zaterdag 7 februari 2015

Grote Staf's Kleine Volksquiz, Assebroek (Brugge),vrijdag 7 februari 2015


Weinig volk op deze volksquiz. Slechts 13 ploegen vonden de weg naar het Tramhuis. Niet dat B.E.F! dat erg vond, de quiz was uitgegroeid tot een van 3de categorie ... we konden niet anders dan binnen de top 15 eindigen en dus binnen de punten vallen.

B.E.F! amuseerde zich goed, de sfeer aan tafels was 'bezadigd' en geduldig ploegden we voort. Voor aanvang van de laatste ronde stonden we zelfs op de 10de plaats. Helaas knalden de 'Knallende Ego's en Erika' in de laatste ronde van ons weg en zo eindigde B.E.F! uiteindelijk op de 11de plaats en waren 5 punten ons deel.

Hoewel het aan tafel goed leek te gaan lieten we toch ook weer heel wat punten liggen door antwoorden die aan tafel passeerden (of net niet passeerden) niet op te schrijven. Een gevolg van 'de klok horen luiden maar de klepel niet zien hangen': de Finse rallypiloot Hirvonen, entropie (belangrijk begrip in de thermodynamica, denk smeltende ijsblokjes), Ratchet & Clank (één van de weinige games die ik thuis heb liggen), Thomas Cromwell verloor zijn hoofd in 1540 (Thomas Moore zo'n 5 jaar eerder, aan onze tafel werd er nog verwezen naar de nieuwe serie naar het werk van Mantel en dat is natuurlijk Cromwell), Floris ende Blancefloer (moet wel zeggen dat ik niet wist dat Floris een Islamitische prins was), motorcrosser  Thorpe, aalscholver (watervogel met een a ... veel te vlug alk opgeschreven), het is natuurlijk Sacco & Vanzetti en niet Tacco & Vanzetti, Theodora en niet Theodosia was de echtgenote van Keizer Justinianus I. Ook 'The Catcher in the Rye' viel aan onze tafel maar wij meenden te hebben begrepen dat het om 2 werken van dezelfde schrijver ging en 'American Psycho' wisten we wel zeker ... Daarnaast ook een aantal zaken de revue horen passeren die we al eerder op een quiz of ergens anders hoorden passeerden maar ook hier weer 'die klok': Solent is de zeestraat die het eiland Wight van Engeland scheidt, conductie (en niet inductie) vormt samen met radiatie en convectie de drie soorten warmte, de bissectrice deelt een hoek in twee gelijke delen en Bachelet (niet Bachman) is de presidente van Chili ... Ook de renner Wim Arras (moeten stoppen op zijn 26ste door een motorongeval), de Uruguyaanse verdediger Diego Lugano en NBA-team Minnesota Timberwolves konden ons best zijn binnengevallen gezien de (overigens leuke) manier waarop we ze kregen voorgeschoteld. Hadden we er daar de helft van weten te reproduceren dan eindigden we geheid op de negende plaats (slecht 3 antwoorden scheidden ons uiteindelijk van die 9de plaats) en zelfs een 8ste plaats ware niet onmogelijk geweest).

Wat hopen we echt te hebben bijgeleerd? Als je ergens de letters LOVE ziet staan en men vertelt je dat het een kunstwerk is dan zou de kunstenaar wel eens ene Robert Indiana kunnen zijn, er zijn heel wat Italiaanse schilders die zich waagden aan een schilderij van Sint-Sebastiaan en de Messina (met onderbroek) en Mantegna (met doek) zijn er daar twee van, er is een ca. 1m75 grote roofhaai die luistert naar de naam melkhaai, het vriendje van Kang in the Simpsons heet Kodos, Salome maakte Johannes de doper een kopje kleiner (Delilah was niet zo gemeen en beperkte zich tot de haren) en Judith deed hetzelfde met Holofernes ... De progressieve Vonck en de conservatieve Van der Noot waren voormannen van de Brabantse omwenteling in 1790 (zo een beetje de voorbode van de Belgische revolutie in 1830 ... wat mij betreft één van de meest overbodige revoluties ooit maat dit geheel terzijde). Dit laatste leert ons dan weer dat het niet enkel in het hedendaagse Griekenland is dat conservatieven en progressieven elkaar vinden als ze een gemeenschappelijke vijand kunnen definiëren en een kans zien om de macht te grijpen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten