zaterdag 26 september 2015

Kwistet Wèh Open 2015-2016/1, Poperinge, vrijdag 25 september 2015


Negen ploegen streden voor de gladiolen/bierbronnen in de eerste manche van het nieuwe seizoen van de Kwistet Wèh Open. Onder hen ook B.E.F! dat als er nergens anders in de buurt wordt gequizd graag eens afzakt naar het Romanhof waar je steeds waar voor je geld krijgt: een D-quiz vol linken. En daar lust Captain B.E.F! wel pap van. 

De eerste manche werd een leuke, gemoedelijke quiz. Toch een kleine bemerking: heel wat vragen waren iets te lang wat al snel aan heel wat tafels aanleiding geeft tot gefluister en ander 'storend' gedrag. 

Black Velvets traden aan met slechts twee spelers maar wisten toch heel lang het vuur aan onze schenen te leggen. Maar uitendelijk ging B.E.F! toch met de overwinning lopen en moest het olijke duo van de Black Velvets toch in het zand bijten. Voor deze ene keer was het niet de (spreekwoordelijke) schuld van de sossen maar van de 'vele' muziekvragen.

Hoewel B.E.F! niet al te veel fouten maakte (we klokten af op 91,5%) waren er toch wel een paar vermijdbare bij. Voor onze octageen (i.p.v. octaëder voor het achtvlak of tetragonale piramide) en onze kopstaartdeling (i.p.v. staartdeling voor het algoritme om op papier een deling uit te voeren) kregen we van de vriendelijke dames van de Busmieren nog 1 punt maar onze tjiftjaf i.p.v. wielewaal (schijnt een klanknabootsing van zijn gejodel te zijn ... de foto was er wellicht een van de chinese wielewaal en die heeft toch een iets anders uitzicht dan de 'vlaamse' wat voor wat verwarring zorgde), Praagse lente i.p.v. fluwelen revolutie (niet naar de vraag geluisterd en dus niet gehoord dat wat werd gezocht plaats vond in '89), en onze France Gall i.p.v. Françoise Hardy  die in het muziefragment aan de slag ging met de jongens van Blur (net als bij de wielewaal kozen we hier uiteindelijk verkeerd omwille van het te letterlijk nemen van de link) sloegen we de bal mis. Ook het MuHKA en de Caspar uit de laatste ronde mogen gerust in dit rijtje van 'geschoten bokken' worden geplaatst.

Wat hebben we geleerd? Ons matig presteren was niet direct een kennisprobleem maar een attitude probleem. Daarom moeten we er beter opletten dat we, behalve op een quiz van Faros, linken niet altijd al te letterlijk moet nemen, dat we steeds moeten luisteren naar de gehele vraag, dat we als Faros niet meteen het antwoord opschrijft beter antwoorden op een kladblad schrijven i.p.v. ze aan tafel door te 'fluisteren' en dat we ook al is onze voorsprong groot en mathematisch 'geruststellend' ook in de laatste ronde ons best moeten doen. Verder was het leuk te vernemen dat woorden die in hun vorm of klank op een woord uit een andere taal lijken maar niet dezelfde betekenis hebben (denk 'Dust means thirsty') valse vrienden worden genoemd, dat het MuHKA gevestigd is in een gerenoveerde en uitgebreide graansilo, dat de Holland-Amerika Lijn, van oorsprong een Nederlandse maatschappij die een scheepvaartverbinding onderhield tussen Nederland en de Verenigde Staten, nu nog bestaat als cruisemaatschappij en dat het bekende 'La donna è mobile' van componist Verdi en librettist Piave deel uitmaakt van de opera Rigoletto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten