zaterdag 1 november 2014

3de Algemene Willen-Is-Kunnen Boekel quiz, Zwalm, vrijdag 31 oktober


Na 6 opeenvolgende overwinningen in D-quizzen (en een lichte C-quiz) achtte B.E.F.! het moment gekomen om zijn 'grenzen' te verleggen en aan te treden op een C/D-quiz (dat achteraf eerder een B/C-quiz bleek te zijn) met een straffe bezetting en dat nog wel in het verre Zwalm (Oost-Vlaanderen). Gezien de snoeiharde concurrentie hoopten we stilletjes op een top 15 plaats. En dat zat er ook wel in want na de eerste pauze vertoefden we ergens op de 12de stek. Helaas was het weer eens zo'n avond waar er te veel verkeerd liep. Het begon al in de de fotoronde waar we drie punten te grabbel gooiden: Chantal Pattyn bleek niet op het antwoordblad te zijn terechtgekomen, Eefje Willems werd afgekeurd (2 x mea culpa) en basketspeler Carmelo blijkt vanachter Anthony te noemen (en met enkel de voornaam scoorde je hier geen punten). En zo ging het, net als met de quiz zelf, van kwaad naar erger. Naarmate het tempo van de quiz steeds hoger begon te liggen (tegen 12 uur moest de laatste vraag koste wat kost zijn gesteld) gingen prestatie, concentratie, motivatie ... van B.E.F.! bergaf met als dieptepunt de 'verschrikkelijke rasterronde' waarin we 2/20 scoorden en een stek in de top 15 definitief verloren zagen gaan. Uiteindelijk klokten we af op een 18de plaats (met 110 punten op 172 of  64%), geen ramp maar ook niet iets om trots op te zijn.

Hoewel organisatorisch lang niet alles klopte was deze WIK Boekel quiz een behoorlijk uitdagende C-quiz waar B.E.F.! heel wat kon bijleren. Hier volgt een (zeer) beperkte selectie. Flushing is een wijk in New York die is vernoemd naar Vlissingen, Zarzuela is naast een vissoep ook een residentie van het Spaanse koningspaar, bracketing is een Engelse term voor het maken van een reeks van foto's waarbij een bepaalde instelling steeds iets verandert,  mate of Paraguay-thee is de nationale drank van Argentinië (ik ken mate enkel van judo), thiamine schijnt een vitamine B1 te zijn, isostatie is een termen die wordt gebruikt om de toestand van gravitationeel evenwicht van een drijvend voorwerp in een vloeistof aan te duiden, een sommavulkaan is een vulkaan in een vulkaan, de zee van Ochotsk vind je nabij Kamsjatka, een olifantenpad is een afstekertje of een niet-officieel pad, Seborga is een niet meer bestaand/erkend prinsdom in Ligurië, de axolotl is een vreemd soort salamander, Elisabeth Báthory is een letterlijk bloeddorstige Hongaarse gravin, de kuna is de munt van Kroatië, Ganymedes is een Trojaanse held en de grootste maan van ons zonnestelsel en de b in bvba staat voor besloten.

De punten. De quiz blonk niet uit in evenwichtigheid (supermoeilijke rondes werden afgewisseld met echte C/D-rondes), organisatorisch waren er redelijk wat mankementen (om er een paar te noemen: de plaatsing van de schermen, de manier waarop de punten bekend werden gemaakt, een tekort aan formulieren, fotoronde met misvormde foto's, tafelrondes die veel te snel moesten worden afgegeven), teveel ploegen waren gebuisd (de quiz was veel moeilijker dan het aangekondigd C/D-niveau) en toch was dit geen onaangename quiz (ondermeer door de uitgebreide prijzentafel en de billijke drankprijzen). Vandaar een overall score van 7,2/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten