zondag 6 december 2015

4de Gezinsbondsquiz, Langemark-Poelkapelle, zaterdag 5 december 2015


B.E.F!/Ronkedoor won de eerste twee edities van deze quiz maar moest vorig jaar de gladiolen aan de Olifant laten. Deze editie stond dus duidelijk in het teken van de revanche. En ook al onderging de Olifant een verjongingskuur en haalden ze een beauty binnen, tegen een B.E.F! op volle kracht moesten ze dit jaar opnieuw in het zand bijten. Met deze zege zit B.E.F! overigens aan een mooie drie op drie ... . Overigens toch ook al weer de zesde overwinning van het nog jonge seizoen.

De quiz zelf was wat B.E.F! betreft de beste editie van de voorbije vier. Natuurlijk zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is en liggen er in deze quiz accenten die ik zelf niet zou leggen, ik moet toegeven dat de samensteller ervan er duidelijk zijn hart en ziel in steekt. En dat alleen is mij al heel wat waard.

Wat hebben we geleerd? Omdat we niet zo veel fouten maakten, heb ik ze hier allemaal opgelijst.
In de sportronde vernamen we dat Froome en niet Quintanta de bolletjestrui won in de voorbije ronde, dat de loopkoers waarin je wordt ingehaald door een auto voluit Wings for Life World Run wordt genoemd en dat Crystal Palace de dichtbijzijnde Premier League club is wanneer je via de chunnel naar Engeland reist.
In de categorie steden kon B.E.F! er niet opkomen dat stekelego een cryptische omschrijving is voor Doornik en Britse noot op afstand voor Dover.
In de categorie vreemde talen hoorden we de Izegemse groep 'Waar is Ken?' met Woordenstroom, een hit in de VS.
In de energie ronde (aangekondigd als Duracell-ronde) blunderden we. Eerst gingen we voor Kinderdijk, veranderden dat in Kinderpolder ... en het bekende dorp van de 19 molens (Unesco-Werelderfgoed, eerste plaats in Nederland met elektriciteitsvoorziening, 1986) in Zuid-Holland heet ... Kinderdijk
In de categorie actualiteit/bij ons in West-Vlaanderen maakten we kennis met het Brugs restaurant De Jonkman van chef Filip Claeys (GaultMillau chef van het jaar) en met Ode aan de Ode van Wim Opbrouck, waarbij de tweede ode slaat op de Last Post.
In de ronde met afkortingen leerden we dat PUK staat voor Personal Unlock Key, dat de D van D-day eigenlijk staat voor DAY (al de rest zoals decision, debarquement, ... zijn backroniemen), dat Engelsen speculoos biscoff noemen (samentrekking van biscuit en coffee) en dat de volledige voornaam van Thé Lau MatTHEus is.
In de M/V ronde kwamen we aan de weet dat op het wapenschild van Boezinge (net als op de vlaggen van Corsica en Sardinië) een morenkop staat afgebeeld en dat Leo Tindemans stierf en werd begraven in Edegem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten