zondag 31 januari 2016

Grenslandquiz, Menen, zaterdag 30 januari 2016


Na een stilte van 4 jaar was er eindelijk weer een Grenslandquiz. Vol herinneringen aan een leuke, eigenzinnige quiz waarbij de muziekfragmenten werden gespeeld door een live band, trokken we naar Menen. Helaas ... er was geen live band te bespeuren. Die domper kwam B.E.F! al snel te boven, want ondanks een matige eerste ronde (actualiteit) lagen we na blok 1 (er waren 3 blokken van telkens 4 rondes en 2 tafelrondes) reeds 6 punten voor op de nummer 2. Na blok 9 groeide die voorsprong aan tot 9 punten en zagen we amper nog iemand in onze achteruitkijkspiegel. Gevolg: blok 3 werkten we minder geconcentreerd af, gingen aan het knoeien en behielden uiteindelijk slechts de helft van de opgebouwde voorsprong.

De quiz zelf was opgehangen aan multimedia van radio over tv tot  'het beste' van het web. Gelukkig waren die thema's meestal slechts een raam om de 38 opgedaagde ploegen op het rooster te leggen over allerhande onderwerpen. Helaas bleven een aantal onderwerpen onderbelicht (wetenschap, kunst, fauna en flora). Achttien (je leest goed: 18)  rondes was ook veel te veel van het goede (goede in spreekwoordelijke zin ... want lang niet alle rondes waren even boeiend). 

Wat heeft de quizsamensteller (hopelijk) geleerd? Minder rondes met eventueel meer dan 10 vragen per ronde, tafelrondes herleiden tot maximaal 3 (1 per blok), veel meer variatie en evenwicht in de rondes ... en last but not least: boek nu al die live band!

Wat hebben die van B.E.F! geleerd? Defenestreren is een straf waarbij met door het raam werd gegooid, in het Praag (Bohemen) van de 15de en 17de eeuw deden de protestanten dat nogal graag met de katholieke machthebbers, vandaar de Praagse defenestraties (de eerste was de aanleiding tot de Hussitische oorlogen), in Zuid-Afrika en Indonesië is Nederlands dan wel niet de officiële taal maar is er wel een bijzondere samenwerking met de Nederlandse Taalunie, mipsters (moslima + hipster) zijn moslima's die van mode houden, kritische denken en hun trendy hoofddoeken met trots dragen, het eerste 'national monument' in de VS dat door de president (T. Roosevelt) zonder advies van het Congres werd opericht was de Devil's tower in Wyoming.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten