zaterdag 18 april 2015

Kwistet Weh Quiz, Poperinge, vrijdag 17 april


25 ploegen stonden aan de start van deze Kwistet Weh Quiz. Voor aanvang was het al duidelijk dat de zegepalmen zouden gaan naar Kwistedadde of Stardust. De vraag was: Wie van de drie sub-toppers haalt brons en hoezeer kunnen Les Non Classées, Fiasco en B.E.F! de toppers het vuur aan de schenen leggen?

Dankzij een zeer sterke fotoronde (zag ik daar plots geen link ..., eureka!) kon B.E.F! aanvankelijk in het spoor blijven van de toppers en Fiasco en Les Non Classées achter zich houden. Tijdens de gewone rondes speelde B.E.F! niet gefocust en/of scherp genoeg, kortom te zwak om ook maar enigszins een rol van betekenis te spelen (tja een 'frein galle' kan blijkbaar ook quizzers parten spelen). Te veel haalbare correcte antwoorden (zaken die we wel wisten maar niet op het juiste momenten wisten te reproduceren wegens te rap tevreden met wat er ook maar even werd gezegd, te weinig zelfkritiek, ... kortom te weinig scherpte) haalden het antwoordblad niet: MI6 van Bond, Hyundia i30, GEHoorbeentjes, samsam, Lloyd Cole, Labouche, coltan (belangrijk erts voor mobiele telefonie en het nieuwe goud voor Congo wist Peter Verlinden onlangs nog te vertellen in De Letterschuur ...), Giant's Causeway, tamarillo, en doe er ook nog maar de hidjab (hoofddoek) bij. In de perfecte flow en met de perfecte drive hadden we zowaar (opnieuw) het vuur aan de schenen weten te leggen van Stardust en Kwistedadde ...

De quiz zelf leek ons een stuk moeilijker en ook wel iets minder geïnspireerd (een zeer mooie ronde als de Engelse alfabet-ronde van vorig jaar zat er deze keer niet in) dan vorig jaar. Het kan perceptie zijn (vanwege de vele filmkes die werden afgespeeld? vanwege een onevenwichtige verdeling over de rondes?) maar voor B.E.F! leken trivia en aanverwanten (PH9715 ... iemand?), film en ook wel muziek oververtegenwoordigd. Sport en geschiedenis leken nauwelijks aan bod te komen. Verder blijf ik erbij dat linken er in de eerste plaats moeten zijn om de mindere ploegen te helpen en niet om hen te straffen, het hen nog moeilijker te maken of hen aan te zetten tot onnodig energie- en concentratieverbruik zoals bij de architecten-ronde (hoe 'goed' gevonden die ronde ook mag zijn ... ik schat dat enkel een drietal ploegen iets hadden aan die link ... en daar was B.E.F! spijtig genoeg niet bij). Geef ons dan maar een tafelronde i.p.v. een vergezochte link ;-). In het oog springend was dan weer het scherm ... het was zowat even groot als de zaal zelf (en dan bedoel ik het grondoppervlak van de zaal, niet de breedte). Het niveau van de quiz leek me zoals aangekondigd: een zeer pittige D-quiz neigend naar C.

Wat heeft B.E.F! nog geleerd behalve dat er blijkbaar geen vrouwelijke architecten met naam en faam blijken te bestaan ('eat that' Dame Zaha Hadid ...)? De caracara (Kwistet Weh en entourage hebben duidelijk iets met roofvogels) is een valkachtige die voorkomt op het Amerikaanse continent (en ook een bloedsinaasappel, maar dit terzijde), beriberi (Singalees voor ernstige zwakte) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B1, Steve Mc Curry moeten we kennen als fotograaf van 'Afghan girl', Árpád Élő is een Amerikaanse schaker en natuurkundige van Hongaarse afkomst die zijn naam gaf aan een schaakrating (de officiële ranking heet de FIDE-rating en is gebaseerd op de ELO-rating),  Lucien De Roeck schijnt een afficheontwerper te zijn die vooral naam maakte met zijn werk voor de Expo van 1958, kafala is de naam van een eigenaardig systeem van werkrelaties en sponsorship in Qatar (je weet nooit welke onverlaat die vraag nog eens stelt:-)), de M25 is de ring rond Londen, de Barcelona Chair (1929) naar het ontwerp van architect Ludwig Mies van der Rohe en interieurontwerpster Lilly Reich schijnt een designicoon te zijn, de verzamelingenleer hebben we te danken aan de Italiaanse wiskundige Giuseppe Peano, als er wordt gevraagd naar een beroemde Italiaanse cellist/componist uit de 18de eeuw noteer dan maar Luigi Boccherini (van Klara leerde ik een paar maanden geleden nog dat hij door zijn tijdgenoten werd bedacht met de bijnaam 'Mevrouw' Haydn) en dan was er nog iets met een zwierig geknoopte Franse das genaamd Lavalière (net als de Barcelona chair iets voor mannen met klasse ... geen wonder dus dat B.E.F! twee keer het antwoord moest schuldig blijven).

De punten:
Behalve wat er hierboven reeds werd gezegd vond ik ook de prijzen van de dranken te hoog (2  EUR voor een koffie of een waterke, 2,50 EUR voor een Kriek ... ik waande me op een terrasje in een toeristenoord). Vorig jaar bedacht ik deze quiz met een 7,6 op 10, dit jaar lijkt een 7,4 op 10 een eerlijke score.

Conclusie:
Zeer pittige D-quiz die nog net haalbaar is voor (beginnende) ploegen met ambitie maar pure gelegenheidsquizzen zal afschrikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten