zondag 12 oktober 2014

3de Jong N-VA Westhoek Quiz, Ieper, vrijdag 10 oktober


De derde editie van de Jong N-VA Westhoek Quiz en de eerste keer dat B.E.F.! op volle sterkte aan de start kwam. De overwinning mocht ons dit jaar niet ontglippen! Bij de eerste editie (2012) slaagden we er in om met slecht drie man in de slipstream van De Olifant op de tweede plaats te eindigen, vorig jaar slaagde B.E.F.! er zonder ervaren stuurman lang in om mee te strijden voor de tweede plaats om uiteindelijk vierde te worden. Concurrentie moest er komen van de ervaren ‘Black Velvets’, gouwe ouwe ‘ De Olifant’, het beloftevolle ‘Computer says now’ , het ambitieuze ‘De Musketiers’ en het mysterieuze ‘Car54’.

Over de quiz zelf kunnen we kort zijn (de quiz zelf was ook vrij kort): leuk vrijdagavondvertier op maat van het aanwezige publiek. Niet te moeilijk en ook niet al te veel weggevers. Toch drie puntjes van kritiek . Ten eerste: de moeilijkere vragen leken al te duidelijk van wikipedia geplukt en waren dan ook soms van de pot gerukt (ik maak een ronde rond een bepaald thema, ik tik het thema in bij Google, ik kijk wat de resultaten zijn en ‘citeer’ Wikipedia). Ten tweede: de rondes waren nogal onevenwichtig samengesteld, ik herinner me bijvoorbeeld een ronde van 10 opgaves waarvan 2 muziekvragen en 2 filmvragen. Bepaalde thema’s kwamen dan ook onvoldoende aan bod (fauna & flora, wetenschap) anderen een beetje te veel. En een derde puntje: het is niet leuk als bladophalers beginnen te roepen ‘zeg …, kun je eens zeggen dat ze moeten komen helpen’. Blijkbaar waren de medewerkers niet erg goed gebriefd en dat komt de sfeer zeker niet ten goede. Pluspunten waren dan weer de zoek-de-link ronde en ... de lekkere 'krokante meneertjes'.

Over de prestatie van B.E.F.! kunnen we nog korter zijn: schitterend! Van begin tot einde autoritair aan de leiding met in de achteruitkijkspiegel niet ‘the usual suspects’ (zie boven) maar twee N-VA teams (Wervik-Geluwe en Izegem). N-VA, zowaar een partij vol (quiz)talent …

Wat hebben we geleerd? Usurperen is het misbruiken van macht (de presentator wist het, al dan niet bewust, spijtig genoeg niet zo duidelijk te omschrijven als ik het hier nu schrijf …), Pietje Pek is een duivel uit de Ieperse kattenstoet, arena betekent oorspronkelijk zand, Warenar is een blijspel van PC Hooft, in Duitsland noemt men een tomaat wel eens paradiesapfel, Titan is de grootste maan van Saturnus, Tom Greene is een Canadese komiek met teelbalkanker en wanneer er in een ‘paradijs-ronde’ gevraagd wordt naar een film met James Dean dan schrijf je gewoon ‘East of Eden’. En voor wie het nog niet wist, er is een verband tussen Heineken, San Pellegrino, het communisme en Waasland-Beveren, namelijk de rode ster (lijkt hier misschien makkelijk maar als je ze uit een rooster moet halen met ondermeer koude oorlog, Amstel, 1984, … dan is het toch een stuk minder evident om die link te konden mochten we vaststellen).

De eerste editie van de quiz bedacht ik met een 7,5 op 10 (op de tweede editie was ik zelf niet aanwezig), deze editie was niet echt beter maar ook niet persé slechter. Van een organisator die de voorbije jaren ervaring opdeed mag je echter toch wel een betere quiz dan de eersteling verwachten … vandaar voor deze editie ‘slechts’ 7,3 op 10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten