zaterdag 18 januari 2014

5de Folklorequiz, Lichtervelde, vrijdag 17 januari 2014


Een charmante zaal, een waar stukje parochiaal-cultureel ergfoed, daar in Lichtervelde. Vijftig ploegen vonder er comfortabel onderdak voor een avondje quizplezier. En het moet gezegd, ondanks een paar pijnpuntjes (zie verder), was het een aangename quiz met een moeilijkheidsgraad zoals die werd aangekondigd : C-niveau. De eerste rondes neigden zelfs naar D-niveau maar na de eerste pauze werd er een versnelling moeilijker geschakeld ... en verloor B.E.F.! voeling met de top 10.

Na de eerste ronde kon B.E.F.! zijn geluk niet op : een tiende plaats en dat vóór teams als Freddy 't Kalfje, The Lennon, Vuile Kletsers, Boeboeks, ... Nu wisten we wel dat we boven onze waarde stonden geklasseerd en dat er een terugval zou komen. En die terugval kwam er ... een desastreuze alfabetronde en een mogelijks nog slechtere 'gokronde' deden B.E.F.! afglijden naar de 21ste plaats. Tja, in die 'gokronde' verspeelden we minimaal 6 punten door te vaak te gaan voor de antwoorden op de moeilijkere vragen. Opvallend was wel de sterke prestatie van Ganesha die ons dankzij een beresterke puzzelronde definitief het nakijken gaf. Het was lang geleden dat ze daar nog in slaagden. Uiteindelijk belandde B.E.F.! op de 20ste plaats en daar mochten we al bij al tevreden mee zijn.

De pijnpuntjes van deze quiz: 1) een niet zo denderende presentatie in combinatie met ellenlange vragen 2) te klein projectiescherm 3) bij bepaalde rondes (met name de alfabetronde) werd er veel te snel opgehaald 4) het is me een raadsel waarom je in een 'volwaardige' ronde als ronde 2 slechts 1 punt per vraag kon verdienen en in de andere rondes 2 punten per vraag 5) laatste deel van de quiz was nogal ongeïnspireerd (we denken daar bij vooral aan een super-gok-ronde met te beperkte thema's en een puzzelronde zo tegen de klok van 12! ... ga er maar aanstaan).

Wat hebben we geleerd : de Parana zit vol met piranha's en is de tweede langste rivier van Zuid-Amerika, het Kolenwoud is de naam van het oerbos dat zich uitstrekte in Gallië vanaf Brabant tot Picardië, William Turnbull is een Schotse beeldhouwer (zie foto), William Wallace kennen we dankzij Mel Gibson als Braveheart, , Urquhart Castle is het kasteel van Lochness. Minder belangrijk: Jan Kooijman is het knappe jurylid uit SYTYCD, The Blue Angels en Satudarah Maluku zijn befaamde motorclubs, Diederik van de Elzas en Willem van Normandië (Clito) leverden in 1128 slag te Axpoele (Ruiselede), Sissel is een beroemde Noorse zangeres/sopraan terwijl Hansi Hinterseer een ex-skikampioen is die nu potten breekt als schlagerzanger. En last but not least: puzzelen is net als 'gokken' voor B.E.F.! de hel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten