zaterdag 6 april 2013

8ste TTC Kuurne-quiz, Bissegem, vrijdag 5/4/2013


Voor de TTC Kuurne quiz haalde Faros gelegenheidscollectief 'B.E.F.!' van stal. Wanneer dit gebeurt kun je er zeker van zijn dat deelnemen niet alleen belangrijker is dan winnen maar dat van winnen geen sprake kan zijn. Op C-quizzen (of C/D-quizzen) hebben Faros en de zijnen immers niet veel te zoeken, we doen dan ook enkel mee om bij te leren en ons jong talent de kans te geven door te groeien. Op dergelijke evenementen voelen we ons meestal als kermiscoureurs die even mogen proeven van het grote werk ... doel wordt dan niet winnen maar niet de eerste (kermis)coureur worden die lost. Onder het motto 'schoenmaker blijf bij je leest' krijgt deze quiz dan ook geen 'volledige' bespreking op deze blog ... we laten dat liever over aan de 'kenners'.

Toch een punt van kritiek. Ploegen met Oost-Vlaamse roots waren duidelijk bevoordeeld, nog nooit meegemaakt in het quizcircuit van de Zuidelijke Hoek(en) van West-Vlaanderen. Eigenlijk overheerst hier immers vooral de ongeschreven quizwet 'Eigen ploegen eerst!'. Welja, drie vragen waren voor Oost-Vlaamse quizzers pure weggevers : 1) Robert van Enaeme mag dan wel 3 keer Gent-Wevelgemn hebben gewonnen, hij is geboren in f***ing Wondelgem, nabij Gent. De man kwam dus volledig fris aan de start terwijl de West-Vlaamse coureurs een serieuze verplaatsing moesten maken ... niet echt eerlijk dus want in de jaren '30 was het voor ons West-Vlamingen een hele toer om aan de start in Gent te raken. 2) Daknam, 'gekend' van Reinaert de Vos, is een deelgemeente van Lokeren, de fameuze Durmestad die terwijl de vraag werd gesteld lekker de boot inging tegen Club Brugge (1-4, wat kan wraak zoet zijn!) 3) De Slag van Oudenaarde ... waarom niet vragen naar de Slag van Nieuwpoort, dat was toch ook een mooie 'slag' met de Spanjolen in de hoofdrol. Bovendien zijn ook de Groeningekouter en  West-Rozebeke (beiden in het mooie West-Vlaanderen) echte 'evergreens' als het gaat om plaatsen die het centrum waren van enig strijdtoneel! Die Oost- en andere niet-West-Vlaamse ploegen wiens tentakels zich tot onze Oosterburen uitstrekken werden rotverwend, startten de quiz met een duidelijke voorsprong op de autochtone concurrentie ... en toen ze niet zo goed scoorden als verhoopt gaven ze nog de schuld aan 'Tom' (Peter) Odell en de quizmaster van dienst ... Ge moet maar durven!

Even serieus nu. Voor B.E.F.! was het een quiz met heel wat pit maar het wauw-gevoel ontbrak. De quiz was goed te pruimen maar weinig vernieuwend (verschillende van de linken al in het verleden tegengekomen), zeer old-school, bevatte enkele rondes waarbij ik de link niet echt top vond (die met de versnipperde lettergroepen ging volledig de mist in, die i.v.m. de 'remake' leek me verschrikkelijk ver gezocht ... hopelijk kent de aan de gang zijnde remake van 'O.C. De Neerbeek' meer succes). Grootste meevaller van de avond was niet zozeer de quiz op zich maar de sfeer. Zalig ... 56 ploegen en toch verliep alles zeer gedisciplineerd en ('Tom' Odell even niet gerekend) rustig ... Een paar weken terug (de mooi in elkaar gestoken Link!-quiz) was dat wel even anders ... Een strakke organisatie kan blijkbaar wonderen doen.

En wat hebben we geleerd? Veel, heel veel zelfs ... eens te meer te veel om op te noemen. Toch proberen we even : Utzon, Kurokawa, Amoer, mockup, Robert Van Enaeme, Karische poort, Angström, coulrofobie, chapati (en niet naam dus) ... Andere zaken zoals de Toqueville, Yeats, kunstenaars Max Ernst en Pierre Alechinsky, mirepoix, sporters als Pirmin Zurbriggen, Jonathan Edwards en Gerard Nijboer waren ons niet vreemd maar ons collectief geheugen liet ons in de steek.

Al bij al heeft B.E.F.! zich goed geamuseerd en met onze 26ste plaats (voor Ganesha, K.A.A. Naypidaw  en Los Hidalgos en in de nabijheid van ondermeer Les Non-Classés) klokten we af waar we denken thuis te horen (de volledige uitslag vind je vanzelfsprekend op Los Flippos) . Iets minder goklust (of iets beter ingeschatte goklust)  in de finaleronde zou ons wellicht een plaats of drie hoger in het klassement hebben gezet, maar dat kunnen de andere ploegen misschien ook beweren. In ieder geval is de kans dat we ons volgend jaar nogmaals aan dit avontuur wagen niet gering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten