zaterdag 25 oktober 2014

12de Bib Quiz, Ieper, vrijdag 24 oktober


B.E.F.! is een fan van quizzen die op tijd beginnen en vóór de klok van twaalven eindigen ... Op dat vlak scoort de Ieperse bibquiz heel goed, een beetje te goed zelfs want uiteindelijk werd er maar zo'n dikke twee uur echt gequizd (nou ja ... 'echt gequizd'). En dat is toch een beetje weinig, ook al betaal je slechts 10 EUR startgeld ... 

B.E.F.! won dan wel deze editie, dit soort quiz ligt ons echter totaal niet. Reden: te weinig quizvragen, te veel faits divers en andere trivia. Dat pelsers sardines zijn, dat Franz Ferdinand zijn vakanties doorbracht in Blankenberge, dat een nazomer (of oudewijvenzomer) ook wel een Sint-Michielszomer wordt genoemd, dat de nieuwe film van Felix Van Groeningen over de Charlatan (café/feestzaal van zijn vader) gaat, dat de 70.3 (wil je de correcte naam van de wedstrijd geven, moet daar ook nog Ironman bij!) een bekende halve triatlon wedstrijd in Zell Am See is en dat 'La Superba' staat voor Genua, dat kunnen we met wat goede wil nog als relevante quizvragen bestempelen. Maar dat er bij archeologische opgravingen in Ieper een emmer werd gevonden, dat Denemarken tussen de 9de en 11de eeuw een grootmacht was en nu minder inwoners heeft dan Vlaanderen, dat Noorwegen als eerste NAVO-lid de militaire dienstplicht voor vrouwen invoerde, dat Oostenrijk 7 keer failliet ging, dat er ergens in de Westhoek koffiekoeken worden gemaakt met de naam semoule-koeken en dat er in Houthulst-Klerken een popup-kerkhof werd geïnstalleerd om de vele zelfmoorden in de streek te herdenken, dat alles kan een quizteam als B.E.F.! maar matig boeien. Resultaat van dit alles: de winnaar van deze quiz haalt 'slechts' 76% ... dit is veel te weinig voor een D-quiz. Was de quiz te moelijk? Nee, het was gewoon te weinig quiz ... én het tempo lag véél te hoog ... Bij twijfel (en die was er enorm veel ... ook al vanwege het misleidende, zeg maar verkeerde, foto/filmmateriaal die bij de vragen werd geprojecteerd) was er gewoon geen tijd om na te denken en/of te overleggen.

De punten:
Naast voorgaande ging de quiz ook gebukt onder een zéér matige prijzentafel en overdreven drankprijzen (2 EUR voor een cola of koffie, 2,80 EUR voor een Kriek ... op een zonnig Iepers terrasje misschien niet overdreven ... maar op een quiz???). Ik betaal in ieder geval liever 20 EUR startgeld voor een iets langer durende quiz met meer echte quizvragen, een deftige prijzentafel (toch zeker voor wat betreft de top drie) en iets minder dure drankjes op de kaart. En de opbrengst voor het goede doel ... die zal daar zeker niet onder lijden. Enfin, meer dan een 6,9/10 (vorig jaar was dat nog een 7 maar dit jaar was het opnieuw nog net iets minder) kan ik voor dit werkstuk echt niet geven ook al draag ik de bib van Ieper en Wa een warm hart toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten