zondag 5 mei 2013

5de Memorystick-quiz, Kortemark, zaterdag 5/5/2013


Twee quizzen in één weekend en een dagje shoppen in Gent is misschien een beetje te veel voor de ouder wordende knoken van Faros. Daarom stond hij blijkbaar niet op scherp de avond van de 5de editie van de memorystick-quiz. Of zou die vermoeidheid toch niet de reden zijn geweest dat de quiz voor hem nogal chaotisch verliep en naar mijn gevoelen een dik halfuur te lang duurde? In ieder geval was het voor Ronkedoor een zéér inspannende avond in plaats van wat het had moeten worden: een ontspannende avond. Niet dat we niet graag onze grijze hersencellen aan het werk zetten ... maar toch, trop is trop en mannen hebben het sowieso al moeilijk met 'multitasken'. En 'multitasken' was echt wel nodig wilde je met een ploegje vol quizplebejers een degelijk resultaat neerzetten.

Gelukkig was dit voor ons een pure C-quiz en hoef ik, mijn missie getrouw, hem in kader van deze blog niet in detail te bespreken. Pas op, de organisatoren hebben er veel werk, ongelooflijk heel veel werk zelfs, ingestoken ... Maar eerlijk gezegd, wij wisten niet waar eerst kijken. Ik heb toch zo'n 10-tal vragen niet eens gehoord. De vragen waren ook kort (joepie!) maar door het overaanbod aan tafelrondes gingen ze, net als die tips die je ca. 1 seconde op het scherm zag, ook makkelijk aan je neus voorbij. Door al dat gedoe duurde de quiz ook zo'n halfuur te lang. De linken waren voor ons soms onduidelijk (in één geval, die met getallen in de antwoorden, bleef de link zelfs na het overlopen van de antwoorden ons onduidelijk) en twee van de tafelrondes (die jaartallen en dat vreemde eend en aanvulgedoe) ervoeren we, met enige zin voor overdrijving, als afschuwelijk (andere ploegen mogen dat topentertainment vinden, voor ons was het vooral overbodig). Ook bizar, en volgens mij alleen bedoeld om het aantal gebuisde ploegen te minimaliseren, was het inzetten van die 1 tot 5 punten bij je antwoorden. Hilarisch dat sommige staartploegen dit blijkbaar niet echt goed doorhadden en dat de quizmaster (goeie presentatie overigens) daar de gehele quiz door moest op blijven hameren.

Ronkedoor, eigenlijk eerder B.E.F.! maar verkeerd ingeschreven (mea culpa), eindigde uiteindelijk (dankzij een schitterende eindronde van 23/26) op de 20ste plaats (ex-aequo met plaats 19). Daarmee stonden we op onze waarde geklasseerd want er waren heel wat teams aanwezig die een stuk sterker zijn dan 'mijn' ploegje. Wel jammer dat Edelrot, die normaal achter Ronkedoor eindigt, ons te slim af was.

Wat hebben we geleerd? Zoals steeds op een C-quiz, veel te veel. En de avond was dan nog eens zo vermoeiend dat ik zowat alles weer vergeten ben. Toch, voor wat het waard mag zijn, een paar dingetjes kunnen memoriseren: de Jezus Christus hagedis wordt ook wel (helm)basilisk genoemd, Bulcke is een CEO van Nestlé met Roeselaarse roots, Juneau is de hoodstad van Alaska (overigens 2 keer Alaska en 2 keer Estland in 1 quiz ...), een notaris houdt minuten bij en Nemrut Dagi is een belangrijke historische site in Turkije.

Tot slot een kleine anekdote die mij vreugdevol stemde. Naast mij zat een speler uit een ploeg uit de onderste regionen van het klassement die zijn beklag deed over het feit dat de quiz te moeilijk was. Als voorbeeld van een makkelijkere en zeer leuke quiz gaf hij een quiz aan die hij een drietal weken geleden in Zonnebeke speelde ... en dat zonder dat hij mij ook maar enigszins kende. Zo met lof horen spreken over mijn eigen Letterschuur-quiz door iemand die niet bevooroordeeld is ... dat doet pas echt deugd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten