zaterdag 8 juni 2013

1ste De Lustige Lijnvissersquiz, Ieper, vrijdag 7/6/2013



Hoofdstuk 1
Slechts 16 ploegen verzamelden aan het Cafetaria van het Ieperse Zwembad waaronder heel weinig gedegen quizploegen. De top drie kon je nog voor het stellen van de eerste vraag voorspellen, alleen de volgorde lag nog niet vast.

De eersteling van de Lustige Lijnvissers diende zich aanvankelijk aan als een zeer makkelijke D-quiz maar in ronde 3 werd plots een niveau hoger (C-niveau dus) geschakeld. In die derde ronde haalde Ronkedoor slechts 4/10 ... we konden toen al alle hoop op een zege opbergen en vreesden even een kleine afgang. Gelukkig bleef het bij die ene ronde en kwamen we vanaf ronde 4 weer aan in voor ons rustige D-wateren. Ronkedoor vocht zich terug in de wedstrijd en had voor het spelen van de laatste alles beslissende ronde nog slechts 1 puntje achterstand op The Black Velvets, die gedurende de gehele quiz aan de leiding stonden. Uiteindelijk wonnen The Black Velvets aan de jurytafel terecht het duel met Ronkedoor. Polonium kostte dus niet alleen Marie Curie het leven ... maar ook Ronkedoor de overwinning waar het bijna op geen enkele moment aanspraak op maakte. Het was een beetje zoals de halve finale op Roland Garros 2013 tussen Nadal en Djokovic, maar die duurde nog zo'n half uurtje langer. 

Straks, na wat nachtrust, meer nieuws, roddels en andere boeiende onthullingen zoals : Wie was de architect van het atomium? Wie lanceerde de Big Bang theorie? Wat was de echte (voor)naam van het manneke van Elverdinge? Wie won de openingsmatch op het WK in Italië in 1990? Hoe heet de rivier die door Dublin stroomt? Welke is de belangrijkste druif in de Rioja? Onder welke naam kennen we de zander (je raadt het nooit ... een vis)? Voor welk land schreef Marc Paelinck de door Alyona Lanskaya ten berde gebrachte Eurosong-bijdrage 'Saloyah' (zonde dat net daarvan geen foto werd getoond)? Welke Amerikaanse visachtige rockgroep stond bekend om zijn protestsongs tegen de oorlog in Vietnam en was te bewonderen op het fameuze Woodstock-concert? Welke kippensoep werd genoemd naar een minnares van Karel VII? Hoe wordt de saus die je vooral bij bouillabaise eet genoemd? Welke overheid/overheidsinstelling redde de Rally van Ieper door in zijn geldbeugel te schieten? Wie is de alltime topscorer in de NBA?

Hoofdstuk 2
Het wordt een zonnige dag vandaag ... vlug dus even deze bespreking afmaken voor ik de buitenlucht in trek.
Ondanks dat we het over het algemeen een leuke quiz vonden (met goeie Ieper-vragen en best te pruimen vis-vragen) toch enkele goed bedoelde bemerkingen:
- de quizmaster was duidelijk een Italofiel, de vragen die op één of andere manier met Italië hadden te maken swingden de pan uit ... na 13 (er werden 120 vragen gesteld) zijn we gestopt met tellen. Niet dat ik Italofoob ben (verre van zelfs) maar het viel een beetje (te) veel op.
- enkele vragen waren te lang (met als toppunt die over de Haute cuisine en Catharina de Medici), dat in combinatie met geen powerpoint leidde tot redelijk wat geroezemoes (waaraan ook Ronkedoor zich schuldig maakte, mea culpa) waardoor de vragen tot vervelens toe nog eens moesten worden voorgelezen
- een powerpoint met veel en duidelijk beeldmateriaal helpt mensen met een visueel geheugen (ik denk bijvoorbeeld aan Alyona Lanskaya ...), een kwaliteit die steeds belangrijker wordt in onze maatschappij
- een powerpoint helpt aanzienlijk wanneer op die powerpoint de belangrijkste elementen uit de vragen nog eens worden aangereikt, het zal (ondermeer) het herhalen van vragen overbodig maken en de hardhorige mensen in de gelegenheid stellen om ten volle van de quiz te genieten
- we weten dat het heel moeilijk is maar toch even er op wijzen dat checken en dubbelchecken én drie-dubbelchecken van vragen en de mogelijke antwoorden erop enorm belangrijk is. Als voorbeelden kunnen we hier opnoemen: 1) de radium-vraag waar ook polonium een goed antwoord was en 2) de Operatie Overlord-vraag waar ook D-day een goed antwoord was (ik citeer de 'alom gerespecteerde' informatiebron Wikipedia: 'De eerste dag van Overlord werd aangeduid met 'D-Day', een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.'). Als je verwarring wil vermijden, vermeldt dan de term D-day in je vraag!

Dat die 'onduidelijkheid' bij een paar vragen ons misschien de overwinning heeft gekost kunnen/mogen we niet  zeggen ... we hadden gewoon een pechdag en bij de vijf à zes keer dat we twijfelden tussen twee mogelijke antwoorden kozen we telkens fout (vaarwel gouden regel om je steeds bij je eerste 'gedacht' te houden). Normaal ligt de verhouding anders zodat die pech ons toch een drietal punten ... en dus (samen met onze erbarmelijke derde ronde) de overwinning kostte.

Wat hebben we geleerd vandaag? De vragen vind je in hoofdstuk 1, dus hier enkel een opsomming van de antwoorden: Waterkeyn, Lemaître (Wie is die meneer die naast Lemaître op de foto staat? ;-)), Georges, Kameroen (tegen Argentinië), Liffey, Tempranillo, snoekbaars, Wit-Rusland, Country Joe & the Fish, Agnès Sorel-soep (ook bekend als 'uitvindster' van het decolleté met de ontblote schouders), Rouille, Provincie West-Vlaanderen, Kareem Abdul-Jabbar.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7,5/10 (geen 8 omwille van geen 'linken')
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 8/10 (wel een beetje veel Italië-vragen)
- infrastructuur : 6,5/10 : klank en projectie (powerpoint!) kunnen een stuk beter en aantrekkelijker!
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 (ronde 3 sprong er te veel uit!)
- drank : 4/5 (koffie moet op elke drankkaart staan, en deze keer was dat het geval)
- algemene sfeer : 4/5
- prijzentafel : 4,5/5 (iedereen prijs en 'iets' meer voor de 'toppers'!)
gemiddelde score : 7,5/10

Conclusie : Toffe quiz die meer (lokale) ploegen verdient.  Meer ploegen zal echter ook betekenen dat wellicht  moet worden uitgeweken naar een andere zaal. Een mooie powerpoint zou het geheel nog een stuk beter, aangenamer en toegankelijker maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten