zaterdag 15 juni 2013

1ste Volksquiz, Werk voor Volkstuinen, Beernem, vrijdag 14/6/2013


Gisterenavond gaan quizzen in de (wijde) omgeving Brugge, een mens wil al eens iets anders dan onder de kerktoren quizzen en de confrontatie met onbekende ploegen kan best leuk en leerzaam zijn. Dus vol goede moed en met vijf teamleden trokken we naar Beernem. Een van die teamleden leerde me dat je eerst iets positiefs moet zeggen (of in dit geval schrijven) vooraleer je iets negatiefs kan/mag zeggen (lees schrijven). Vandaar dat we deze bespreking starten met het positieve:
- er waren antwoordformulieren en ze bevatten een aantal hokjes dat correspondeerde met het aantal antwoorden dat moest worden gegeven.
- er was een powerpoint met zelfs twee schermen
- er was een geluidsinstallatie en een presentator (of drie)
- er werden vragen gesteld
- goeie antwoorden werden beloond met punten en de jury was rechtvaardig en niet te streng
- aan de quiz kwam er op een bepaald moment een einde
Tot zover het goede nieuws. Wat nu volgt is niet echt voor de gevoelige lezer.

De powerpoint was er maar stak vol fouten (toppunt : als antwoord stond er ELSENBORG te lezen i.p.v. ELSENBORN), het tweede projectiescherm stond vlak onder een lamp en was dus min of meer onleesbaar, de (sporadische) foto's waren meermaals eerder thumbnails dan afbeeldingen waar je iets kon uit afleiden, de quizsamensteller wist wellicht niet dat je een PPT ook als een PPS kan opslaan zodat je een deftige powerpoint aan je publiek kan presenteren (maar misschien was dit ten behoeve van het totaal nodeloos herhalen van vragen waartoe de quizmaster geregeld opriep), de quizmaster bediende de powerpoint nogal onhandig en zat geregeld van de ene naar de andere vraag te 'scrollen'.

De geluidsinstallatie en de presentatoren waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Geen boxen achteraan (in het begin verstonden we er niks van) en regelmatig wat gepiep uit de boxen waren nog het minste. De (hoofd)presentator van dienst slaagde er in om ieder ietwat exotisch woord totaal verkeerd uit te spreken (zijn uitspraak van 'Caxirola' sprak boekdelen) en gaf de indruk de vragen voor het eerst onder ogen te krijgen. Eén van de medepresentatoren wist waarschijnlijk niet dat er iets bestaat als 'algemeen nederlands'.

Er werden vragen gesteld. Ter illustratie zal ik er een paar opsommen : Welke kleur heeft de tweede letter in het Google logo? (rood). Wat is de waarde van de letter Q in scrabble? (10). Hoeveel kost een postzegel voor een gewone brief als je ze per 10 koopt? (67 eurocent). Wat is de waarde van de groene bal in snooker? (drie) En dat ging zo maar door ... In de reeks 'actualiteit' werden vragen gesteld over onbenulligheden die zich reeds tot meer dan een jaar geleden hadden afgespeeld ... van Taksim-plein, Snowden, Gezipark, ERT en tutti quanti was geen sprake. Nu ja, er waren ook redelijk wat 'deftige' vragen en de vraagstelling was niet te lang (hoera!). De laatste ronde was zelfs op zijn geheel te doen behalve dan de vraag naar de titel van het 250ste album van Jommeke ...('Savooien op Galapagos' voor wie het persé wil weten). Over de onzin/ongein betreffende de 'rode draad' gaan we maar zwijgen ... dat was te gek voor woorden (als klap op de vuurpijl stond de presentator dan ook nog eens iedereen zowat uit te lachen omdat we er bijna allemaal waren ingetrapt ... slechts 1 ploeg van de 38 wist het goeie antwoord ...). Op de foto boven zie je van links naar rechts : groenlof (andere naam voor suikerbrood), Ellemieke Vermolen (partner van Sergio Herman), de ugly (kruising tussen pompelmoes en mandarijn + hit van Sugarbabes), Steven Bekaert (Belgische neoprof bij Burgos-BH), het Google-logo (zie boven) en de klaprozen (een schilderij van Monet ... maar in de rode draad werd er niet gevraagd naar de schilder HAHAHAHA ... 37 van 38 ploegen gefopt, hilarisch ... voor de quizmaster toch). Wat viel er te leren? Rien, niks, nothing, niente, ...

Het einde kwam er, maar veel te laat. Gelukkig mochten de hoogst gerangschikte ploegen eerst hun prijs ophalen ... zo raakte ik toch nog om 1u30 en zonder snelheidsovertredingen thuis.

Voor wat het waard was: het was zeer spannend aan de top. 'The Black Velvets' waren eerder dan 'Ronkedoor' ... thuis (ze raasden ons in ieder geval voorbij op de autosnelweg). In de eindrangschikking was het even anders. 'De Dode Vogels' (nr. 247 op de Vlaamse Quizranking ... maar deze quiz met versterking), 'The Black Velvets' (nr. 269) en 'Ronkedoor' (nr. 227) wisselden regelmatig van positie. Uiteindelijk wonnen 'De Dode Vogels' met 1 punt voorsprong op 'Ronkedoor' en eindigden 'The Black Velvets' vierde ... Spijtig genoeg ging SKD Juniors (die kregen 7 punten dankzij die vreselijke rode draad) lopen met 'hun' derde plaats. 'Fiasco' (nr. 147) stelde in mijn ogen zwaar teleur en eindigde ergens op plaats 7.

Tot slot dan maar de punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6/10 (en dan zijn we nog in een milde bui)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 4/10 (kunst, geschiedenis, wetenschap, cultuur ... het leek allemaal even niet te bestaan ... wel een volledige reeks over 'media' en een reeks 'actualiteit' die je bezwaarlijk actueel kon noemen)
- infrastructuur : 6/10 : presentatie en projectie (powerpoint!) kunnen een stuk beter, correcter en aantrekkelijker! Toch nog een 6 omwille van de goeie zaal.
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 (de 'deftige' vragen waren best OK qua moeilijkheidsgraad ... maar er waren zoveel 'onnozele' vragen dat de punten ook hier niet hoog kunnen liggen)
- drank : 3/5 (bier zonder schuim, geen Duvel of Omer ...)
- algemene sfeer : 3,5/5 (onnodige herhalen van de vragen, onduidelijkheden bij een paar vragen, de onnozele vragen, de versprekingen bij de presentatie, het geknoei met de powerpoint ... leidden aanvankelijk tot heel wat geroezemoes in de zaal en uiteindelijk tot een soort gelatenheid van 'wat kan het ons nog schelen')
- prijzentafel : 4/5 (iedereen prijs en 'iets' meer voor de 'toppers' ... misschien nog het positiefste aan de hele quiz)
gemiddelde score : 30/50 of 6/10

Conclusie : volgende jaar ziet de organisatie ons zeker niet meer terug ... deze quiz is een kelk die we veel liever aan ons zien voorbijgaan. Hopelijk zijn er toch een paar ploegen die zich amuseerden maar de reacties van de ploegen rondom ons en de spelers die een toiletpauze met me deelden doen anders vermoeden. Spijtig want quizzen kan ook heel leuk en leerzaam zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten