zaterdag 8 november 2014

BQT - Quiz Zonder Stuurman, Brugge, vrijdag 7 november


In mijn driejarige quizcarrière was dit de grootste ongein die ik heb meegemaakt. Je staat op de 114de positie op de VQR, gaat naar een (zogezegde) C-quiz ... en behaalt zo'n 48%. Zo'n 2 jaar geleden speelden we in het Tramhuis een quiz van Staf, toen parkeerde B.E.F.!/Ronkedoor nog ruim buiten de top 200 maar eindigden we wel met 60% ... Hopelijk geeft dit wat stof tot nadenken aan de organisatoren van het BQT.

Veel woorden wil ik hier verder niet meer aan vuil maken. Wel toch nog even opmerken dat wanneer je voor een C-quiz een ronde opmaakt waarbij je per thema telkens drie vragen stelt van makkelijk naar moeilijk, je normaal gezien start met een D vraag en eindigt met een B vraag, dan heb je gemiddeld een C-vraag. Zo moeilijk kan dat toch echt niet zijn ... Helaas, noch purperreiger, noch Grünewald (ik vond het al een hele prestatie dat ik die wist ... maar trots was ongepast, de vraag naar de schilder van het Isenheimeraltaar is tenslotte een D-vraag), noch curry western, enz ... lijken me antwoorden te zijn op mogelijke D-vragen. De laatste 3 rondes hebben wij het dan ook allemaal aan ons laten voorbijgaan ... trop is immers trop ...

Om toch nog iets aan deze onheuglijke avond over te houden: wat hebben we geleerd? Pennisetum is lampenpoetsersgras, de Echinacea Purpurea heet in het Nederlands rode zonnehoed (en niet purperhoed), de rode rotshaan is de nationale vogel van Peru, curry westerns zijn in Bollywood gemaakte westerns, de Telstar was de eerste commercieel gefinancierde communicatiesatelliet, een Nederlandse voetbalclub en een WK-bal, de Duiste expressionist Nolde liet zich voor zijn pseudoniem inspireren door zijn geboortedorp, Giotto is een bekend Italiaans schilder uit de 13de eeuw en Zurbarán (verdorie ... die tentoonstelling in de BOZAR !!!!) een beroemd Spaans (religieus) barokschilder, Hazewinkel is een wedstrijdbaan voor roeien en kajak in Willebroek, Uniqlo is de modeketen van de Japanse kledinggigant Fast Retailing is een gigantisch Japans kledingbedrijf, Talence is samen met Götzis het Mekka van de meerkamp en de Wye vormt de grens tussen Wales en Engeland (die met Schotland loopt van de rivier de Tweed aan de oostkust tot de Solway Firth aan de westkust).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten