we meer hierover.

Om jullie een idee te geven van de vragen, hieronder een uittreksel uit het Nieuwsblad. Op die selectie vragen scoorde het Zonnebeeks duo 12/15 of 80% (door omstandigheden de laatste weken de actualiteit niet voldoende gevolgd ...). Op het eerste zicht niet slecht maar ons gemiddelde over de gehele quiz zal spijtig genoeg een pak lager liggen, dat schat ik op zo'n 139 op 199 of zo'n 70%.


Minder goed georganiseerd was het bezoek aan de babbelboxen waar alle duo's na het beantwoorden van de vragen aan een kort interview werden onderworpen. Bij het aanschuiven (en babbelen 'out of the box' met enkele andere duo's) werden we 'voorbijgehopt' (of 'gehommeld') door een vijftal andere teams (ik zal maar geen namen noemen) ... Een iets duidelijker aanschuifsysteem had er hier voor kunnen zorgen dat alles vlotter, aangenamer en eerlijker verliep zodat iedereen kort na het afgeven van de vragen huiswaarts kon trekken. Maar tijdens het aanschuiven kregen we dan weer wat coaching van de Ieperse kandidate ... dus wie weet werd de verloren tijd goed besteed.

Tijdens een gesprekje achteraf, waarin ik hengelde naar het belang van de interviews in de babbelboxen, bezwoor Michiel Devliegher me dat VIER op zoek is naar 'De Slimste Gemeente' en niet naar 'De Sympathiekste Gemeente' ... Maar ook al is dat zo, dan nog heb ik het gevoel dat dat Zonnebeke niet echt vooruit zal helpen. Volgend jaar (en met andere kandidaten?) misschien beter ... tenzij er tussen nu en 12 december natuurlijk nog een mirakel gebeurt. Alleszins tot hoors ... of nog beter 'HASTA LA VISTA'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten