zondag 8 december 2013

2de Gezinsbondquiz, Langemark, zaterdag 7 december 2013


Vorige jaar eindigde ik mijn bespreking van deze quiz met de wijze woorden : 'Fouten maken is niet erg, zolang je er maar van leert'. Spijtig genoeg leerde de quizopsteller niets uit de fouten van vorige editie. Integendeel hij slaagde er in om ze nog extra in de verf te zetten. Dus weer een overaanbod aan West-Vlaamse vragen (deze keer bleek hij een beeldenfetisj te hebben), belegen actualiteitsvragen (boot van Laura Dekker, naam laatste begijntje, Waals dorpje waar Gerard Depardieu ereburger is ...), onevenwichtige vragenreeksen, onduidelijke linken, inzetten van joker bij vragenreeksen die inhoudelijk helemaal anders zijn dan je verwacht (en daar als organisator nog trots op zijn ook), ...

Tja en voor de rest : fantasieloze powerpoint, veel te klein scherm, zeer vreemd gestelde vragen. Bij het voorlezen van de vragen kon je dankzij de powerpoint nog volgen (B.E.F.! zat gelukkig op de eerste rij), bij het voorlezen van de antwoorden raakten we menigmaal zijn spoor bijster.

De Olifant, B.E.F.! en de Lustige Lijnvissers waren  de enige 'echte' quizploegen die de verplaatsing naar Langemark hadden gemaakt. De top 3 voorspellen leek dan ook kinderspel. B.E.F.! nam van in het begin de koppositie in handen, verzwakte even voor de pauze (4/10) en moest de leiding eventjes laten aan De Olifant, trok na de pauze alle registers open (2 keer een 10/10) en eindigde met een verdienstelijke 82/110 als eerste met 7 punten voorsprong op De Olifant. De Lustige Lijnvissers wisten de schiftingsvraag (die gesteld werden tijdens het afroepen van de eindresultaten!) best te beantwoorden en eindigden 3de (4 ploegen strandden met 70 punten). De laatste ploeg haalde amper 23/110 ... en de quizmaster/opsteller verheugde zich daar nog in ook ...

Wat hebben we geleerd?
- Yourcenar is een anagram voor Crayencour
- Andouillette is een typisch Frans gerecht met ingewanden als hoofdingrediënt
- Guppy is de boot van zeilster Laura Dekker
- Neptunus is het hemellichaam wiens naam in het West-Vlaams klinkt als 'fake berghok'
- Engels en Spaans zijn de enige twee Europese talen waarin ananas geen ananas wordt genoemd
- De moeren werden drooggelegd door Wenzel Cobergher (ook architect van de basiliek van Scherpenheuvel)
- Bubba Smith speelt de rol van krachtpatser Moses Hightower in Police Academy
- de kerk van het Vlaamse Abele ligt in het Franse Boeschepe
- Depardieu is ereburger van Estaimpuis (Néchin)

De prijzen bleken, naast wat wijn voor de toppers, voornamelijk te bestaan uit rollen toiletpapier (weliswaar op maat van Maggie DB, huishoudrollen dus) wat bij één van mijn medespelers de reactie uitlokte : 'ideale prijs voor een schijtquiz'. 

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 5/10
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 5/10
- infrastructuur : 6,5/10
- moeilijkheidsgraad : 2/5 (12 van de 24 ploegen haalden de helft niet, vorig jaar waren er dat slechts 2)
- drank : 3/5 : geen koffie of Cola light
- algemene sfeer : 3/5
- prijzentafel : 3/5
gemiddelde score : 5,5/10

Conclusie : Het enige wat ons aan deze quiz kon verblijden was onze overwinning. Een dikke proficiat aan de vele gelegenheidsploegen die het volhielden en tot het einde van de quiz in de zaal bleven zitten. Ik wens ze alle moed om eventueel een derde editie te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten