zaterdag 31 januari 2015

2de Grappolo-quiz, Torhout, vrijdag 30 januari 2015


Met de 1ste Grappolo-quiz in gedachten stapten de B.E.F!-fers van dienst met een klein hartje en zonder veel verwachtingen de Biekorf binnen. De missie was 'de laatste plaats vermijden' en als het even kan toch ergens ronde de 15de plek te eindigen. Dit zou dan wel inhouden dat we alle teams die lager gerangschikt dan B.E.F! achter ons moesten houden ... en dat heb je in quizland spijtig genoeg niet eigen handen.

De quiz zelf was afgezien van de fotoronde en de finale voor B.E.F! een slagveld. Op de eerste 5 vragen die werden voorgelezen moesten we het antwoord schuldig blijven en aan vraag 10 opperde een B.E.F!-fer dat we beter huiswaarts trokken. Nu ja, onze tafel was lang niet de enige waar het niet verliep zoals verhoopt ... Kortom de quiz was voor heel wat ploegen te moeilijk en voor B.E.F! ook nog eens te 'ouwezakkerig'. Ik denk dat onze jongste speler de rest van het weekend nodig heeft om bij te komen van de belegen films, muziek en sportvedettes. Naast te moeilijk hadden wij ook een probleem met de linken. Ik ga er van uit dat linken er zijn om de 'minder' goeie teams in de richting van een correct antwoord te sturen. In deze quiz waren de linken er hoofdzakelijk om de topteams nog wat extra punten op te leveren. Het Matteüseffect in al zijn glorie!

Dieptepunten voor B.E.F! waren de Italië-ronde (4/15) en de klinker-ronde (6/20) ... maar eerlijk gezegd, toen hadden we het eigenlijk al opgegeven. Als je blad na 10 vragen nog zo goed als leeg staat dan weet je ook wel hoe laat het is. Hoogtepunt van de avond was dan weer de finale. De goede antwoorden vloeiden van bij het begin uit onze monden en pennen. We klokten af op een schitterende 24/30 zowaar een top 10 resultaat en er had zelfs een 26/30 ingezeten (1 keer de mini-link niet door en één keer een laatste ingeving niet meer opgeschreven). Die finale en de fles (hopelijk lekkere) wijn zorgden er dan ook voor dat we de avond toch nog met een goed gevoel (en een 17de plaats op 21 ploegen) afsloten.

En wat hebben we geleerd? Een harpij is geen (Griekse) sirene (een harpij is dan ook nog eens een soort arend en de nationale vogel van Panama), een wezel (kleinste roofdier in Europa, ook muishond genoemd) is geen fret, mahonie (dure West-Indische houtsoort en de favoriet van Chippendale) is geen palissander, Solon is niet Draco (eerste Griekse wetgever) en Riana is niet Rania (koningin van Jordanië). Verder maakten we kennis met de man achter de Radetzky-mars (een belangrijk Oostenrijks legeraanvoerder), met Roger Bacon aka Doctor Mirabilis, met 's werelds grootste re-organisator McKinsey, met Wegener (het brein achter de platentektoniek), de bergamot (een peervormige citrusvrucht met een hoog cellulitis-gehalte en een Amerikaans kruid) en de kunstenaar Pomodoro (sphere within sphere). En dat een petabyte gelijk is aan 1000 terabytes, dat behoort sinds gisteren tot de parate kennis van elke B.E.F.-fer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten