zaterdag 12 september 2015

Jong NVA Westhoek Quiz, Poperinge, vrijdag 11 september 2015


Slechts 13 ploegen vonden de weg naar OC De Kouter, blijkbaar wordt de 'verhuis' van Ieper naar Poperinge maar matig geapprecieerd (vorig jaar telden we nog 30 ploegen). De quiz begon ook een dik halfuur later dan op de flyers stond te lezen en ondanks de lange pauzes waren we nog voor 23 uur klaar met quizzen: 100 opgaves waaronder 20 fotovragen (10 uiterst éénvoudige fotopuzzels en 10 soorten ontbijtgranen die je op foto moest herkennen), dat was wat we voorgeschoteld kregen. Toch een stukje minder 'appetijtelijk ' dan de edities van de voorbije jaren en vooral zéér onevenwichtig (geen kunst, weinig fauna en flora, idem dito voor literatuur en film, bitter weinig wetenschap t.o.v. héél veel oorlog en aanverwanten).

De quiz zelfs startte als een E-quiz (eerste 2 rondes haalde B.E.F! 20/20) maar naar het einde toe volgden er toch een paar moeilijker rondes die door B.E.F! naar het C-niveau toe neigden (Ronde van Vlaanderen en W.O. I ... themarondes dus i.p.v. linkenrondes ...). B.E.F! (*) nam van in het begin de leiding en stond die op geen enkel moment meer af en dat terwijl de Black Velvets (*), Car 54 en de Olifant onderling uitmaakten wie 2,3 en 4 zou worden.

Wat hebben we geleerd? De chimaera is een fabeldier samengesteld uit een leeuw, een slang en een geit, het geografische middelpunt van Vlaanderen is Opdorp (Buggenhout), het hoogste punt van Vlaanderen (287,5 m) ligt in Remelsdaal (Voeren), Cher Ami AKA 'The one legged pigeon' is een postduif die in WO I heel wat levens redde, de Vrede van Brest-Litvosk maakte op 3 maart 1918 een einde aan de oorlog tussen Duitsland en Rusland, Pippi Langkous sleet haar dagen in Taka Tuka-land, het gemeentehuis uit Samson en Gert is het gemeentehuis van Asse en witte ruis wordt ook wel eens gedefinieerd als 'een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor iedere frequentie gelijk is'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten