zaterdag 15 november 2014

2de Time To Quiz, Zonnebeke (Beselare), vrijdag 15 november


Een quiz onder de spreekwoordelijke kerktoren, daar mocht B.E.F.! niet ontbreken. We keken er ook naar uit wat organisator, Veloclub Vlug en Sterk, geleerd had uit zijn 'fouten' van vorige editie. En dat viel best mee.

Het wel en wee van deze quiz
Er werd al iets meer gequizd dan gepauzeerd, de muziekronde was een stuk makkelijker dan vorig jaar (hoewel B.E.F.! die toen echt wel kon smaken), de vragen waren éénduidiger (behalve die 'Smoke on the water' vraag waar we op den duur niet meer wisten wat te schrijven) en er waren er vooral al een pak(je)  meer.

Dat er geen werk wordt gemaakt van een ondersteunende powerpoint, dat lijkt een beetje het handelsmerk van deze quiz te worden en op zich is dat een keuze die, hoewel ze B.E.F.! niet gelukkig maakt, te verantwoorden is. Wel heb ik het moeilijk met het steeds vragen naar getalletjes en cijfers (hoeveel keer hier, hoeveel keer daar, hoe lang hier, hoe lang daar, ...), daar valt immers niks uit te leren. Voor de rest waren de vragen qua moeilijkheidsgraad best oké. Dat er veel punten te verdienen waren met sport en muziek (en voor zover ik me herinner geen enkel met literatuur en kunst) zal wel te maken hebben met de interesses van de organisatoren en in kader van een quiz als deze heb ik daar alle begrip voor. 

Er werd nog te veel gepauzeerd. Ideaal lijkt me 3 rondes gevolgd door een pauze. Het is mij ook een raadsel waarom er geen drankbediening (aan tafel) is tijdens de quiz. Dit moet zowat de enige quiz zijn die ik ooit speelde waar je geen drank kan bestellen tijdens de quiz.

De vragen waren zeer kort (ik herinner me slechts één vraag die langer was dan twee lijntjes op een A4 blad) en ik miste het interessante verhaal achter de vraag. Waarom bijvoorbeeld niet vermelden dat de 13 strepen in VS-vlag te maken hebben met de 13 kolonies die in opstand kwamen tegen Engeland?

Het zou ook leuk zijn moesten we bij het omroepen van de tussenstand het aantal punten te horen krijgen. Ook een jury kan zich eens vergissen en het is toch normaal dat je als team de mogelijkheid krijgt om dit op te volgen en indien nodig te laten corrigeren (nu had je als team geen enkele controlemogelijkheid want je kreeg geen enkele keer je tussenscore).

Wat heb we geleerd?
Uilen die samen troepen vormen een parlement (zoiets vind ik echt 'toppie'), de nieuwe spoortunnel van de Liefkenshoekverbinding kreeg als naam Antigoontunnel, Alfredo Binda is echt wel een coureur om nooit meer te vergeten (in 1927 1ste wereldkampioen ooit op de Nürburgring, 3 keer wereldkampioen, 5 keer Ronde van Italië ...), Luc Lallemand is CEO bij Infrabel, in Veg'Up vind je wortelen, tomaat en pompoen. Het aantal poten van een kreeft (10), aantal magen van een schaap (4), de hoogte van het Signaal van Botrange (694 m), ... laten me werkelijk koud.

De punten
Ten opzichte van vorig jaar was deze quiz een stuk beter maar het bonte-avond gehalte (zie wel en wee)  is nog te hoog om van een naar mijn normen echt goeie quiz te spreken, daarom een 7,1/10. De bedoeling van de organisatie ligt waarschijnlijk vooral in het animeren van het aanwezige publiek en daar lijken ze me toch weer in geslaagd. Nu nog proberen een paar vragen met een interessant verhaal binnen te loodsen. Dit zou weer een grote stap vooruit betekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten