zaterdag 2 maart 2013

5de LINK-quiz, Sint-Eloois Winkel, vrijdag 1/3/2013



Met 36 ploegen van 6 spelers zat de LINK, een modern ontmoetingscentrum zoals er de laatste jaren in West-Vlaanderen veel zijn gebouwd, afgeladen vol. Na een overbodige 'inleiding' en de vraag naar applausjes vooraf werd de quiz gepresenteerd als een 'menu'. We begonnen met een parelend, licht verteerbaar aperitief dat werd gevolgd door de hoofdschotel: verrassingsbrood. Dat verrassingsbrood bleek eerder een 'hoorn des overvloeds' te zijn, maar dat hoef je niet persé positief te interpreteren. Acht rondes van 13 vragen, het was voor ons van het goede teveel ... maar we moesten ons bord leeg eten. Het was dan ook na middernacht toen het dessert werd opgediend. Gelukkig voor Ronkedoor was dit 'zoet genot' een waardige afsluiter van de 'avond' want we remonteerden een tweetal teams en eindigden op de tweede plaats.

Van de aanwezige ploegen 'vreesden' we enkel Lange Tette, een sterke ploeg met een belachelijke naam, waarmee we voor het eerst de degens kruisten maar waar ik al veel goeds had over gehoord. Voor de rest vele ons onbekende teams en enkele ploegen die Ronkedoor in een al dan niet recent verleden al (meermaals) had verslagen (Black Velvet, Alcalde, Ganesha). Lange Tette nestelde zich, net als Ronkedoor, van bij de start in het koppeloton (na de eerste ronde hadden vier ploegen het maximum) en nam daarna resoluut en autoritair de leiding om die niet meer af te staan. Een sterk nummer ... we zien het Fabian Cancellara het komende wielerseizoen niet direct nadoen (zelfs niet meer in een tijdrit :-))! Een overzicht van de top 8 vind je op Los Flippos.

Alle lof over het concept van de quiz (de linken werden niet zomaar gegeven maar moest je zelf ontdekken ... het verrassingsbrood-effect zeg maar), spijtig genoeg werd veel goeds vakkundig de nek omgewrongen door de organisatie/accomodatie. Grootste euvels waren de geluidsinstallatie (een regelrechte ramp!), het winstbejag van de organisatie (6 spelers per ploeg betekent meer drankjes! hoera! maar het betekent ook heel wat aanwezigen die geen bal geïnteresseerd zijn in quizzen  en dus heel veel rumoer en lawaai maken ... en de knop van de geluidsinstallatie wat hoger zetten lost in deze niks op) en het overdreven aanbod van 'filmkes' in de quizvragen. Blijkbaar is dat nu het ultieme drempelverlagende middel om 'niet-quizzers' naar een quiz te lokken ... Als ik film wil zien ga ik naar de cinema ... als ik film wil zien in een quiz kijk ik naar Blokken. Spijtig want het werkstuk van bijna super-Canvascrack Filip Gheysen verdiende veel meer aandacht en had al die 'opsmuk' niet nodig.

De quiz duurde ongezond lang, het scheelde niet veel of de jonge presentatrices vielen in slaap terwijl ze de vragen 'debiteerden'. De dochters van meester Filip deden het goed ... maar na een paar uur bleek ook hun enthousiasme, net als dat van Ronkedoor, toch weg te ebben. Ik weet het, echte quizzers vinden dat late einduur niet erg maar ik zit graag voor middernacht in mijn stalen ros (geen Yes of Pontiac ;-)) om huiswaarts te keren.

Wat hebben we geleerd? Enorm veel eigenlijk, niet dat we het allemaal willen 'meenemen' maar toch zijn er een paar zaken die ik zal proberen in mijn hersenpan op te slaan. Amarant is een zaad dat in een glutenvrij dieet een alternatief kan zijn voor graan, Nashi is Japans voor peer en ziet er uit als een appel, de mier is een stoel ontworpen door Arne Jacobsen, het eerste bier ('oerbier' ;-)) zou met spelt zijn gebrouwen (of heb ik het verkeerd begrepen?), de pantanal is het in Zuid-Amerika gelegen grootste draslandgebied ter wereld en de naam is afgeleid van het Portugees voor moeras,  mijn parate kennis rond Tjok Dessauvage en Michael Borremans moet dringend worden geheractiveerd, een paperclip wordt door onze zuiderburen un trombone genoemd, paukenslag is de bijnaam van de 94ste symfonie van Haydn (BOEM! ... spijtig werd net dat nummer niet afgespeeld, het had ons kunnen wakker schudden en ons er toe aanzetten toch nog voor de overwinning te gaan).

En nu de punten!

Originaliteit in vragen en vragenrondes : 8/10 : Bravo voor het concept hoewel de invulling niet steeds 'perfect' was. Spijtig van al die 'filmkes' en het tot vervelens toe afspelen van muziekfragmenten (we kregen ze bij het overlopen van de antwoorden nog eens te horen ...).

Evenwicht in de vragen : 7/10 : Veel te veel muziek (een allesbepalende eindronde van 15 vragen met daarin 3 muziekfragmentvragen is echt van het goede te veel). De muziekvragen waren ook veel te moeilijk om de gelegenheidsploegen te 'pleasen'. Als dat de bedoeling was dan vrees ik dat die operatie mislukt is.
Te weinig sport, literatuur en wetenschap. De lokale vragen waren goed ingekleed en ook voor ploegen die niet uit het Winkelse afkomstig waren, waren ze best te doen.

Infrastructuur & organisatie : 5/10 : Ik weet het, het is zeer streng, maar die geluidsinstallatie heeft mijn avond 'verkl**t'. Jammer ... Het was ook heel lang wachten op tussenstanden en eindstand.

Moeilijkheidsgraad van de vragen : 4/5 : Een zeer uitdagende D-quiz waardig! Proficiat! Maar voor gelegenheidsploegen iets te hoog gegrepen vrees ik (arme Chiromeisjes!).

Algemene sfeer : 3/5 : De quiz duurde veel te lang (niet op tijd begonnen, overbodige inleiding, te veel tijd ging verloren in filmkes en muziekfragmenten), beter twee korte pauzes dan één lange (maar binnen dit quizconcept was dat misschien moeilijk) en een veel te rumoerige zaal ... heel wat zaken die een nefaste invloed hadden op de algemene sfeer.

Drank : 4/5 : Prijzen correct (1,50 EUR voor een gewone consumatie), ook het aantal soorten drank was oké. Toch volgende keer eerder de koffie 'opzetten' en bruiswater geen uur op voorhand uitschenken! Aandacht van de diensters/dieners krijgen was in deze overvolle, rumoerige zaal niet altijd makkelijk.

Prijzentafel : 4/5 : Ik vond er de 'power tool' die ik nog mankeerde (een haakse slijper voor wie geïnteresseerd is) ... zeer tevreden dus, net als mijn echtgenote met haar dekentje en mijn dochter met haar teddybeer ...

Conclusie : 35/50 of 7/10. Nogmaals een dikke proficiat aan de samensteller van de quiz maar het randgebeuren laat, ondanks ons schitterende resultaat, een wrange nasmaak na.

5 opmerkingen:

  1. beste Faros,
    Bedankt voor deze eerlijke beoordeling. Op de meeste punten kan ik akkoord gaan. Wat betreft de techniek (die me ook niet beviel) heeft de technieker van de zaal achteraf gezegd hoe het allemaal beter zou kunnen. Vooraf was beter geweest... (Ik neem nog contact op met de de dienst cultuur.)
    Bij een volgende gelegenheid zouden we ons beter beperken tot 10 categorieën en de rest opsparen voor een volgende keer. En het concept had ik beter helemaal uitgelegd voor de onervaren ploegen.
    En wat betreft het evenwicht in de vragen; zoals overal komen de interesses van de samensteller(s) naar boven zeker. Ik probeer dit te bewaken, maar dat is niet eenvoudig. Voor een volgende keer keer neem ik dit commentaar zeker mee!
    PS: en zo krijgen wij zelf ook nog eens een rapport...
    gegroet, Filip

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Flauw. Dit is de best gemaakte quiz die ik ooit speelde (en ja, ik speelde ook ooit een zekere quiz in Zonnebeke). Als dit een wrange nasmaak oplevert raad ik de eenzame olifant aan een andere hobby te zoeken.
    Een 10/10 is op zijn plaats en ik wil dat gerust nog eens door de microfoon zeggen.
    Gegroet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste,
      Net zoals jij recht heb op je eigen mening heb ook ik dat recht. Als jij de LINK-quiz een 10/10 geeft en hem beter vond dan De Letterschuur-quiz die je in Zonnebeke speelde dan is dat jouw mening, ik ga die zeker niet 'flauw' noemen, zo 'flauw' ben ik niet. Ik wil er wel op wijzen dat ik geen kritiek geef om kritiek te geven, maar wie de 'gebruiksaanwijzing' (missie) van deze blog leest zal dat al begrepen hebben. Bovendien, als ik je gerust kan stellen, ook de voorbije Letterschuur-quizzen verdienen zeker geen 10/10, verre van zelfs ...
      Faros

      Verwijderen
  3. Cancellara, een mooie kampioen maar vooral een mooi mens ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat werd ook van Armstrong gezegd ... tot een paar maanden geleden toch.

    BeantwoordenVerwijderen