zondag 28 april 2013

10de Yasuyama-quiz, Poperinge, zaterdag 27/4/2013


Vooraleer op deze mooie lentedag de tuin in te duiken (wees gerust niet om te luieren maar om te werken) toch nog even de 10de Yasuyama-quiz onder de loupe nemen. De quiz werd aangekondigd als een CD-quiz, Ronkedoor trok dus zonder ambitie naar Poperinge. Toen we ook nog eens de deelnemerslijst zagen, met op kop Harry Safari, Fiasco en Black Velvet, wisten we dat het behalen van een podiumplaats al een hele prestatie zou zijn. C-quizzen zijn immers iets te hoog gegrepen voor Ronkedoor. Al vlug bleek echter dat Yasuyama ons geen CD-quiz voorschotelde maar eerder een gemakkelijke D-quiz. Ideaal dus voor beginnende quiz-ploegen.

Wie Renaat Landuyt eens een quiz wil horen presenteren moet zich volgend jaar naar Poperinge spoeden. Nee, natuurlijk nam het rode icoon uit Brugge geen plaats achter de micro. De presentator benaderde zijn stemgeluid echter beter dan Laurent Bailleul (Guga Baul voor de niet-kwissers die hier toch mochten terecht komen) het ooit zou kunnen doen. Best leuke, spontane manier van presenteren overigens.

Ondanks wat organisatorische foutjes was het een aangename quiz om te spelen. Goeie, rustige quiz-sfeer ook (ondanks veel 'leute-ploegen' en 5 spelers per team). Behalve de sport/Mendelejev/schaak-ronde behoefden de 12 linkrondes weinig uitleg. Er kon dan ook aan een hoog tempo worden gequizd zodat reeds rond 23u kon worden afgerond. En dat ondanks dat de voorgelezen vragen soms iets te lang waren. Flink!

Over de moeilijkheidsgraad zit ik met een soort van dilemma. Ronkedoor vond de quiz zeer makkelijk (behalve de beroemde paardenronde op het einde) en toch haalden 9 van de 25 ploegen niet eens de helft. Toch zou ik de organisatoren durven aanraden het niet nog gemakkelijker te maken, anders kun je bezwaarlijk nog over een quiz spreken. Overigens Montserrat is niet echt de voornaam van Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc.

Zonder er zwaar te willen aan tillen vond Ronkedoor dat de linken af en toe iets te geforceerd aanvoelden en dat er redelijk wat link-concepten bijzaten die we eerder reeds speelden. Uitzondering hierop was de reeds genoemde sportronde, die was voor ons nieuw en zéér uitdagend. Met 19/20 waren we best wel trots.
Rondes als de laatste, beroemde paarden, zijn niet echt mijn/ons ding. Zo'n ronde is steeds een beetje erop of eronder, gelukkig konden we (dankzij niet voor de hand liggende antwoorden als Rocinante, Sleipnir en Bucephalus) de averij beperken en onze zuurverdiende tweede plaats behouden.

Wat hebben we geleerd? Even een opsomming van de weinige antwoorden die ons niet (op het goede moment) bekend waren: kooiaap (aha-erlebnis!), Chimpanzee (film), Napoleon (varken uit 'Animal farm'), Marseille (Europese culturele hoofdstad in 2013), Cha Cha (Chinese internet-politieman), Zoé (model van Renault), The Magdalena Sisters (film), Yeti (bijnaam van Abel Xavier), Canary Pete (pseudoniem van Sus Damiaens), Seberg (actrice uit A bout de Souffle), Abu Hamza (Islamitische haatprediker met haak), Haddaway (zanger ... net na het indien van ons blad schoot het ons te binnen ...). En tenslotte de 5 paarden die ons niet bekend waren: Jago (Rode Ridder), Kleine Witje (Pippi Langkous), Meindert (Fabeltjeskrant), Incitatus (Caligula ... de tweede keer in een halfjaar tijd dat ik erin trap ... schande) en Hatatitla (Old Shatterhand).

En natuurlijk de punten!

- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7,5/10
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7,5/10
- infrastructuur & organisatie : 8,5/10
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een echte D-quiz!)
- drank : 4/5 (er werd soepel omgegaan met het bonnetjessysteem, waarvoor dank!)
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 4,5/5
gemiddelde score : 8 / 10

CONCLUSIE : Best leuke quiz! Volgend jaar komen we zeker terug ... en nu maar hopen dat Harry Safari niet hetzelfde plan heeft ;-)

1 opmerking:

  1. de paardenronde deed ons de das om met een 10/15 om de aan val op de tweede plaats af te ronden, integendeel we verliezen ons derde plaats. geen CD idd, een D-quiz met enkele C-vragen. met het puntje schieten we niet veel op. 10 punten op harry safari vind ik niet zeer goed en niet echt indrukwekkend van hun kant

    BeantwoordenVerwijderen