zaterdag 26 oktober 2013

1ste Wilgenhofquiz, Vlamertinge, vrijdag 25 oktober 2013


Na de zware karwei van vorige week in Torhout was het tijd om ons eens in wat rustiger wateren te begeven. Vandaar onze keus voor deze kleinschalige D-quiz. Behalve 'de Olifant' en één Lijnvisser bleken er zich onder de 21 ploegen aanwezige ploegen niet veel gekende quizzers te bevinden.

De quiz bestond uit 10 ronden van 10 vragen. Iedere reeks bestond uit een zevental makkelijke tot zeer makkelijke vragen en een tweetal moeilijkere vragen. Vraag 9 van iedere reeks was steeds een dilemma waarbij je moest kiezen uit twee antwoorden ... en dat was in de helft van de gevallen voor ons toch gokken geblazen. Zeer traditionele quiz dus zoals er, behalve deze en de Ieperse bibquiz, niet veel meer van gespeeld worden.

'B.E.F.!' begon sterk met 3 keer 18/20 maar kende dan twee desastreuze rondes (14 en 13). We dachten dat het schip verdronken was maar vanaf ronde 6 ging het weer beter en knabbelden we gestaag aan onze achterstand op 'de Olifant' en '2 debielen, 1 nerd en 1 lijnvisser'. Uiteindelijk eindigden de eerste drie ploegen met 171/200 (85,5%). De ex-aequo regeling bepaalde dat '2 debielen, ...' eerste werd, gevolgd door B.E.F.! als tweede en 'de Olifant' als zeer verdienstelijke derde. Eigenlijk verloren we deze quiz door hetzelfde euvel als de Iepers bibquiz: veel te veel getwijfel tussen 2 mogelijke antwoorden (bvb. de dilemma's of boleten vs zwammen en prinsjesdag vs koninginnedag) en te weinig concentratie (verkeerde redeneringen en redeneringen, zoals die rond 'tarmac' niet afmaken) kostten ons de overwinning. Dit moet echt beter!

Wat hebben we geleerd :
- Rosa Parks : burgerrechtenactiviste die in 1955 weigerde haar plaats op de bus af te staan aan een blanke
- Jules Deelder is gekend als de nachtburgemeester van Rotterdam
- de tanker Amoco Cadiz veroorzaakte in 1978 een natuurramp voor de Bretoense kust (de Mont Louis was in 1984, was geen tanker en zonk nabij Oostende)
- Tarmac is teergebonden macadam (macadam is watergebonden, tar = teer) en asfalt schijnt nog iets anders te zijn (wist-je-datje: tarmac wordt ook wel eens overdrachtelijk gebruikt als 'landingsbaan voor vliegtuigen')
- Club Brugge (1891) is ouder dan Cercle (1899), een wist-je-datje: van de stamnummer top-10 spelen enkel Club Brugge en AA Gent nog in eerste klasse!!!
- Alberto Giacometti is een Zwitserse beeldhouwer gekend van zijn lange, magere figuren als 'L'Homme qui marche' (te vinden op de Zwitserse 100 frank briefjes)
- eekhoorntjesbrood behoort tot de boleten (een andere belangrijke paddenstoelfamilie is die van de amanieten met ondermeer de vliegenzwam, het elfenbankje is dan weer een trametes), overigens zwam is een synoniem voor schimmel (fungi) en een algemener woord dan paddestoelen
- de klapmuts is een rare soort zeehond (gevlekte pels en een soort muts op kop bij de mannetjes)
- op prinsjesdag (derde dinsdag van september, naam gaat terug tot de 17e-18e eeuw en slaat op de Prinsen van Oranje) spreekt in Nederland het staatshoofd de troonrede uit en rijdt wat rond in een gouden koets, koninginnedag is dan weer een soort verjaardagsfeestje van de koningin van Nederland (foei om die twee door elkaar te halen)

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6,5/10 (zeer traditioneel, geen linken, iets te weinig fun-gehalte, veel te veel 'oude zakken'-muziek)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 6/10 (sportvragen waren echt ver te zoeken, weinig geschiedenis, literatuur en kunst, veel trivia leek ons)
- infrastructuur : 7/10 : powerpoint kan aantrekkelijker en duidelijker, vervelend dat de quizmaster steeds vragen moest herhalen en woorden of letters die op de foto's stonden nog eens moest 'voorlezen'.
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een echte D-quiz, iets te weinig onderscheid in de 'top')
- drank : 3/5 (zeer beperkte drankenkaart, koffie is toch wel een must!)
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 4/5 (iedereen prijs en 'iets' meer voor de 'toppers'!)
gemiddelde score : 6,9/10

Conclusie : een aanrader voor mensen uit de omgeving en beginnende of occasionele quizzers die niet al te hoge eisen stellen. Regelmatige quizzers hebben hier niet veel te zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten