zaterdag 28 december 2013

2de Music for Life Quiz (door Kwistet Weh /The Black Velvets), Poperinge, vrijdag 27 december 2013


Dat quizzen leeft in Poperinge (toch iets waarmee ze glansrijk de vloer aanvegen met Ieper) bleek uit het talrijk opgekomen quizpubliek. Zomaar eventjes 53 ploegen van vier spelers betraden de arena van O.C. De Kouter om 'Moeders voor Vrede' een financieel hart onder de riem te steken. B.E.F! had gehoopt op een categorie 5 quiz maar door verschillende forfaits ter elfder uur kwam de quiz 1 sterktepunt te kort en werd het voor ons de zoveelste categorie 6 op een rij. Erg gemotiveerd waren we dus niet, want in deze laagste categorie is voor B.E.F.! alleen een overwinning van tel, en die zat er door de aanwezigheid van ploegen als Zoobidoobie, Les Non-Classées, Stardust en Fiasco (dat volgens de geruchten spelers van Memorystick en Vier zonder Stuurman had laten aanrukken) nooit echt in. Op een topdag kunnen we wel eens een paar van die ploegen 'een poepje laten ruiken', maar 'trop' is 'trop' en topdagen blijken eerder uitzondering dan regel ...

Bovendien begon de quiz voor B.E.F.! (naar slechte gewoonte) desastreus. Ondanks dat we dachten 'goed bezig te zijn' verzeilden we na de eerste 4 ronden op een beschamende 17de plaats. Blijkbaar waren onze op zich goede scores in de fotoronde (40/50) en de alfabetronde (46/52) lang niet voldoende om mee te strijden voor een top vijf plaats, iets waar ik voor de aanvang van de quiz stiekem op hoopte. Ook onze prestaties op de gewone vragenrondes, waar we telkens 9 van de 10 vragen correct hadden, waren in vergelijking met die van de concurrerende teams niet bijzonder.

Gelukkig heeft B.E.F.! naast slechte gewoontes als een start alla Niels Albert ook goeie gewoontes, namelijk een eindschot alla Lars Van der Haar. Dankzij een sterk tweede en derde gedeelte van de quiz klom B.E.F.! geleidelijk op naar plaats 12, vervolgens naar plaats 9 om uiteindelijk te stranden op de 7de plaats. Op die manier sloten we 2013 af met een dubbel gevoel want we hadden heel wat punten laten liggen (Indurain, mopshondje, expansievat, Los Lobos, Bachelet, januarirevolutie, het omwisselen van larderen en barderen ... en ook Grouwels en Francken moesten we juist hebben gehad!) maar toonden ons weerbaar genoeg om nog een min of meer eervolle 7de plaats in de wacht te slepen. Mits wat meer 'fingerspitzengefühl' en concentratie was een vijfde of zelfs vierde plaats mogelijk geweest maar een overwinning ... nee. Daarvoor was Zoobidoobie (3 foutjes op de gehele quiz) echt wel 'hors catégorie'.

Tot zover de avonturen van B.E.F.!, nu even over quiz zelf. Voor een organisator die ten eersten male een quiz organiseert kunnen we mild zijn, voor iemand die dat zowat maandelijks doet kunnen we dat echter niet. En hoewel de quiz heel goed te pruimen was stoorden we ons toch aan redelijk wat schoonheidsfoutjes.
Het begon al met de formulieren van de fotoronde waar het cijfertje dat bij een bepaalde foto hoorde niet zelden dichter bij een foto stond waar het niet bij hoorde dan waar het wel bij hoorde. Verwarrend en echt wel te voorkomen. Eigenlijk kon je nog het best de formulieren niet bekijken en je concentreren op de foto's op het grote scherm (maar deze werden dan weer net iets te snel afgespeeld). We vragen ons nog steeds af wat die 'thumbnails' daar stonden te doen bij het afspelen van bepaalde video- en geluidsfragmenten. Het oogt slordig, bovendien was de kwaliteit van de video bij herhaling (zoniet steeds) van zeer slechte kwaliteit. De powerpoint was, ondanks dat hij niet veel tekst bevatte, 'niet vrij van spellings- en tikfouten' om het wat verbloemd te zeggen.

Linken als 'Moeders voor Vrede', 'E.L. James' en 'Klara's nummer 1' stoppen je als organisator echt in een keurslijf en nemen voor de quizzers 80% van het denkwerk weg ... Stiffmeister krijgt voor minder last van zijn linkenfobie. Een link als noten achterstevoren aankondigen door het (proberen) achterstevoren af te draaien van een muziekfragment lijkt me dan weer totaal zinloos (wie zou dat hebben doorgehad?). Een dikke proficiat daarentegen voor de 'verraderlijke' alfabetronde en de roosterronde. Deze laatste kon dan echter weer beter worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld vooraf (een geschreven voorbeeld zegt meer dan duizend woorden) want zo'n 6 ploegen (dat is meer dan 10%) hadden blijkbaar niet door wat ze moesten doen en behaalden hier 0/20. Een goed gemaakte kop en staart ronde kunnen we steeds pruimen.

Wat hebben we geleerd? Niet zoveel eigenlijk, daarvoor was de quiz te makkelijk en onze fouten te stom. Toch maar even memoriseren dat Ayurveda een voor de hand liggend antwoord is als je wordt gevraagd naar een hindoeïstische gezondheidsleer, dat Alechinsky België's belangrijkste vertegenwoordiger van Cobra is, dat Is(h)tar een Assyrische godin is bekend van de naar haar genoemde poort en Bachelet als presidente(e) de plak zwaait in Chili. De Auvergne is dan weer een landstreek ergens 'pal' in het midden van Frankrijk waar ik al ...-tig keer ben doorgereden ... En voor zij die het nog niet geloven : larderen is doorrijgen met spek, barderen is omwikkelen met spek!

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7,5/10 (enkele linkrondes waren 'iets' te doorzichtig)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7,5/10 (naar ons gevoel weinig sport, weinig fauna en flora en een minimum aan wetenschap)
- infrastructuur : 8,5/10 (zeer goeie zaal, bij de powerpoint liet men af en toe toch wat steken vallen, zicht op scherm en geluid voor ons OK maar we zaten dan ook helemaal vooraan, de manier waarop de stand werd bijgehouden en aan het publiek getoond getuigt van professionaliteit)
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een viertal ploegen op 53 haalde niet de helft)
- drank : 3/5 (1,80 EUR voor een koffie of spuitwater is gewoon te veel, geen cola light, geen Duvel of Omer)
- algemene sfeer : 4/5 (ondanks de vele ploegen goeie quizsfeer)
- prijzentafel : 2,5/5 (die was er namelijk niet ... en van tombola's tijdens quizzen houden we al helemaal niet, maar op dit onderdeel willen we een quiz echt niet 'buizen' tenzij men levende dieren als prijs begint weg te geven)
gemiddelde score : 7,4/10

Conclusie :
Goeie, toegankelijke quiz maar het goede doel stond iets te centraal en had teveel invloed op het 'randgebeuren' (drankprijzen, tombola, prijzentafel, ...). Zeker een aanrader voor beginnende ploegen die op zoek zijn naar een makkelijke maar goed georganiseerde quiz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten