zondag 3 april 2016

De bal is rond-quiz, Poperinge, zaterdag 2 april 2016


Quiz ten voordele van de jeugdwerking van 'den voetbal' van Proven. Mooie en sfeervolle zaal, schitterend scherm, goed gevulde prijzenpot (alle deelnemende ploegen kregen een bak Leffe mee naar huis), sympathieke organisatie, vlotte en entertainende presentatie door de plaatselijke Marc Coucke. Maar ook: weinig ploegen (raar voor een verenigingsquiz ...), zwakke powerpoint (waar je de antwoorden verwacht kreeg je nogmaals de vragen te zien) en bovenal een zéér onevenwichtige quiz (heel veel sport ... 4 van de ca. 14 rondes waren eigenlijk pure sportrondes) die eigenlijk niet veel om het lijf had (als klappen op de vuurpijl: in een kop-staart ronde werd gevraagd naar het Engels woord voor paraplu, ergens anders (alfabetronde?) dan weer naar de naam van de blauwe pilletjes van Pfizer ...) en een spervuur was van tafelrondes en zéér korte vragen zonder interessant verhaal. Tja ... ondanks dat we ons al bij al hebben geamuseerd bleef B.E.F! wat betreft echte quizvragen toch serieus op zijn honger zitten. Vrij ergerlijk ook om vast te stellen dat ongeschreven quizwetten zo met de voeten worden getreden (bij Niemeyer moest je de voornaam geven ... bij rasentertainer Anja Yelles dan weer niet ... kwestie van dat het in de link moet passen). Van een quizopsteller die zelf regelmatig quizt mag je véél en véél beter verwachten! Een acrostichon als 'kantine de beste plekke' is overigens ook niet echt van die aard dat het ons aan een paar extra antwoorden hielp, integendeel ... (op Los Flippos heb je hiervoor bowlingballetjes ... die mis ik in deze bespreking wel).

Dankzij een betere voorkennis van Franse voetbalstadions (volledige tussenronde van 20 punten), 'rare' sporten (volledige ronde van 20 punten) en als 'surplus' ook nog eens een vraag over een Poperingse wielerclub (wellicht goed voor 3 punten, dat was moeilijk vast te stellen en de correcte antwoorden van die ronde hebben we nooit gekregen) gingen de als Black Velvets vermomde Poperingse Liberteinen aangevuld met een Bindeirdondat (zag ik dat juist?), een Musketier en een ravissante spreekwoordelijke Chinese vrijwilligster uiteindelijk met een voorsprong van 4 punten op B.E.F! met de overwinning lopen. Nu ik er aan denk, als sportquizzer zou ik er eerder prat op gaan dat ik Tre Cime di Lavaredo ken dan dat ik alle voetbalstadions van Frankrijk kan opnoemen en een quasi encyclopedische kennis heb van sporten die geen sporten zijn maar folklore ... (binnenpretje). Jammer voor de sportkenner die ik had uitgenodigd om B.E.F! in familieverpakking aan te vullen, want de vele sport/voetbalvragen waren doorgaans van een vrij bedenkelijk allooi/niveau (kon er echt geen foto van Milanov worden gevonden zonder dat er Milanov op zijn truitje stond?). Yves H. uit D., die we omwille van zijn sportkennis en innemende persoonlijkheid ter elfder ure even hadden geleend van The Fellowship, bleef wat uitdagende sportvragen betreft dan ook serieus op zijn honger zitten. Sorry daarvoor, Yves!

Wat hebben we geleerd? De Argentijnse nationale sport (iets met paarden en een symbolische eend) heet pato, headis is koppen op een voetbaltafel, er bestaat iets als een christina piercing (of Venuspiercing en zowat de vrouwelijke tegenhanger van de Prins Albert) en een carwash rok. De voornaam van Gulliver is Lemuel, Grégory Wathelet met ruiterhelm ziet er op foto een beetje uit als een (buitenechtelijke) zoon van Ludo Philippaerts, de aap van Ross uit Friends heet Marcel, de zeven moai op Rapa Nui die naar de zee kijken heten de '7 apes' (maar dat strookt niet echt met wat je op internet vindt, daar is eerder sprake van de 7 explorers) en de bodaboda is een Oost-Afrikaanse (motor)fietstaxi. We maakte ook kennis met het solowheel, de velojumelle (waarover ik, in tegenstelling tot skifiets, op het web niks terug vind*), de gaganaut (Indische ruimtevaarder, ook hier is niks op het net over terug te vinden**), de ral (een vogel die we weleens tegenkwamen in een kruiswoordraadsel maar waarvan we pas nu weten hoe hij er uitziet) en de kipper (op een bepaalde manier gerookte haring en dat moest je puur op foto zien). Verder is AAP de afkorting van een bekend Australisch persagentschap (primatenronde!), is plunk een bekend stripfiguurtje (goed voor drie albums!) en heet een vrouwelijke inwoner van Sint-Truiden een truinoske. Tja, misschien allemaal wel eens leuk om te horen, maar zeg nu zelf ... wat van dit alles is echt de moeite waard om te onthouden? Laten we het wat dat betreft enkel houden op het Ladogameer (grootste meer van Europa, gelegen tussen Finland en Rusland) en het feit dat de poolster deel uitmaakt van de kleine beer (tja, aan tafel werd kleine beer geopperd maar uiteindelijk koos ik omwille van de vlag van Alaska waarop de poolster en de grote beer staan afgebeeld, voor grote beer, een al even ergerlijk fout als de Vorst Nationaal die op ons kladblad stond maar om één of andere duistere reden het antwoordblad niet haalde).

* de houten skifiets blijkt een velogemel te zijn (tja, zo gaat dat als je de antwoorden niet projecteert)
** na heel wat zoeken op het web en dank zij het combineren van de termen 'gaganaut en space' konden we het woord terugvinden (gagan = 'hemelen' en/of 'de lucht boven' in het Sanskriet), maar helaas wordt dat woord niet meer gebruikt en moest het plaats ruimen voor vyomanaut (vyoman is 'ruimte' of 'hemel' in het Sanskriet ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten