zondag 16 juni 2013

1ste KOEreursquiz, WTC De KOEreurs, Beerst, zaterdag 15/6/2013


De lucht van Diksmuide staat alom bekend om zijn landelijke zuiverheid, Ronkedoor vroeg zich dan ook af of die lucht zijn quizcapaciteiten ten goede zou komen. Spijtig genoeg moest onze ouderdomsdeken en steunpilaar afhaken wegens andere verplichtingen, we wisten dus dat het niet makkelijk zou zijn om ons in de top drie te nestelen. Met 'Saturday Night Fever' (nr. 149 op de Vlaamse Quizranking), 'Edelrot' (nr. 160) en 'Fiasco' (nr. 147) was er immers concurrentie genoeg.
De zwaarste tegenstand kwam echter niet van deze laatste twee ploegen maar van het ons onbekende 'FC Ward De Bever' en 'The Smiths' ... bleek achteraf dat die ploegen aantraden met ingehuurde sterren van gerenommeerde teams als 'Niveau Nihil' (nr. 71) en 'Memorystick' (nr. 151). Voor de overwinning bleven een vijftal ploegen strijden tot het einde, uiteindelijk legde Ronkedoor (nr. 227) beslag op de derde plaats en daarmee mogen we best tevreden. We verwijzen graag naar Los Flippos voor een volledig 'uitslag'.

De presentatie was zeer goed met de nodige kwinkslagen. Toch merkte je soms te duidelijk dat de heren presentatoren  de quiz niet zelf hadden samengesteld of echt onder de knie hadden (de hyperboolvraag bijvoorbeeld). Naar het einde toe nam het 'stand-up-comedy'-gehalte van de presentatie naar mijn gevoel iets te veel de overhand. Toch een beetje opletten hiervoor, het blijft me dunkt toch de bedoeling dat de focus op het quizzen blijft liggen. Ook al zat Ronkedoor helemaal achteraan in een uithoekje, wij verstonden alles perfect. Van het geschreeuw in de micro, waar sommigen blijkbaar last van hadden, hebben wij alvast niks gemerkt. Ook 0,0 gepiep te horen. Wat mij betreft een 9,5/10 voor de klankkwaliteit.

Anders zat het voor de powerpoint. Daar werd één gouden regel van het werken met een powerpoint-presentatie voortdurend overtreden. Veel te lange zinnen en veel te klein lettertype. Achteraan kon ik er ondanks mijn nieuwe bril niks van lezen ... en dat had in de eerste plaats niks te maken met de grootte van het scherm. Wat niet wil zeggen dat we een groter scherm niet zouden appreciëren ...

Wat de vragenrondes betreft kan ik niks anders dan te zeggen: proficiat! Zeer te pruimen waren de 'premies' en de ronde waarin foto's werden gecombineerd met muziek. De laatste ronde vonden we wel overbodig en een beetje ongeïnspireerd (vrijdag op de Volksquiz in Beernem vroegen ze de kleur van de 2de letter van het Google-logo, hier de kleur van de 5de ...). De quiz had immers al voldoende om het lijf en het was al vrij  laat (quiz zelf afgelopen rond 00 uur maar vanwege de tombola en zo bereikten we pas tegen 00u45 ons stalen ros) toen die laatste ronde zich aankondigde. We hadden hem zonder die laatste reeks ongetwijfeld nog een stuk beter gevonden en sowieso eindig je beter met een ronde waarin je punten kan inzetten omdat dat de stand eventueel nog kan omgooien.

Wat hebben we geleerd? Mac is een voorvoegsel dat betekent 'zoon van', 'sastre' betekent kleermaker in het Spaans, C.Q.D. is als code een voorloper is van S.O.S., Loft is een Vlaamse film maar ook de merknaam van het Aldi maandverband, Bertha (90 jaar) is met haar 16 Jupilers per dag waarschijnlijk Belgiës grootste en vooral oudste zuipschuit, Mickey is een soort éénheid om de precisie van een computermuis in uit te drukken, Goldberg-machine is de naam voor een complex maar min of meer nutteloos apparaat, zijn koetjes op het droge hebben is hetzelfde als zijn schaapjes op het droge hebben, een waveboard is een nogal gek uitziend skateboard, in de gamewereld staat MMORPG voor Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, het Olympisch turnen voor mannen kent 6 disciplines, na 1 jaar getrouwd te zijn zit je vast in een katoenen huwelijk, de 5de letter in het Google-logo is groen (hopelijk wordt op een volgende quiz niet de kleur van de 4de letter gevraagd ...), Westworld is een kruising tussen een western en een scifi-film uit 197, Detroit werd gesticht door Le Sieur Antoine Laumet de la Mothe Cadillac ... Zoals jullie zelf kunnen lezen is lang niet alles even interessant om te 'memoriseren', ik probeer alvast het schijngedrukte in mijn kopje te prenten. Tenslotte quizzen we om te leren, nietwaar?

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 8,75/10 (enkele zeer toffe rondes, zie boven)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 8/10 (vragen over sport en muziek waren duidelijk in overtal ten nadele van geschiedenis en cultuur)
- infrastructuur : 8,5/10 : over onze 'slechte' plaats mogen we niet klagen, we waren blij dat de organisatie voor Ronkedoor een tafeltje bijzette. Toch kan de powerpoint nog beter.
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (de enkele 'onnozele' vragen moest je waarschijnlijk ten behoeve van de niet-quizzers bijnemen)
- drank : 3,5/5 (Duvel en Omer stonden op de kaart ... spijtig genoeg werden ze in verkeerde glazen geserveerd zodat er van de 33 cl Omer slechts 25 cl de tafel bereikten ...)
- algemene sfeer : 4,5/5 (de uitgelaten sfeer hinderde het quizzen niet)
- prijzentafel : 3,75/5 ('bier'prijzen liggen me persoonlijk niet echt ... waarom zijn er geen masseuses, schoonheidsspecialisten of sauna-uitbaters lid van die 'véloclub'?)
gemiddelde score : 41/50 of 8,2/10

Conclusie : De afwezigen hadden ongelijk want deze quiz was wat mij betreft één van de beste, zoniet de beste quiz, waaraan ik het voorbije jaar deelnam! 1ste KOEreursquiz achter de rug ... dat er nog vele even goeie mogen volgen. 

3 opmerkingen:

 1. Sinds kort deze blog leren kennen en ik moet zeggen dat ik fan ben van je quizbesprekingen.

  Toch één kleine opmerking over deze bespreking: gisteren waren zowel Duvel als Omer te verkrijgen (wel vaak uit Palm- of andere glazen, maar goed), dus ik snap die commentaar niet zo goed ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn fout ... de bekende copy/paste truc gedaan en bij de drank het commentaar vergeten aan te passen ... inmiddels deed ik dat wel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen probleem hoor, ik vermoedde al zoiets :)

  BeantwoordenVerwijderen