zaterdag 12 oktober 2013

11de Quiz van de Bib, Ieper, vrijdag 12/10/2013


Het is en zal wellicht een speciaal geval blijven in quizland deze Ieperse bibquiz. In een razend tempo worden in 10 reeksen van 10 veelal atypische quizvragen over van alles en nog wat op je afgevuurd. Bij de laatste vraag van de reeks krijg je nog net de tijd om zonder veel overleg het antwoord neer te pennen en er staat al iemand klaar om je zo goed als mogelijk ingevuld antwoordformulier af te nemen. De enige rustmomenten die ons werden gegund waren de Youtube-achtige filmpjes waarvan we er één tot twee per reeks kregen voorgeschoteld. De quiz was rond 23 uur afgelopen en leek uiteindelijk minder lang te hebben geduurd dan het uitdelen van de prijzen.

Spijtig genoeg waren de mensen van de bar niet zo snel als de bladophalers. Tijdens het eerste deel van de quiz was er zelfs geen bediening aan tafel mogelijk. Nooit meegemaakt, ook niet op de zowat zeven vorige edities van deze quiz die ik in het verleden speelde!

De samenstelling van de vragen was niet erg evenwichtig. Vorig jaar slaagden de quizopstellers er nog in het aantal lokale/regionale vragen te beperken. Dit jaar was het hek (weer) van de dam en telde ik per reeks tot drie vragen die met hun wortels in de West-Vlaamse klei waren blijven steken. Ik begrijp dat je als organisator lokale vragen als een stukje van je identiteit ziet, maar beperk ze toch a.u.b. tot één per reeks. Thema's als geschiedenis (behalve 'den grooten oorlog' die naar mijn gevoelen iets te centraal stond) en fauna & flora kwamen dan weer amper aan bod.

Het gedeelte voor de pauze verliep voor B.E.F.! vrij desastreus, ondermeer door een ronde waarin 3/10 werd gescoord (3de ronde bleek ook voor heel wat andere teams veel te moeilijk, gemiddelde score was zo'n 30%!!!). We sloten af op de elfde plaats (veel ex aequo's) op 4 punten van de leider. Dankzij een beter tweede gedeelte (met ondermeer een 10/10 en een 9/10) vochten we ons uiteindelijk terug naar de vijfde plaats op 1 punt van de tweede (en derde en vierde) en 2 punten van de eerste. Eerste werd overigens Car 54, een ploeg die we in het verleden, als Ronkedoor en als B.E.F.!, menig keer over onze knie hebben gelegd.

B.E.F.!'s grootste euvel op deze quiz (die ons niet echt lag vanwege ondermeer de vele regionale vragen) was dat we er als team niet in slaagden om bij twijfel de goeie beslissingen te nemen. Waar we een aantal weken geleden in Moorslede perfect in slaagden, lukte ons dit keer niet. Zo verkwanselden we een zestal punten en kwamen we nooit in aanmerking voor de overwinning.   Enkele voorbeelden: land van oorsprong van popgroep A-HA (Noorwegen en niet Zweden), waar heeft het I.O.C. zijn zetel (Lausanne en niet Geneve), merk van de auto in de reclamespot voor de car pass (Volvo en geen Lada), WK 2013 skeeleren (Oostende en niet Bredene), cartograaf met roots in Dranouter (Plancius en niet Goemarius), kaart naast geel en rood in hockey (groen en niet zwart).

Oh ja, zachte potloden worden aangeduid met de letter B van Blei (omdat ze meer grafiet bevatten dan de harde), Maroilles is een kaas die we moeten kennen van 'Bienvenue chez les Ch'tis', volgens Donald Muylle herken je laminaat aan het donkere lijntje (en niet aan het zwarte randje),  Tina Turner heeft heden te dage een Zwitsers paspoort, Stoffel Vandoorne is een beloftevolle racepiloot en het geroemde Poperingse Hommelbier wordt gebrouwen door Het Sas (Leroy) uit ... Ieper.

Conclusie : deze editie scoorde op een aantal vlakken een stuk minder dan die van vorig jaar (bediening van de drank, presentatie die bij momenten verwarrend was, te hoge moeilijkheidsgraad, overaanbod aan regionale vragen), ik kan dan ook niet anders dan de quiz dit jaar met 7/10 te quoteren waar dat vorig jaar nog 8/10 was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten