zaterdag 21 december 2013

1ste De Warmste Quiz (Sint-Jozefscollege), Wervik, vrijdag 20 december 2013

Met 48 ploegen zat de feestzaal van het Wervikse Sint-Jozefscollege afgeladen vol. De crème van de West-Vlaamse quizploegen hadden afspraak in Dentergem voor de TTC Wielsbekequiz, echt veel tegenstand verwachtte B.E.F.! dus eigenlijk niet. 

De quiz schoot razendsnel uit de startblokken. Een verraderlijke tafelronde met 40 opgaves moest volledig worden opgelost tijdens het spelen van drie 'gewone' rondes. De moeilijkheidsgraad van die rondes viel best mee, maar het tempo lag veel te hoog. Warm kreeg je het er in ieder geval van.

Quizzen in dergelijke 'helse' omstandigheden is niet makkelijk en het zou dan ook zeer handig zijn geweest moest iedere gewone ronde afgesloten zijn geworden met één of twee dia's die nog eens kort alle vragen van de betreffende ronde opsommen.

Grote fans van gokrondes en puzzelrondes zullen we wellicht nooit worden. Zo'n gokronde kan dan wel zorgen voor enkele 'leutige' momenten (vooral dan bij het overlopen van de correcte antwoorden), je zal er maar de quiz (dreigen) door (te) verliezen ... Powerpoint en geluid waren best OK. Spijtig wel dat het lang wachten was op de tussenstand (die moet je echt meer en langer te zien krijgen) en dat hoewel de quiz op een deftig uur was afgelopen het heel lang duurde vooraleer de winnaar werd bekend gemaakt.

Veel hebben we niet bijgeleerd: Armageddon is een bier van 65° en daarmee het strafste ter wereld (maar dat is al achterhaald), Yves Leterme is Vlaanderens meest sexy politicus ..., dat was het zowat. Toch ontdekten we enkele leuke rondes. Vooral die met verraderlijke fototips en de slotronde met geluidsfragmenten konden ons bekoren.

En de jury ... die was blijkbaar héél streng. We kregen naar ons gevoel toch zo'n 3 tot 4 punten minder dan we verdienden. Gelukkig was onze voorsprong groot genoeg (zo'n 6 punten op de nummer 2) zodat we ons puntentotaal niet moesten aanvechten bij de groene tafel.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (linken bij schaakronde af en toe vergezocht, puzzel en gokrondes ... pffff)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10 (naar ons gevoel weinig sport, weinig literatuur en bijna geen wetenschap of fauna en flora)
- infrastructuur : 7/10 (zitcomfort was aan de lage kant, aan de WC's was het serieus aanschuiven, boxen achteraan zouden het 'luisteren' tot in de uithoeken mogelijk kunnen maken)
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een zestal ploegen op 48 haalde niet de helft)
- drank : 4/5 (vlotte bediening, voldoende soorten, prijszetting OK)
- algemene sfeer : 3,5/5 (bij wijlen rumoerige zaal ...)
- prijzentafel : 3,5/5
gemiddelde score : 7,2/10

Conclusie : zeer verdienstelijke eersteling waarop we behalve enkele schoonheidsfoutjes niet zoveel aan te merken hebben. Gokrondes en puzzelrondes (nu ja die tweede tafelronde bevatte ook weer niet zoveel echte puzzels), wij zouden er niet voor kiezen maar misschien waren er wel ploegen in de zaal die dat net het leukst vonden. In ieder geval een zeer toegankelijke quiz, wat gezien het deelnemersveld echt wel nodig was.

4 opmerkingen:

 1. Puzzelrondes kan ik echt wel smaken, maar gokrondes geven een vertekend beeld van de quizcapaciteiten van een ploeg. Quizzen is kennis, gokken is geluk hebben...
  Gefeliciteerd trouwens met je blog. Interessant om lezen! Heb je bij mijn links gezet.
  Victor Chaoot
  http://www.chaoten.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment. Puzzelrondes (reken- en taalpuzzels) oplossen tijdens gewone rondes vind ik ook niet bevorderlijk voor de sfeer aan tafel. Bovendien vergen vooral rekenpuzzels ook andere capaciteiten dan die die ik tot de typische quizcapaciteiten reken. Voor mij dus graag puzzelronde-vrije quizzen! Wil je toch tafelrondes laten oplossen tijdens de gewone rondes, beperk je dan tot fotorondes waar geen handleiding voor nodig (en in deze quiz was die handleiding er wel).

   Verwijderen
 2. Is er niet sinds afgelopen oktober een nieuw bier dat nog straffer is, 67.5%. Snake Venom, van diezelfde brouwerij :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het niet weten ... ik zat nog met 'Sink the Bismarck' in mijn kop. We kregen ook een tip, namelijk 'ook al laat zijn naam het vermoeden, als je het drinkt zul je niet het einde der tijden beleven' ... we dachten dus aan Apocalyps of Armageddon en gingen verkeerdelijk voor het eerste ...

   Verwijderen