zondag 3 januari 2016

Idiots Savants Quiz, Dentergem, zaterdag 2 januari 2016


De quiz kondigde zich aan als een Idiots Savants Light maar werd enkele dagen voor de aftrap omgeturnd tot een Idiots Savants Sympathique. Die 'sympathique' sloeg wat B.E.F! betreft eerder op de Stella en hotdogs aan 1 EUR dan op de quiz zelf. Voor de ongekroonde keizers van de D-quiz was het immers harken van begin tot einde. Even deed onze 10de plaats na drie rondes nog het beste verhopen ... Helaas één ronde verder (een desastreuze 27/60) lag onze droom compleet aan diggelen.

De quiz kwam als een tsunami over ons heen. Heel wat vragen waren dermate opgesteld dat de antwoorden (achteraf) makkelijker leken van de vragen zelf (Walewein, Keizer Karel, James Ensor, Winston Churchill, Boontjes ...). De quizmaster ontpopte zich andermaal tot de meester van de anekdotiek, de vraag blijft of dit steeds de quiz/quizzer ten goede komt. Persoonlijk lag ik halverwege de quiz al tegen de touwen, gelukkig bleken de andere B.E.F!-fers zich iets frisser te voelen zodat we toch nog op een verdienstelijke 15de plaats finishten voor Harry Safari en Ganesha.

Wat hebben we geleerd ... of beter wat wil ik onthouden? Een pareo is een soort omslagdoek en een verengelsing van het Tahitiaanse woord pareu, een guanabana wordt ook wel eens een zuurzak genoemd, Balaton Sound is een bekend Hongaars festival (Sziget gaat ook door aan het water maar dan op een eiland midden in de Donau nabij Budapest ... niet direct een meer dus), nigella is niet alleen een lekkere kokkin maar ook een plantengeslacht uit de ranonkelfamilie (nigella sativa = zwarte komijn ; nigella damascena = juffertje in 't groen), het vuurgoudhaantje (Regulus ignicapilla) wordt 9 tot 10 cm groot en is dus iets groter dan het nauw verwante goudhaantje (Regulus regulus) dat met zijn 8,5 cm de kleinste Europese vogelsoort is. Verder is de langste menselijke spier de kleermakersspier, is Dory, de blauwe vriend van Nemo, een doktersvis, zou yaki (zoals in yakitori of teppanyaki) in het Japans zoveel betekenen als gegrild, is de 'nieuwe' naam van Gaz de France - Suez Engie en slaat het begrip valentie of waardigheid in de scheikunde op het maximale aantal univalente atomen (in wezen waterstof of chloor) dat een chemische binding kan aangaan met een gegeven ander atoom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten