zaterdag 11 januari 2014

1ste Grappolo-quiz, Torhout, vrijdag 10 januari 2014


Kennen jullie het gevoel murw geslagen te zijn? Wel, zeker 3/4 van het B.E.F.! team maakte gisteravond nog eens kennis met dat onaangenaam gevoel. Tot zowat halverwege de quiz konden we onszelf nog wat troosten met een verdienstelijke 17de plaats maar het 'spek en bonen-effect' werd met de minuut groter zodat we wegzakten naar een schandelijke 22ste plaats. Onze droom was immers om in de top 15 te eindigen en 1 of 2 puntjes te sprokkelen voor de heilige quizranking en zelfs een plaatsje bij de eerste 20 zou ons al tevreden hebben gestemd ... maar 22ste ...

Tja een quiz kan voor quizplebejers als die van B.E.F.! dus zo moeilijk zijn dat meer dan de helft van het team uitgeteld op het canvas ligt en zodoende de vragen niet meer hoort en de moeite niet meer doet (kan doen) om na te denken.

Kan je dat de organisatoren verwijten? Nee ... en toch ook een beetje ja. De quiz werd aangekondigd als een C-quiz maar uiteindelijk kregen we naar mijn gevoel een B-quiz met wat C-uitstapjes voorgeschoteld (en als het al een C-quiz was, dan zeker één met enorm veel B-uitstapjes en geen enkel D-uitstapje behalve misschien in de fotoronde). Lees de 'richtlijnen' van het BQB hieromtrent en je zult begrijpen wat ik bedoel. De vragen waarvan de quizmaster geen foto gaf omdat 'het dan te makkelijk zou zijn' bleven bij ons zelfs meermaals onbeantwoord. Dat als C-quiz aangekondigde quizzen verworden tot B-quizzen blijkt overigens een steeds terugkerend fenomeen te worden. Denk in dit verband ook maar aan de quiz van Pico (eind december 2013) en de Fiasco-NVA quiz van het najaar 2013. Enige bezinning bij organisatoren lijkt me toch op zijn plaats!

Wat hebben we geleerd? Ik begin er niet aan anders krijg ik een acute aanval van migraine. Dan maar : 'Wat kan ik me nog herinneren dat we hebben we laten liggen omdat de kopkes niet meer fris waren en we werden misleid door de linken?'. URAN werd tweede in de Giro van 2013 (we weten het, het is erg ... maar ja murw geslagen ... en zonder foto), MEUNIER is de beeldhouwer van 'L' Industrie' (ik wist dat het Meunier ... maar we verwierpen het omdat het wat ons betreft niks met de wijnlink te maken had en dus schreven we Van De Wijngaert), REGENT'S PARK is een park in Londen nabij Primrose Hill (idem dito ... we gingen voor Kensington omwille van de wijn'ton'), de MEETINGPARTIJ (meerderheid in Antwerpen van 1862 tot 1872) is met veel zin voor relativering (of overdrijving) een voorloper van het NVA, de PARALLAX is de gangbare term om het fenomeen te omschrijven dat  hoe verder een voorwerp zich van de waarnemer bevindt, hoe meer het met waarnemer mee lijkt te bewegen, ONTEX maakt (baby)luiers naast nog heel wat andere dingen, de KARIBU is een kwaadwerende bewaker aan tempels in de Babylonische tijd, Thomas GAINSBOROUGH is een befaamd Engels portretschilder, Gerard DAVID is dan weer een Vlaams primitief bekend van meesterwerken als Het oordeel van Cambyses en De bruiloft van Kana (nochtans aan de unief steeds een A voor kunstgeschiedenis ...), Spiro AGNEW was de vicepresident van Nixon, Joseph SMITH was de founding father van de mormonen (met de tip komieken moesten we die twee makkelijk gevonden hebben want zoveel Vlaamse komieken met Engels aandoende naam zijn er niet ... maar helaas het team lag tegen het canvas), Lee CHILD is de auteur achter de Jack Reacher-reeks, de MALBEC ook gekend als de côt is de druif die zorgt voor de donkere kleur van de Cahors-wijnen (voor mij is het een druivenras die in Europa zowat was uitgestorven en moest (her)importeerd worden uit Amerika) de QUETELET-INDEX is de 'voorloper' van de Body Mass Index, Karen BLOEMEN is een Hollandse comedienne, EDIK is de weinig zure azijn die Jezus aan zijn kruis te drinken kreeg en Alfons VRANCKX was een BSP-minister in de regering Gaston Eyskens die het niet zo goed begrepen scheen te hebben op Jef Geeraerts en zijn Ganggreen (het boek, niet de ziekte). Dit waren dus nog maar enkele antwoorden (film en muziek laten we even buiten beschouwing) op de vragen die we 'met wat meer goeie wil en inspanning' moesten hebben geweten. Met die 17 punten zitten we in het spoor van de Boeboeks, Memorystick, Vuile Kletsers, enz ... Dat geeft ons moed en doet ons beseffen dat we veel scherper moeten staan en in ons zelf geloven willen we op een quiz als deze de top 15 benaderen. Het 'potentieel' lijkt er me alvast te zijn.

Tot slot nog wil ik nog even ten behoeve van alle quizorganisatoren even de overigens zeer interessante site www.presentatiekracht.nl citeren in verband met de te hanteren lettergroote bij een powerpointpresentatie : "Guy Kawasaki zegt bijvoorbeeld dat een powerpointpresentatie geen kleinere lettergrootte moet bevatten dan dertig punten. Ook kunt u ervoor kiezen om uit te zoeken wat de leeftijd is van de oudste persoon in uw publiek. Deze leeftijd deelt u dan door twee en dan heeft u de optimale lettergrootte. Hij zegt: Force yourself to use no font smaller than thirty points. I guarantee it will make your presentations better because it requires you to find the most salient points and to know how to explain them well.". Deze raadgeving en de enorme afstand tussen scherm en laatste rij gisteravond in acht genomen was een lettertype van 40+ wellicht op zijn plaats ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten