zaterdag 16 januari 2016

Folklorecomité-quiz, Lichtervelde, vrijdag 15 januari 2016


Klassieke D-quiz met 8 zuivere (te makkelijke) D-rondes en 2 pure C-rondes. Ik zie het persoonlijk liever anders, nu had ik het gevoel dat je 8 van de 10 rondes bijna evengoed individueel of als duo kon spelen. Mij lijkt het beter om de moeilijkere vragen wat over alle rondes te verspreiden.

B.E.F! excellereerde in de D-rondes maar speelde desastreus in de twee C-rondes die de quiz rijk was, zijnde de alfabetronde en de superronde. Het niet kennen van de Bretoense stad Quimper is echt wel een schande (remember Kleine Marquiz, 13 juni 2014) en onze ploegkapitein liet B.E.F! tijdens de superronde ronduit zwalpen wat ons, vanwege enkele tactische blunders,  toch zo'n 7 punten en een zekere stek binnen de top 10 kostte. En dan was er nog de puzzel/lijstjesronde waarvan ik alleen maar kan zeggen: anagrammen, cryptogrammen, rekenpuzzels en droedels horen niet op een quiz ... Zeer frustrerend als je ziet hoeveel rankingpunten een pakweg 7de of 8ste plaats in deze quiz ons had kunnen opbrengen. Gelukkig liggen we binnen B.E.F! niet wakker van die VQR-ranking ...

Een dikke proficiat aan The Fellowship die zich niet verleiden tot het opstellen van rode duivels als gastspeler maar uitpakte met twee jonge gasten en toch beslag wist te leggen op een schitterende zevende plaats.

Wat hebben we geleerd? Juan Van Oostenrijk (Don Juan), een onwettige zoon van Keizer Karel die als legeraanvoerder de slag van Lepanto (Heilige Liga versus Ottomaanse rijk), was landvoogd van de Nederlanden aan het begin van de 80 jarige oorlog en werd opgevolgd door Alexander Farnese, Quimper is de meest Bretoense stad van Bretagne (en voor de rest overleed Dehaene er in een plaatselijk ziekenhuis), Georgi  Zhukov was de belangrijkste Russische generaal tijdens de tweede wereldoorlog, Jean Piaget is was een Zwitsers psycholoog die de cognitieve psychologische ontwikkeling van kinderen bestudeerde. Verder maakten we kennis met de Noorse skisensatie Svindahl (verder heb je in Noorwegen ook Jansrud en Aamodt ... haal ze maar uit elkaar), de Amerikaanse actrice Carole Lombard die op haar hoogtepunt in 1942 omkwam in een vliegtuigcrash (en ooit gehuwd was met Clark Gable) en de Italiaanse vooroorlogse renner Giovanni Gerbi (bijgenaamd de rode duivel) die zandheuveltjes bouwde om een koers te winnen. Ook interessant om weten is dat Rossetti samen met Hunt en Millais aan de grondslag lag van het kunstenaarsgenootschap de Prerafaëlieten (Waterhouse behoorde tot de tweede golf), dat malachiet een groene edelsteen is die al populair was in het oude Egypte en dat als je een blauwe edelsteen ziet niet steeds moet denken aan opaal of saffier ... er is immers ook nog de lapis lazuli. En natuurlijk waren er ook nog de Noordelijke ivoormeeuw (de enige volledig witte meeuw), de Australische thermometervogel/temperatuurvogel (die een speciale manier heeft om eieren uit te broeden) en de duindoorn (komt vooral voor in kustgebieden en is te herkennen aan zijn oranjerode bessen) teneinde er ons op te wijzen dat we nog lang geen experts zijn wat betreft fauna en flora. En ja ... die Saarinen (of het nu de vader of de zoon is), die blijft ons punten kosten ... nu met de Gateway Arch in St Louis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten