zaterdag 19 oktober 2013

2de NVA quiz, Torhout, vrijdag 18 oktober 2013


Eerder omdat we het sympathieke Fiasco een warm hart toedragen dan om partijpolitieke redenen raakte B.E.F.! op deze NVA-quiz verzeild. Dat het ons ding niet echt zou worden stond in de sterren geschreven, een C-quiz is immers te hoog gegrepen voor het nog prille B.E.F.!. Als die C-quiz dan ook nog eens een vermomde B/C-quiz is, dan is het hek helemaal van de dam. Nog een geluk van de linkenrondes (ook al hadden we dat van de voertuigen niet eens door) anders was deze quiz voor B.E.F.! een nog groter debâcle geworden.

De moeilijkheidsgraad is één ding, maar ook de vormgeving, het formuleren van de vragen, de behandelde 'thema's en tijdsgewrichten', de manier waarop de linkrondes werden gebracht ... leken me niet van die aard dat de quiz hoog kan scoren bij een breed publiek of nieuwe zieltjes voor het quizcircuit zou kunnen winnen. Als je er van uit gaat dat linken er zijn om de minder goeie quizzers een grotere kans op succes te gunnen, geef dan die linken bloot ... anders loop je de kans er alleen maar (bepaalde) 'topspelers' mee te ergeren. Als je geen enkel antwoord kent ga je immers nooit de link ontdekken ... en heb je er dus niet veel hulp aan. Kortom, kernwoorden bij deze quiz zijn ongetwijfeld : OLD SCHOOL en PITTIG (toch zo'n goeie 200.000 op de schaal van Scoville).

Een en ander wat voorviel vond ik persoonlijk not done: tweemaal zelfde antwoord/link in antwoord op een vraag in dezelfde reeks (Bootsman, Berlin..., Cab..., Kar...) terwijl er toch echt wel andere mogelijkheden zijn, ellenlange tekst op een niet zo indrukwekkende powerpoint (achteraan was dit alles van geen kanten te lezen), een vragenreeks starten na 12 uur ... Nee, voor B.E.F.! hoeft het allemaal niet.

Zeer te pruimen was dan weer de voortdurende projectie van de scores op een apart scherm (ook al liet de eindscore redelijk lang op zich wachten). Dikke pluim ook voor de jury die in een zeer milde bui verkeerde (of er waren nog meer ploegen gebuisd) en de zeer verzorgde invulformulieren.

Qua resultaat viel het voor B.E.F.! al bij al goed mee. We flirtten voortdurend met een plaats tussen de twaalfde en de vijftiende. De 14de plaats, met 91 punten op 156, was uiteindelijk ons deel. De eerste plaats ging naar Alzheimer (6de op de Vlaamse ranking) gevolgd door een hele rist teams uit de top 100 en daar net buiten. De laagst gerangschikte ploeg die B.E.F.! voorafging was de nr. 180: Vuile Kletsers. Achter (en soms zelfs heel ver achter) ons vonden we Ganesha (88 pt), De Boeboeks (77 pt) en Les Non-Classés (72 pt) . Car 54, die ons vorige week nog nipt klopte op de Ieperse bibquiz, raakte met 65 punten verzeild op plaats 24. Om maar te zeggen dat het voor de modale quizzer niet simpel was ...

Wat viel er voor B.E.F.! te leren (of beter wat willen we onthouden voor een volgende gelegendheid)?
Berlinerwand = soort damwandconstructie of grondkering
Lei = Hawaïaanse bloemenkrans
Dzong = architectuurstijl van forten in de voormalige en tegenwoordige Tibetaans boeddhistische koninkrijken in de Himalaya
Jean-Marc Renard AKA 'de man met de glazen vuisten' was de beste bokser in België tijdens de jaren '80
Schanskorf = korf, cilinder of andere omhulling die met grond, zand of steenachtige materialen gevuld wordt
Polare = naam voor de fusie van de Slegte en Selexys
Balls of Glory = gehaktballenrestaurants van Wim Baillieu
Megging = legging voor mannen
Tugrik = Mongoolse munt
Fabio Parra, AKA 'De Aap' = eerste Colombiaan die het Tourpodium haalde
Temple Bar = DÉ uitgaansbuurt van Dublin
Ujiji = ontmoetingsplaats van Stanley en Livingstone
Blackpoints = vervuilde gronden
Ouarzazate = filmstad in Marokko
Amalfitaanse kust = kuststreek onder de baai van Napels (Amalfi is ook een song van Hooverphonic) 

Gezien dit een C-quiz was (of volgens kenners als Staf zelfs een B-quiz) valt hij buiten het bestek van deze blog. Een score per onderdeel wordt dus niet toegekend, dat laten we met plezier over aan de 'grote jongens'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten